BOLESŤ hlavy môže PREDPOVEDAŤ niečo vážne: Rozpoznajte SIGNÁLY a identifikujte príčinu!

Zdroj: gettyimages.com
2020-06-13 15:00:00

Občas sa s tým stretne každý z nás. Máme pocit, že nám praskne hlava alebo cítime až kdesi v nej búšenie srdca. Stalo sa vám niekedy to, že vás hlava rozbolela po tom, ako ste schuti zlízali zmrzlinu? Aj tá môže byť jednou z príčin!

Napriek tomu, že to nepatrí k najpríjemnejším záležitostiam, bolesť hlavy je vlastne užitočným ukazovateľom, vysvetľuje neurovedkyňa, profesorka Amanda Ellison. Bolesť nám podľa nej nielen hovorí, že niečo nie je v poriadku, ale tiež nás chráni, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: Blížiaci sa INFARKT spoznáte na záchode: Znak pri MOČENÍ ako signál

Bolesť sa objaví vtedy, keď príde k rozkolu medzi tým, čo mozog potrebuje a tým, čo môže spôsobiť vaskulárny systém, ktorý prenáša krv. Vtedy sa krvné cievy rozšíria tak, aby rýchlo priviedli viac krvi, čo príliš rozťahuje ich steny a aktivuje receptory bolesti, ktoré ich lemujú. 

„Existuje nebezpečenstvo, prestaňte s tým, čo robíte,“ varuje nás podľa Ellison vzniknutá bolesť. 

Ak napríklad náš vizuálny systém musí pracovať ťažšie, lebo zabúdame nosiť okuliare, do zadnej časti mozgu sa presmeruje viac krvi, aby sme lepšie videli. To je dôvod, prečo sa bolesť hlavy spôsobená slabším zrakom či inými problémami s očami prejaví najpravdepodobnejšie v zadnej časti hlavy. Ktoré ďalšie najčastejšie príčiny za nepríjemnými bolesťami stoja?

Dehydratácia

Než si dáte tabletku proti bolesti, doprajte si pohár vody, pretože najbežnejším typom bolesti hlavy je dehydratácia.

Množstvo vody, ktoré máme v organizme, je regulované hypotalamom (spodná časť medzimozgu), ktorý má na starosti všetky podvedomé funkcie, ako sú potenie či hladina hormónov. Ak nemáme v krvi dostatok vody na zriedenie toxínov v obličkách, tie si vodu odoberú odkialkoľvek. Mozog obsahuje neuveriteľných 1,4 litra vody a čaká na to, až bude v čase krízy využitý. Takže, ak sa dosť nenapijeme, mozog sa doslova zmenšuje. To aktivuje receptory bolesti v jeho blízkosti. Užitie tabletky pomôže zmierniť bolesť, ale nerieši problém.

Stres

Ak máte pocit, že vaša hlava je ako v okovách a na jej vrchu je položené závažie, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o bolesť spôsobenú napätím alebo stresom. Stres je reakciou organizmu na udalosti, ktoré náš mozog vníma ako hrozbu - či už ide o medveďa, ktorý v lese beží smerom k vám alebo je na vás kladených príliš veľa pracovných požiadaviek.

Existuje viac spôsobov, ako stres spôsobuje bolesti hlavy. Prvým je, že uvoľňovanie stresového hormónu adrenalínu obmedzuje prietok krvi do končatín (čo je dôvod, prečo napríklad zbledneme, keď máme strach).

Na druhej strane, adrenalín tiež zvyšuje prietok krvi do životne dôležitých orgánov, napríklad do mozgu a rozťahovanie ciev môže aktivovať receptory bolesti. Okrem toho, vďaka reakcii tela na stres sú svaly pevnejšie ako bežne a neustále využívajú energiu a kyslík.

Ďalšou telesnou reakciou na stres je uvoľňovanie oxidu dusnatého, čo pomáha relaxovať krvným cievam a robí nás to oveľa citlivejšími na bolesť v oblasti hlavy a krku.

„Zmrznutý mozog“

Možno ste už o tom počuli. Niekedy sa bodavej bolesti hlavy vyvolanej skonzumovaním niečoho studeného hovorí aj "zmrzlinová hlava". Jej príčinou je podráždenie senzorických receptorov na podnebí. Keď zjeme niečo veľmi chladné príliš rýchlo, aktivuje sa nervový zväzok za podnebím, ktorý sa potom spojí s trojklanným nervom a ten prenáša signály bolesti z hlavy a tváre do mozgu.

Krvné cievy sa tiež rozširujú, aby obnovili normálnu telesnú teplotu a tlačia tak na receptory bolesti. Prečo sa však bolesť neprejaví v ústach, ale na hlave? Správa je totiž prenášaná trojklanným nervom do mozgu, kde sa zlučuje spolu so signálmi z iných oblastí tváre. Senzorický systém nedokáže rozlíšiť tieto vstupy, preto nás rozbolí hlava. Dobrou správou je, že tento druh bolesti hlavy je krátkodobý.

Sínusové bolesti hlavy

Sínusová bolesť hlavy zvyčajne nepatrí k tým najneznesiteľnejším. Obvykle vzniká v dôsledku nahromadenia hlienov v nosných dutinách a spája sa najčastejšie s alergiami, nachladnutím či chrípkou. Môže ju sprevádzať aj nepríjemná chuť v ústach, strata čuchu a produktívny kašeľ.

Niektorí lekári sa domnievajú, že až 90 percent zdanlivo sínusových bolestí hlavy môže byť v skutočnosti migréna. Je dosť ťažké tieto dva typy bolesti od seba odlíšiť - vo všeobecnosti však príznaky sprevádzajúce migrénu, ako je napríklad nevoľnosť, majú tendenciu byť extrémnejšie ako pri sínusovej bolesti hlavy.  

To však neznamená, že sínusová bolesť hlavy nie je bezvýznamná. Môže závisieť od toho, ktorý sínus je ovplyvnený. Bolesť na lícach a tesne pod očami sprevádzaná bolesťou zubov a bolesťou hlavy indikuje maxilárnu sinusitídu (zápal dutín v lícnych kostiach). Čelná sinusitída lokalizuje bolesti hlavy na čele (kde sa nachádzajú frontálne dutiny). A bolesťou za očami a medzi očami by mohol byť zápal etmoidných dutín (nachádzajúcich sa na oboch stranách nosa).

Sinusitída môže byť spôsobená baktériami a vírusmi, alergiami (na prachové roztoče alebo na domáce zvieratá), nedostatočnou činnosťou štítnej žľazy alebo hormonálnou nerovnováhou. Potom existujú štrukturálne príčiny, ako napríklad nosové polypy, ktoré blokujú dutiny.

Pri bolestiach hlavy sínusového nervu sú nervové zakončenie trojklanného nervu aktivované zápalovými látkami, ako sú napríklad prostaglandíny. Tie imunitný systém uvoľňuje, aby sa vysporiadal s hrozbou a tieto signály sa prenášajú do mozgu a interpretujú ako bolesť. Preto musí liečba sčasti súvisieť s jej príčinou, či už ide o antibiotiká na bakteriálnu infekciu alebo antihistaminiká na alergiu. Ak príčina nie je zrejmá, mal by vás vyšetriť odborník.

Kedy bolesť hlavy signalizuje niečo vážne?

Bolesť hlavy nemožno brať na ľahkú váhu, najmä ak sa objaví pri kontaktnom športe, objaví sa náhle alebo je sprevádzaná problémami s rečou, zrakom alebo pohybom. Ktorýkoľvek z týchto príznakov môže naznačovať, že praskla krvná cieva a poškodila mozgové tkanivo alebo došlo k zablokovaniu krvných ciev, ktoré zásobujú mozog živinami. Návštevu lekára v takýchto prípadoch neodkladajte.

Niekedy - hoci je to zriedkavé - môže byť bolesť hlavy tiež príznakom aneuryzmy, teda vydutia aorty, zvyčajne v mozgu alebo v bruchu. Keď je stena cievy, ktorá je vydutá, oslabená, existuje riziko, že malý balónik, ktorý sa vytvoril, praskne a spôsobí krvácanie do mozgu. Ak dôjde k prasknutiu, bolesť hlavy, ktorá sa v dôsledku toho objaví, je náhla a bolestivá. Môže tiež spôsobiť stuhnutý krk, svetloplachosť a nevoľnosť. Niektoré z týchto príznakov si možno pomýliť s migrénou.

Prečo tabletky niekedy nezaberajú

Lieky proti bolesti hlavy pomáhajú tým, že znižujú zápal a pomáhajú dostať krvné cievy späť do bežného tvaru, takže sa zúžia a prestanú tlačiť na receptory bolesti nachádzajúce sa v ich stenách. Avšak nadmerné užívanie týchto liekov môže viesť opäť k bolesti hlavy. Pôsobia totiž tak, že zúžia všetky krvné cievy a ak ich používate mesačne dlhšie ako 15 dní počas troch mesiacov, systém krvných ciev v mozgu sa musí neustále upravovať, aby udržal konzistentný prietok krvi. A to má za následok bolesti hlavy.

Fotogaléria


Tagy:
hlava zmrzlina zdravie bolesť

2020-06-13 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia