Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MÝTUS o chudnutí, o ktorom nikto nevedel: Prekvapivé zistenie o ČASE, kedy jesť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hovorí sa, že nadbytočných kíl sa zbavíte len vtedy, keď sa budete stravovať zdravo s časovým obmedzením. V praxi by to znamenalo, že nebude jesť po piatej večer. Výskum však ukazuje, že to nie je pravda.

 

Stravovanie v určitých hodinách nemá vplyv na to, že ručička na váhe pôjde rýchlejšie dole, ako sa píše na sciencedaily.com

Čítajte tiež: Zdravá MAŠKRTA alebo POHROMA pre vaše telo? PRAVDA o ovocí v sušenej podobe!

Väčšina štúdií nesledovala počet kalórií

Štúdie, ktorá trvala 12 týždňov, sa zúčastnilo 41 dospelých, ktorí trpeli nadváhou. Tí boli rozdelení do dvoch skupín. Obom boli ponúknuté tie isté zdravé jedlá. Kým jedna skupina väčšinu kalórii prijala pred 13:00, druhá konzumovala 50 percent kalórií po 17:00. 

Dlho sme netušili, či to, kedy človek počas dňa jedáva, ovplyvňuje spôsob, akým telo využíva a ukladá energiu,“ uviedla autorka štúdie Nisa M. Maruthurová.

Ako vysvetlila, väčšina predchádzajúcich štúdií nekontrolovala počet kalórií, takže nebolo jasné, či ľudia, ktorí jedli skôr a chudli, prijali len menej kalórií. 

„V tejto štúdii sme zmenili iba čas konzumácie pokrmov,“ dodala Maruthurová.

MÝTUS o chudnutí, o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Je jedno, kedy jete

Väčšina účastníčok štúdie mala prediabetes alebo cukrovku. Ich priemerný vek bol 59 rokov. Prvá skupina, v ktorej bolo 21 členov, zjedla 80 percent predpísaných kalórií ešte pred 13:00, zvyšných 20 účastníkov zjedlo po 17:00 polovicu denných kalórií. Všetci pozorovaní jedli to isté. Hmotnosť a krvný tlak im merali na začiatku štúdie, potom po 4, 8 a 12 týždňoch. Analýza zistila, že ľudia v oboch skupinách chudli a mali znížený krvný tlak bez ohľadu na to, kedy jedli. 

„Mysleli sme si, že časovo obmedzená skupina schudne viac. To sa však nestalo,“ konštatovala Maruthur. 

Ako dodala, vedci nezistili žiadny rozdiel v chudnutí u tých, ktorí jedli väčšinu kalórií v skorších hodinách, ako u tých, ktorí sa zdravo stravovali aj vo večerných hodinách. Odborníci nezaznamenali ani žiadne účinky na krvný tlak.

Viac o téme: StravaChudnutieKalórie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9