PRÍLOHA k mäsu zatočí s BOLESŤAMI hlavy a krku: Veľká úľava vďaka zemiakom

Zdroj: gettyimages.com
2020-06-07 15:00:00

Aj vy niekedy trpíte silnými bolesťami hlavy? Nedokážete sa na nič sústrediť, nie ste schopní plniť si svoje povinnosti? Skôr ako siahnete po tabletkách, vyskúšajte zastaviť bolesť inak. Bude vám na to stačiť obyčajný zemiak.

Migréna postihuje takmer každého desiateho človeka vo svete. Bolesti môžu trvať pár hodín, dokonca aj tri dni, pričom častejšie postihuje ženy ako mužov. Dôvodom je kolísanie hladiny hormónov pred a po menštruácii, počas gravidity a v období prechodu. Tí, čo sú náchylní na migrénu vedia, aká neznesiteľná bolesť hlavy môže byť. Náhle zahmlenie pred očami, nevoľnosť, zvracanie, citlivosť na svetlo a zvuky, následne silná pulzujúca bolesť, tak opisujú stav. 

Čítajte tiež: Najbežnejší problém so ZUBAMI má jednoduchšie riešenie, ako si myslíte: Takto ho napravíte!

Vo väčšine prípadov postihnutý vie, čo na ňu zaberá. U niektorých pomôže masáž, cvičenie, no sú takí, ktorým zaberie len tabletka proti bolesti.

Zemiakom proti migréne

Odborník z kliniky fyzioterapie a osteopatie Stephen Makinde z Londýna odporúča všetkým, čo trpia migrénou, aby vyskúšali na zahnanie bolesti zemiak, ako sa uvádza na mirror.co.uk. Ten podľa neho dokáže uvoľniť aj stuhnutú krčnú chrbticu. 

„Odkedy ľudia počas koronavírusu zostali pracovať doma, stúpol počet tých, ktorí majú problém s krkom a trápia ich migrény,“ konštatoval Makinde.

Podľa neho, keď človek sedí za počítačom, hlavu má viac vpredu a to vytvára veľký tlak na hornú časť chrbtice a spôsobuje to aj bolesti. Keď vám stuhne krk, môže vás z toho začať bolieť hlava.

„Rozmasírovať stuhnutú šiju si môžete pomocou tenisových loptičiek. Ak ich však nemáte doma, postačia dva zemiaky,“ uviedol Makinde.

Ako dodal, stačí, ak ich priložíte na postihnuté miesto a jemne premasírujete.

Iné využitie zemiaku

Draslík je základným minerálom ľudského tela a jeho nedostatok sa môže prejaviť aj bolesťami hlavy. Možno ste to nevedeli, ale jeden stredne veľký pečený zemiak obsahuje viac ako 900 mg draslíka a môže fungovať ako prevencia proti bolesti hlavy. Ak vás trápia časté bolesti a migréna, vyskúšajte recept starých mám. Nakrájajte surový zemiak na hrubšie plátky, zabaľte do čistej handričky a priložte na hlavu.

Najčastejšie spúšťače migrény

  • dehydratácia
  • stres
  • nedostatok spánku
  • silný hluk
  • ostré, alebo farebné svetlo
  • hormonálne zmeny
  • určité jedlá (syr, údeniny, čokoláda, červené víno, citrusy)
  • nízka hladina cukru v krvi

Ako predchádzať bolestiam hlavy?

Ak často trpíte bolesťami hlavy a migrénou, mali by ste dodržiavať pravidelný pitný režim a príjem stravy, dbať na dostatočný prísun ovocia a zeleniny. Mali by ste zabudnúť na ponocovanie a párty, kde alkohol tečie prúdom. Spať by ste mali minimálne osem hodín.

Fotogaléria


Tagy:
hlava zdravie zemiak bolesti migréna

2020-06-07 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia