TRADIČNÁ slovenská potravina s veľkým potenciálom: ZÁCHRANA proti novému KORONAVÍRUSU

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-14 06:00:00

Pestovatelia ju označujú za jednu z najvýživnejších zelenín, aké doma máme. Poskytuje koktail vitamínov, minerálov a iných výživných látok, ktorý posilňuje imunitu. To však ani zďaleka nie je všetko. Stojí kapusta za zníženou mierou úmrtnosti na nový koronavírus? 

Biela či červená, čerstvá či kvasená. Kapusta je našou domácou plodinou, ktorej sa u nás veľmi dobre darí vďaka klimatickým podmienkam. Recepty z nej ako kapustnica či kapustníky patria do tradičného slovenského jedálnička. Ani len netušíte, akú veľkú výhodu má Slovensko na rozdiel od ostatných krajín. Kapusta by totiž mohla mať na svedomí, prečo máme nižší počet prípadov úmrtia na nový koronavírus ako u iných štátov.  

Čítajte tiež: INFARKT sa neozve len bolesťou v hrudi: TRÁVIACE problémy, ktoré upozornia na vážny stav srdca

Výživa ako ochrana pred koronavírusom

Podľa vedcov kapusta a kimči by mohli chrániť pred novým koronavírusom, ako sa píše thesun.co.uk. Odborníci sa domnievajú, že potraviny obsahujúce surovú a fermentovanú kapustu môžu byť prospešné proti baktériám, pretože znižujú hladinu zlúčeniny, ktorá vírusu pomáha infikovať telo.

Európski vedci tvrdia, že to môže vysvetliť, prečo krajiny ako Nemecko a Južná Kórea - kde tvoria tieto potraviny kľúčovú súčasť ich stravy - mali počas pandémie menší počet úmrtí. Rovnakú ochranu pred nebezpečným vírusom môžu pomôcť dokonca aj iné potraviny, ako napr. fermentované mlieko. Aby toho nebolo málo, podľa vedcov krajiny, kde ľudia konzumujú veľa jogurtu alebo kefíru, napr. Grécko, Bulharsko a Turecko, majú tiež nízku mieru úmrtnosti práve vďaka týmto potravinám. 

Dôkazom je profesor, ktorý viedol tím 25 vedcov. On sám zmenil svoju stravu, aby si vyskúšal na vlastnej koži účinky konzumácie väčšieho množstvo kapusty.

Jean Bousquet, profesor pľúcnej medicíny na Montpellier University vo Francúzsku a bývalý odborník WHO, povedal: „Šíreniu a závažnosti vírusu a regionálnym rozdielom v strave sa venovala malá pozornosť, pritom zmeny stravy môžu byť veľkým prínosom. Výživa môže hrať úlohu v imunitnej obrane proti Covid-19 a môže vysvetliť niektoré z rozdielov pozorovaných u prípadov s koronavírusom v celej Európe. Pochopenie týchto rozdielov a ochranných faktorov, ako je strava, ale aj mnoho ďalších, má prvoradý význam a prípadne môže pomôcť zvládnuť tieto epidémie.“

Ako ďalej dodal odborník, stal sa akýmsi pokusným králikom a do stravy zahrnul surovú kapustu, ktorú jedol trikrát týždenne, ďalej kyslú kapustu si doprial raz do týždňa a kefír na raňajky a taktiež nakladanú zeleninu. 

Štúdia, uverejnená v časopise Clinical and Transal Allergy, sa zamerala na mieru úmrtnosti vírusu a rozdiely v stravovaní v jednotlivých štátoch. Zistilo sa, že Nemecko má výrazne nižšiu úmrtnosť, rovnako ako Rakúsko, Česká republika, Poľsko, Slovensko, pobaltské štáty a Fínsko. Bulharsko, Grécko a Rumunsko mali taktiež zníženú úmrtnosť, zatiaľ čo počet úmrtí bol oveľa vyšší v Belgicku, Francúzsku, Taliansku, Španielsku a vo Veľkej Británii.

Prírodné blokátory vírusov

Podľa vedcov môže byť výživa kľúčovým rozdielom medzi krajinami, čo sa týka úmrtnosti na koronavírus. V krajinách s nízkou úmrtnosťou konzumujú miestni obyvatelia vysoké množstvo fermentovaného jedla, ako je kyslá kapusta alebo jogurtový nápoj. Tieto potraviny sú bohaté na antioxidanty, u ktorých sa predpokladá, že znižujú hladiny kľúčového enzýmu nazývaného ACE2. Enzým je viazaný na bunky v pľúcach a spôsobuje, že koronavírus ľahšie vstúpi do tela. 

Ako dodali výskumníci, fermentované potraviny a kapusta môžu pôsobiť ako prírodné blokátory vírusov tým, že znížia hodnoty ACE2.

„Zistili sme, že tieto potraviny môžu znižovať aktivitu ACE2. Napríklad fermentované mlieko sa považuje za prírodný inhibítor ACE. Koronavírus sa viaže na ACE2, ktorý vyvoláva oxidačný stres, prozápalové a pro-fibrotické účinky. Fermentované potraviny majú silnú antioxidačnú aktivitu a môžu chrániť pred závažným Covid-19,“ zdôrazňuje Bousquet.

„Toto je veľmi zaujímavý objav. Stále objavujeme viac informácií o tomto novom víruse. Akákoľvek spozorovaná súvislosť medzi novým koronavírusom a úmtnosťou s potenciálom zníženia dopadu na ľudstvo stojí za zváženie a ďalšie preskúmanie,“ povedal na záver Jaydip Ray, profesor otológie a neurológie na Sheffieldskej univerzite.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny kapusta zdravie koronavírus fermentované potraviny

2020-07-14 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia