Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľká CHYBA po obede, ktorá ničí pamäť: Dostane sa až do KRVNÉHO obehu a mozgu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Patríte k tým, pre ktorých obed bez dezertu nie je obedom? Alebo si ako hlavné jedlo doprajete hamburger či hranolčeky? V tom prípade sa nečudujte, že vaša pozornosť v popoludňajších hodinách je omnoho nižšia ako doobeda.

Nový výskum ukázal, že jeden malý koláč, ktorý si doprajeme po obede, dokáže zničiť našu pamäť, ako sa uvádza na dailymail.co.uk. Vedci dokázali, že potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov obmedzujú pozornosť. Odborníci z Ohio State University v USA urobili menší výskum s 51 ženami a zistili, že jedlá s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín pôsobia na našu pamäť negatívne. Jednoducho po ich konzumácii „vypneme“, resp. prepneme na nižší výkon. Naopak, ak si doprajeme zdravé jedlo, napríklad v podobe zeleniny, naša pozornosť neutrpí a podávame rovnako kvalitné výkony ako pred jeho konzumáciou. 

Čítajte tiež: Blížiaci sa INFARKT spoznáte na záchode: Znak pri MOČENÍ ako signál

Koncentrácia závisí od toho, čo jeme

Dobrovoľníčky, ktoré sa zúčastnili na výskume, zaznamenali po konzumácii jedla s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín takmer okamžitý pokles pamäte a pracovnej aktivity. Po zdravom obede, zahŕňajúcom ryby a avokádo, sa hladina ich koncentrácie udržala. Výskum bol založený na tom, že po zdravom aj nezdravom jedle klikali na obrázky v IQ testoch.

Veľká CHYBA po obede,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Už predchádzajúce štúdie zistili, že pravidelná konzumácia nezdravého jedla ovplyvňuje pozornosť. Podľa doterajších zistení sa účinky dostavili najmenej po piatich dňoch nezdravého stravovania. Nový výskum je však prvým dôkazom toho, že stačí jedno nezdravé jedlo a funkcia mozgu je okamžite ovplyvnená.

Podľa vedcov je možné, že škodlivé mastné kyseliny sa dostanú do krvného obehu a prechádzajú cez mozgovú bariéru, čo poškodzuje náš mentálny výkon. 

„Náš výskum ukazuje, že už jedno jedlo s vysokým obsahom nasýtených tukov znižuje našu pozornosť,“ píše sa v závere zo štúdie.

To znamená, že ak sa potrebujete v práci sústrediť popoludní na dôležitú úlohu, mali by ste si dezert či mastný obed odpustiť. Naopak, zasýťte sa zeleninou alebo rybami a bude sa vám ľahšie pracovať.

Viac o téme: ZdravieJedloObedPamäť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9