Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NAJLEPŠIE nápoje, po ktorých zaspíte ako bábätko: Tieto tekutiny sa postarajú o dokonalý relax!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prevaľujete sa v posteli, rátate ovečky do skorých ranných hodín a ráno sa cítite ako po fláme? Týmto problémom trpí čoraz viac ľudí. Skôr ako siahnete po tabletkách na spanie, vyskúšajte nápoje, ktoré zaručujú, že budete spať ako bábätko.

Kvalitný spánok je mimoriadne dôležitý pre naše fyzické aj psychické zdravie. Nepokojným spánkom, alebo nespavosťou však trpí čoraz väčšie množstvo populácie. Pribúdajúcim vekom sa situácia dokonca zhoršuje. Dospelý človek by mal spať 7 až 9 hodín, aby sa telo a myseľ zotavili. Nespavosť je choroba ako každá iná. Dôležité je, aby ste prišli na to, čo ju spôsobuje a problém odstránili. Ak je vaša nespavosť chronická, mali by ste navštíviť lekára. Ako sa píše na portáli brightside.me, v prípade, že sa tak deje nepravidelne, vyskúšajte nápoje, ktoré pomôžu navodiť kvalitný spánok.

Čítajte tiež: BOLESŤ hlavy môže PREDPOVEDAŤ niečo vážne: Rozpoznajte SIGNÁLY a identifikujte príčinu!

1. Teplé mlieko

Pohár teplého mlieka pred uložením sa do postele je jednou z najlepších možností, ako si navodiť hlboký spánok. Mlieko totiž obsahuje látku tryptofán, ktorý zvyšuje hladinu serotonínu v mozgu. Ten nám dodáva pocit šťastia a pohody. Telo po vypití mlieka produkuje viac melatonínu, hormónu, ktorý uľahčuje zaspávanie a jeho kvalitu, aj u osôb, ktoré trpia chronickou nespavosťou.

NAJLEPŠIE nápoje, po ktorých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Čaj z mäty piepornej

Čaj z mäty zmierňuje bolesti žalúdka a má protizápalové vlastnosti. Uvoľňuje svalstvo a človek tak môže lepšie relaxovať. Ak sa pripravujete na skúšku alebo dôležitú firemnú prezentáciu, aby ste predišli nervóznemu prevaľovaniu sa, hádzaniu, či otáčaniu v posteli, doprajte si pred spánkom šálku mätového čaju.

3. Čerešňová šťava

Čerešňová šťava podobne ako mlieko obsahuje tryptofán. Rovnako produkuje väčšie množstvo melatonínu, čím sa zlepšuje kvalita spánku.Vypitie troch deci tejto šťavy pred spaním zaručí, že ľahšie zaspíte a budete spať viac hodín.

4. Kokosové mlieko

Kokosové mlieko obsahuje horčík a draslík, ide o dva minerály, ktoré dokážu uvoľniť svaly a zabezpečiť dobrý spánok. Okrem toho znižuje krvný tlak a opuchy obličiek. Vďaka veľkému množstvu prírodných elektrolytov pomáha telu vyrovnať sa so stresom a relaxovať.

5. Banánový koktejl s mandľovým mliekom

Banány tiež obsahujú tryptofán a tiež draslík a horčík, dva kľúčové minerály na uvoľnenie svalov. Ovocie má upokojujúci účinok a jeho konzumácia dokáže znížiť fyzický stres. Tento koktejl obsahuje aj množstvo vlákniny a uhľohydrátov, ktoré zaplnia žalúdok a človek sa cíti sýty a začne byť ospalý.

6. Zelený čaj

Zelený čaj je nabitý antioxidantmi. Pokiaľ však ide o spánok, uprednostnite taký, ktorý neobsahuje kofeín. Zelený čaj obsahuje teanín, ktorý podporuje relaxáciu a zbaví telo nahromadeného stresu, čo má vplyv na kvalitu a dĺžku spánku.

NAJLEPŠIE nápoje, po ktorých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7. Mandľové mlieko

Mandle obsahujú všetko, čo telo potrebuje na hlboký spánok. Mandľové mlieko je bohaté na horčík, ktorý uľahčuje zaspávanie a má dobrý vplyv na kvalitu spánku. Vďaka tryptofánu, ktorý obsahuje, telo produkuje viac melatonínu.

8. Harmančekový čaj

Harmančekový čaj má na telo relaxačný účinok. Zvyčajne sa odporúča pri bolestiach žalúdka, pretože môže napomáhať tráveniu a zmierňuje vnútorné napätie. Ukázalo sa však, že je veľmi účinný pri znižovaní príznakov stresu, ako je nespavosť a úzkosť.

9. Čaj z koreňa valeriány

Čaj z koreňa valeriány vďaka obsahu veľkého množstva antioxidantov a kyseliny valerénovej sa odporúča na vyvolanie prirodzeného a hlbokého spánku. Okrem toho znižuje nadúvanie, fyzický a psychický stres.

10. Čaj Ashwagandha

Ashwagandha je starobylá bylina, ktorá sa používa najmä v Ajurvédskej medicíne na liečenie rôznych zdravotných problémov. Je známa svojou schopnosťou redukovať kortizol, a tým aj pocit stresu a úzkosti. Ukázalo sa, že pitím čaju vo večerných hodinách telo zrelaxuje a ľahšie sa uloží na spánok.

Čo spôsobuje nekvalitný spánok?

  • stres, depresia
  • problémy v rodine
  • užívanie niektorých liekov
  • zdravotné problémy
  • nepravidelný spánok
  • priveľa alkoholu a kofeínu
  • fajčenie
Viac o téme: ZdravieSpánokNápoje
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9