Pred KONZUMÁCIOU ovocia a zeleniny by ste mali spraviť jednu vec: Inak si to odskáču vaše OBLIČKY

Zdroj: gettyimages.com
2020-06-12 06:00:00

Dopriať si denne dávku ovocia a zeleniny prináša nespočetné množstvo zdravotných výhod vrátane zníženia rizika chorôb súvisiacich so stravou, ako je obezita či cukrovka 2. typu. Pred tým, ako si ich vložíme do úst, by sme ich však vždy mali umyť. 

Len umytie nám pomôže zabrániť tomu, aby sme prichádzali do styku s baktériami nachádzajúcimi sa na povrchu ovocia a zeleniny. Je to veľmi jednoduchý spôsob, ako si nepoškodiť zbytočne zdravie. Ak si poviete, že to netreba, pravdepodobne okrem škodlivých baktérií a pesticídov skonzumujete aj slušné množstvo rôznych chrobákov a ich zárodkov. Ako spotrebitelia sa vo všeobecnosti veľmi nezaujímame o proces pestovania a zberu plodín, takže ľahko zabudneme, že všetko pochádza zo zeme.

Čítajte tiež: Blížiaci sa INFARKT spoznáte na záchode: Znak pri MOČENÍ ako signál

„Umývanie čerstvého ovocia a zeleniny pod tečúcou vodou pomáha zmyť všetky nečistoty a potenciálne baktérie, ktoré na nich môžu byť. Pre pevnejšie produkty, ako sú zemiaky či melóny, je dobré použiť kefku, ktorá sa dostane do drážok a trhliniek plodov,“ uviedla pre livestrong.com odborníčka na výživu Toby Amidorová.

Ovocie a zelenina ako potenciálny zdroj chorôb

 „Aj keď zahryznutie do šťavnatého ovocia alebo chutnej zeleniny patrí k vašim každodenným rituálom a znie to ako zdravý návyk, ak ho neumyjete, v skutočnosti si môžete privodiť chorobu,“ povedala hovorkyňa medzinárodnej spoločnosti Akadémia výživy a dietetiky Cordialis Msora-Kasago. „Keďže čerstvé plodiny rastú v pôde a vode, sú prirodzene vystavené mikroorganizmom,“ dodáva.

Medzi najčastejšie patogénne baktérie, ktorým môžete byť vystavení, sú escherichia coli O157: H7, listeria monocytogenes, salmonela a shigela. 

E. coli, listeria a salmonela sú najbežnejšie baktérie súvisiace s chorobami, prenášanými potravinami. K hlavným príznakom patria nevoľnosť, vracanie, hnačka a nešpecifikované bolesti brucha. Vo vážnych prípadoch môže otrava jedlom spôsobiť zlyhanie obličiek, meningitídu a dokonca aj smrť,“ upozorňuje odborníčka.

Ako však dodala, nechce strašiť, lebo v skutočnosti nie je otráv spôsobených týmto spôsobom veľa. V každom prípade, ak máte možnosť, ovocie a zeleninu si pred konzumáciou umyte. Najohrozenejšími osobami sú ľudia s oslabeným alebo nezrelým imunitným systémom, deti mladšie ako 5 rokov a tehotné ženy.

Ako ich umývať? 

Správne umývanie môže znížiť riziko výskytu škodlivých baktérií a pesticídov. Samozrejme, netreba každý kúsok drhnúť kefkou a používať sódu bikarbónu. Tá sa odporúča ako výborný prostriedok na čistenie citrusových plodov, ktoré boli pred ďalekou cestou do našich obchodov chemicky ošetrené. 

Bežné umytie ovocia a zeleniny pozostáva zo 7 jednoduchých krokov:

  1. Pred a po príprave čerstvého ovocia a zeleniny si umyte ruky mydlovou teplou vodou v trvaní 20 sekúnd.
  2. Pred prípravou alebo konzumáciou orežte všetky poškodené alebo pomliaždené časti ovocia a zeleniny.
  3. Ovocie alebo zeleninu, ktoré chcete najskôr naporciovať, opláchnite vo vode. Pomôže to predchádzať krížovej kontaminácii špinou a baktériami, ktoré sa z nich môžu preniesť na nôž, lyžičku či vidličku. 
  4. Ovocie a zeleninu jemne umyte pod tečúcou vodou. Nie je potrebné používať mydlo ani iné umývacie prostriedky.
  5. Ovocie a zeleninu s pevným obalom je vhodné očistiť aj kefkou určenou na ich čistenie.
  6. Po umytí plody osušte handričkou alebo papierovou utierkou. Pomôže to odstrániť všetky zvyšné baktérie.
  7. Pri šalátoch, kapuste či keli odstráňte vrchné listy.

Správne skladovanie taktiež pomáha

Ak ovocie či zeleninu hneď po umytí neskonzumujete, predĺžite ich životnosť bezpečným uskladnením. Zároveň tým znížite množenie škodlivých baktérií. Ako na to?

  • Udržujte v chladničke teplotu 4,5 stupňa Celzia.
  • Čerstvé ovocie a zeleninu, ktorá podliehajú skaze, uchovávajte vždy v čistej chladničke!
  • Všetky výrobky zakúpené vopred nakrájané alebo olúpané, chlaďte.
  • Neskladujte nezabalené ovocie a zeleninu v blízkosti mäsa.
  • Pri kúpe vopred pripravených produktov, ako sú napríklad rôzne šaláty a podobne, si všímajte, či sú aj v obchode správne uskladnené.

Fotogaléria


Tagy:
zelenina ovocie zdravie umývanie hygiena

2020-06-12 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia