Bežné IZBOVÉ rastliny, ktoré v sebe skrývajú JEDOVATÉ látky: TOXICITA v interiéri!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-03 14:00:00

Pri zdobení svojich príbytkov často siahneme po rôznych izbových rastlinách, ktoré ich oživia a zútulnia. Čoraz populárnejšie sú najmä v malých bytoch. V skutočnosti by sme však mali byť opatrní, lebo viaceré môžu ohroziť naše zdravie.

Kým väčšina izbových rastlín  v príbytku pôsobí nielen esteticky, ale tiež čistí vzduch, existujú aj také, ktoré nie sú, najmä do malých priestorov, vhodné. Ak chcete chrániť svoju rodinu pred intoxikáciou, týchto osem kvetín by ste podľa portálu brightside.me mali preložiť do menej využívanej alebo neobývanej časti domu či bytu.

Čítajte tiež: MÝTUS o chudnutí, o ktorom nikto nevedel: Prekvapivé zistenie o ČASE, kedy jesť!

1. Diffenbachia

Aj keď má krásne sfarbené listy, patrí k najnebezpečnejším izbovkám. Obsahuje šťavelan vápenatý, ktorý dráždi oči, pokožku a sliznice. Náhodná expozícia môže spôsobiť pľuzgiere v ústach, hnačky, nevoľnosť a zvracanie, pocity pálenia v ústach a hrdle, opuchy a bolesť. Keď sa šťava dostane do oka, môže ho poškodiť alebo spôsobiť dokonca dočasnú slepotu.

2. Svokrin jazyk (Sansevieria)

Ide o celkom často používanú izbovú rastlinu. Netreba však zabúdať na to, že obsahuje alkaloidy a saponíny, ktoré dráždia tráviaci trakt. Po náhodnom požití sú pre ľudský organizmus toxické. Výhodou nie sú ani tuhé ostré listy, ktoré sú pre túto kvetinu typické. 

3. Antúria

Obľúbená je pre svoje atypické kvety, ktoré dlho vydržia. Ide však podobne ako pri diffenbachii o áronovitú rastlinu obsahujúcu šťavelan vápenatý a ďalšie látky spôsobujúce zdravotné problémy. Typickými príznakmi po skonzumovaní niektorej časti rastliny sú svrbenie, zápal, opuch pier, jazyka, podnebia aj hltana. Opuch má na svedomí ťažšie prehĺtanie a ťažkosti pri dýchaní, čo môže viesť až k uduseniu. Niektoré druhy antúrie môžu spôsobiť zlyhanie obličiek.

4. Zamiokulkas (Zamioculcas zamiifolia)

Zamiokulkas často v bytoch pestujeme pre jeho nenáročnosť. Prežije aj tam, kde to iné izbovky nezvládajú. Pre obsah šťavelanu vápenatého má však potenciál spôsobiť podráždenie pokožky, zažívacie ťažkosti, kŕče či problémy s dýchaním. Nebezpečný je, rovnako ako aj ostatné izbové rastliny, len vtedy, ak sa z neho uvoľnia šťavy alebo by sme priamo konzumovali jeho listy či stonky. Ak s ním prídete do styku, opláchnite si ruky či iné miesta na pokožke tečúcou vodou.

5. Aloe vera

Aloe má široké využitie a prítomnosť tejto izbovky v zozname nebezpečných je pre mnohých určite prekvapujúca. Podľa vedcov však aloe obsahuje aj látky, ktoré môžu spôsobiť hnačky, alergie a problémy s obličkami. Pre citlivejších ľudí tak nemusí byť pestovanie aloe dobrou voľbou.

6. Filodendrón (Philodendreae)

Filodendrón obsahuje oxalát vápenatý, ktorý je schopný spôsobiť bolesť a ťažkosti s prehĺtaním. Aj keď sa táto rastlina môže javiť ako krásna, domáce zvieratá držte od nej radšej ďalej.

7. Prýštec (Euphorbia tirucalli)

Akokoľvek krásne môže vyzerať, pozor na šťavu, ktorú obsahuje! Môže spôsobiť extrémne podráždenie pokožky a očí. Preto s touto rastlinou treba zaobchádzať mimoriadne opatrne, vždy s rukavicami a ochranou na očiach. Ak rastlina príde do kontaktu s očami, môžu začervenať, svrbieť či páliť a dokonca môže prísť aj k dlhodobým problémom s očami.

8. Náprstník (Digitalis purpurea)

Tento krásny fialový kvet nájdeme častejšie v okrasných záhradách, ale používa sa aj ako izbová rastlina. Málokto vie, že jeho listy, kvety a dokonca aj semená obsahujú digoxín, ktorý môže byť smrteľný pre zvieratá aj ľudí. Ak máte túto rastlinu vo vnútri, nájdite jej čo najskôr iné miesto. 

Fotogaléria


Tagy:
izbové rastliny zdravie prevencia

2020-12-03 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia