Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Blížiaci sa INFARKT spoznáte na záchode: Znak pri MOČENÍ ako signál

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ľudské telo vás môže upozorniť na riziko srdcového infarktu viacerými spôsobmi. Jeden z nich je dokonca spojený s močovým mechúrom. Preto sa môže stať, že práve v intímnej chvíli pocítite na vlastnej koži, že niečo nie je v poriadku.

Srdcový infarkt je vážny zdravotný stav, pri ktorom je prívod krvi do srdca náhle zablokovaný, zvyčajne krvnou zrazeninou. Krvné zrazeniny sa vytvárajú postupne a sú zvyčajne výsledkom nezdravého životného štýlu, nadváhy a fajčenia. Málokto vie, že s infarktom sa spája jeden zdravotný stav, na čo prišiel výskum ešte spred dvoch rokov. 

Čítajte tiež: Ploché BRUŠKO do plaviek: Strava a cvičenie idú bokom, najprv spravte TOTO!

Zvýšená šanca na infarkt

Vedci spojili infekcie, ako sú zápal pľúc a infekcia močových ciest, s krvnými zrazeninami a následným rizikom vzniku koronárnych príhod, ako napr. infarktu myokardu alebo mozgovej príhody.

V štúdii, ktorá bola uverejnená v časopise Journal of American Heart Association skúmali akademickí vedci register pacientov sledovaných počas viacerých rokov v štyroch amerických mestách. Pozreli sa na 1 312 pacientov, ktorí mali srdcový infarkt alebo iný typ koronárnej príhody, a 727 ďalších pacientov, ktorí utrpeli ischemickú mozgovú príhodu, spôsobenú krvnou zrazeninou.

Približne 37 percent pacientov s ochorením srdca malo v posledných troch mesiacoch infekciu. U pacientov s mozgovou príhodou to bolo takmer 30 percent, ako sa uvádza na express.co.uk. Infekcie podstatne zvýšili pravdepodobnosť srdcového infarktu alebo mozgovej príhody o 1 až 2 roky skôr u rovnakej skupiny pacientov, pričom tieto šance boli najvyššie v prvých dvoch týždňoch po infekcii.

Blížiaci sa INFARKT spoznáte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Infekcie a krvné zrazeniny

Infekcie vo všeobecnosti vyvolávajú v tele zápalovú reakciu, ako uviedol neurológ a hlavný autor štúdie Dr Kamakshi Lakshminarayan. Telo spúšťa produkciu bielych krviniek, aby pomohlo zabrániť infekcii, no tento proces tiež zvyšuje lepivosť buniek nazývaných krvné doštičky. To podporuje tvorbu zrazenín, ktoré by mohli blokovať tok krvi do srdca alebo mozgu.

„Zdá sa, že infekcia je spúšťačom pre zmenu rovnováhy v krvi, ktorá nás robí náchylnejšou k trombóze alebo tvorbe zrazenín,“ uviedol Dr. Lakshminarayan, docent epidemiológie na lekárskej fakulte University of Minnesota. „Nasleduje zablokovanie krvných ciev a zvyšuje sa riziko vážnych zdravotných stavov, ako sú srdcový infarkt a mozgová príhoda.“

Infekcia močových ciest alebo UTI boli najbežnejším typom infekcie hlásenej v štúdii, po ktorej nasledovala pneumónia a iné infekcie dýchacích ciest. Dokonca boli hlásené aj infekcie kože a krvi. 

Ako zistím, či mám UTI?

„Infekcie močových ciest (UTI) môžu ovplyvniť rôzne časti močových ciest vrátane močového mechúra (cystitída), močovej trubice alebo obličiek (obličková infekcia),“ vysvetľuje NHS.

Existuje niekoľko príznakov UTI, na ktoré si treba dávať pozor. 

Blížiaci sa INFARKT spoznáte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa NHS (Národná zdravotná služba) sem patria:

  • Potreba močiť náhle alebo častejšie ako obvykle
  • Bolesť alebo pálenie pri močení
  • Páchnuci alebo zakalený moč
  • Krv v moči

Ďalšie príznaky infarktu

Podľa British Heart Foundation (BHF) sa príznaky srdcového infarktu môžu líšiť, ale najbežnejšie sú:

  • Bolesť na hrudníku alebo nepríjemné pocity, ktoré sa náhle objavia a nezmiznú. Môže sa vám to zdať ako tlak alebo ťažkosť v hrudníku.
  • Bolesť, ktorá sa môže šíriť do ľavej alebo pravej ruky alebo do krku, čeľuste, chrbta alebo žalúdka.
  • Pocit nevoľnosti, spotenia alebo dýchavičnosť.

Medzi ďalšie menej časté príznaky patrí:

  • Náhly pocit úzkosti, ktorý sa môže podobať záchvatu paniky.
  • Nadmerný kašeľ alebo sipot v dôsledku hromadenia tekutiny v pľúcach.
  • Intenzita bolesti sa môže líšiť v závislosti od osoby.

BHF vysvetľuje, že niektorí ľudia pociťujú ťažkú bolesť alebo napätie na hrudníku, zatiaľ čo iní majú bolesti podobné tráviacim problémom. Symptómy srdcového infarktu môžu pretrvávať celé dni, alebo sa môžu objaviť náhle a nečakane.

Viac o téme: ZdravieInfarktInfekciaPríznakyInfekcia močových ciest
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9