Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SIGNÁLY, ktoré vysiela CHORÉ telo: Nepodceňujte tieto zmeny na NECHTOCH!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nevyzerajú dobre, no ide len o kozmetický problém? Hoci zmeny na nechtoch sa najčastejšie objavujú spolu so starnutím, nie vždy je to tak. Niekedy sa za tým skrýva vážnejší problém, ktorý treba riešiť.    

Na prvý pohľad vyzerajú nechty ako nepodstatná časť tela. Pozornosť im venujeme až vtedy, keď narastú a príde čas ich strihania, alebo, keď zájdeme na manikúru. V skutočnosti umožnia nechty nahliadnuť do nášho tela a prezradia celkový zdravotný stav. Ak sa niečo udeje v ľudskom organizme, nechty sa môžu zmeniť. Jednou zo zmien sú viditeľné ryhy. Zatiaľ čo mnohí nad nimi len mávnu rukou, v skutočnosti ignorujú, čo sa tým telo snaží povedať.

Čítajte tiež: Keď telo prehovorí nenápadne: Varovné SIGNÁLY, že jete priveľa SACHARIDOV!

Vertikálne ryhy na nechtoch

Čiary smerujúce od spodku nechta po špičku sú najbežnejšou formou rýh na nechtoch, ktoré postihujú asi 20 percent dospelých, ako sa uvádza na thehealthy.com. Vo veľkej väčšine prípadov je to len príznak starnutia, ako hovorí Ivy Lee, MD, dermatológ v Pasadene v Kalifornii. Nechty sú väčšinou z keratínu, proteínu, ktorý sa nachádza tiež vo vlasoch a vo vonkajšej vrstve kože. Rovnakým spôsobom ako sa pokožka stáva suchšia a vlasy sú drsnejšie, nechty sa menia s vekom, pretože telo už nedokáže udržať toľko vlhkosti.

Iné zmeny

Ak ste spozorovali ďalšie zmeny na nechtoch, ako je štiepenie alebo zmena farby, zrejme bude potrebné vyhľadať lekára, ako upozorňuje Dr. Lee. Podľa výskumov v Indian Dermatology Online Journalmôžu byť ryhy na nechtoch príznakom anémie, reumatoidnej artritídy alebo kardiovaskulárnych problémov. Napríklad jedna ryha v strede nechtu by mohol byť príznakom nedostatku živín, ako je proteín alebo kyselina listová. 

Priečne ryhy na nechtoch

Ryhy, ktoré smerujú z jednej strany na druhú sú menej časté. Sú známe ako Beauove línie a mohli by signalizovať ochorenie alebo môže ísť len o pozostatok starého zranenia, hovorí Dr. Lee. 

SIGNÁLY, ktoré vysiela CHORÉ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Vznikajú preto, že v proximálnej nechtovej matrici, kde sa vytvára necht, sa dočasne zastaví rast nechtov," hovorí odborník a pokračuje: "Často sú benígne, pričom ich spôsobilo mechanické poškodenie: manikúra, zaseknutý prst vo dverách a pod."

Niekedy však môžu poukázať na kožné ochorenie, ako je ekzém, psoriáza alebo chronická paronychia (infekcia záhybov nechtov, ktorá spôsobuje opuchnutie a začervenanie kože). Preto je dobré všímať si na koži a špičkách prstov príznaky začervenania a vyrážky. 

Príznak väčších zdravotných problémov

Ryhy na nechtoch môžu znamenať aj iné problémy. Môže byť za tým napr. nadmerná alebo nedostatočne aktívna štítna žľaza, ktorá ovplyvní hormóny zodpovedné za rast nechtov, pokožky a vlasov, čo môže v niektorých prípadoch viesť k vyvýšeniu nechtov. Ak sa u všetkých 20 prstov a nechtov na nohách vyvinie Beauova línia súčasne, môže to byť dokonca infekcia, ako je zápal pľúc, mumps alebo syfilis, alebo dokonca problém so srdcom, pečeňou alebo obličkami, podľa výskumu v časopise Indian Dermatology Online Journal.

Najmä v prípade, že sú vaše nechty tiež tenšie, štiepené, sfarbené alebo nesprávne tvarované, naplánujte si návštevu u dermatológa.

Viac o téme: ZdravieNechtyPrevenciaChorobyRyhy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9