Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Stáva sa vám TOTO pri chôdzi po SCHODOCH? Nemusí byť za tým len zlá KONDÍCIA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Väčšinu ľudí od chôdze po schodoch odradí to, že sa pri tom zadýchajú. Samozrejme, táto činnosť je fyzicky náročnejšia, ako bežné kráčanie, no ak to budete robiť pravidelne, dýchanie sa upraví. Okrem toho, že zlepšíte svoju kondíciu, vylepší sa aj vaša postava.

Zadýchavanie sa je normálne

V čase, keď je väčšina posilňovní zavretá, je chodenie po schodoch skvelým spôsobom kardio tréningu. Mnohí ľudia si však radšej zvolia výťah, alebo eskalátor. Hlavne po ťažkom a namáhavom dni im schodisko pripomína výstup ako na Mount Everest. Problémom je zhoršené dýchanie. Ako sa píše na brightside.me, lapanie po dychu po tom, ako vyjdete pár poschodí, nie je príjemné, našťastie však nemusí znamenať žiadne zdravotné problémy. Prečo sa zvyčajne zadýchavate?

Čítajte tiež: Zdravá MAŠKRTA alebo POHROMA pre vaše telo? PRAVDA o ovocí v sušenej podobe!

Nie ste zahriatí

Pred začiatkom tréningu sa väčšina ľudí rozcvičí. Rozcvička je dôležitá, pretože zahreje svaly, zvýši prietok krvi a kyslíka a znižuje riziko zranenia. Ak nekráčate po schodoch cielene, nemôžete sa predtým rozcvičiť. Telo preto musí viac pracovať, aby do svalov dostalo viac kyslíka za veľmi krátky čas, srdcová frekvencia sa zvyšuje. Je teda prirodzené, že sa zadýchate.

Nie je to ako bežné kardio

Pri chôdzi po schodoch využíva telo iný energetický systém ako pri kardio cvičení. Nazýva sa  fosfagénový. Používa sa vtedy, keď svaly potrebujú veľa energie pri krátkodobých, ale intenzívnych činnostiach. Je preto normálne, že sa po krátkej, zato veľmi intenzívnej aktivite zadýchate.

Stáva sa vám TOTO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vaše svaly sa unavia rýchlejšie

Ľudské telo má dva typy svalových vlákien, pomalé a rýchle. Pomalé reagujú na podnet pomalšie, ale kontrakčná vlna pretrváva dlhšie a unavia sa. Tie rýchle sú schopné reagovať rýchlejšie, ale skôr sa unavia. Pri chôdzi po schodoch využívame práve tie. Táto aktivita vyžaduje anaeróbny metabolizmus. Produkuje sa tak oxid uhličitý a vodík, na ktoré sú vytrvalostní športovci citlivejší ako ostatní ľudia. Preto môže byť pre niekoho, kto veľa necvičí, ťažšie vyjsť po schodoch ako pre niekoho, kto vytrvalostne trénuje.

Môžete mať zdravotné problémy

To, že sa človek zadýcha po tom, ako vyjde pár poschodí, je v poriadku. Zbystriť pozornosť by ste však mali v prípade, ak u vás pretrváva bolesť na hrudníku, máte opuchnuté nohy a členky a pochytí vás neutíchajúci kašeľ. Môžu to byť príznaky zdravotných problémov a radšej by ste mali navštíviť lekára.

Ako uľahčiť chôdzu po schodoch?

Pokúste sa používať schody čo najčastejšie. Moderné technológie nám uľahčujú život. Takmer v každej budove sú eskalátory, či výťahy. Je pochopiteľné, že v uponáhľanej dobe, v ktorej žijeme, im dávame prednosť. Naše telá nie sú zvyknuté na kráčanie po schodoch a môže to byť pre niektorých fyzicky náročné. Pravidelným opakovaním tejto činnosti si však zlepšíte svoju kondíciu. Môžete tiež vyskúšať cviky, ako sú šprinty na mieste, skoky alebo iné výbušné pohyby, ktoré vyžadujú náhle výbuchy energie, podobné ako kráčanie po schodoch. Ďalším skvelými cvikmi sú výpady alebo drepy.

Viac o téme: SchodyZdravieChodenieKondícia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9