Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Za KAŠĽOM sa môže skrývať viac ako len alergia: SIGNÁL stavu, ktorý sa môže skonciť fatálne!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Neprestávajúci kašeľ, pískanie na hrudi, zhoršené dýchanie, neustále tečúci nos. Prejaviť sa tak môže alergia, ale aj astma. Nemusíte sa s ňou narodiť, môže prísť kedykoľvek a znepríjemniť vám život.

Astma alebo senná nádcha?

Sezóna alergií je v plnom prúde. Obdobie, keď alergikov svrbia sliznice, z nosa im kvapká ako z kohútika, slzia im oči, majú problémy s dýchaním a kašlú. Za neutíchajúcim kašľom sa však môže skrývať aj astma. 

Čítajte tiež: Najlepšie potraviny s PROTIZÁPALOVÝMI účinkami: TOP jedlá, ktorými vyliečite svoje telo!

Ľudia si často zamieňajú toto ochorenie so sennou nádchou, pretože majú podobné príznaky. S tou si vedia poradiť antihistaminiká. Ak nezaberajú a symptómy sa zhoršujú, mali by zbystriť pozornosť. Je možné, že ide o sezónnu astmu! Tá sa prejavuje nekončiacim kašľom, sipením a dýchavičnosťou, ako sa píše na thesun.co.ukTento stav sa nelíši od normálnej astmy, príznaky sú rovnaké, a ak nie sú správne liečené, môžu byť smrteľné, pretože svaly v dýchacích cestách sa zúžia natoľko, až prerušia dýchanie.

Sezónna astma

Podľa odborníkov je astma chronické ochorenie. Ak raz ochoriete, už sa jej nezbavíte. Týmto zápalom dýchacích ciest trpí približne 300 miliónov ľudí na celom svete. Niektorí ľudia však môžu trpieť na sezónnu astmu. Príznaky ochorenia vyvolávajú iba veci v určitých ročných obdobiach. 

„V tomto období to môže byť peľ, pretože jeho úrovne sú momentálne veľmi vysoké,“ konštatovala Sonia Mundeová z Astmma UK.

Nepríjemná kombinácia sennej nádchy a astmy sa rozbieha na jar, keď stromy začínajú pučať. Pre postihnutých sú najhorším obdobím dni, keď je sucho a veterno, keď šíreniu peľov nič nebráni. 

Za KAŠĽOM sa môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Okrem toho, že sa musia vysporiadať s príznakmi klasickej alergie, ako je svrbenie očí, kýchanie, plný nos, začne ich trápiť astmatický kašeľ,“ vysvetľuje Mundeová.

Ako dodala, u týchto pacientov sa výrazne zlepší zdravotný stav akonáhle skončí peľová sezóna. Na jeseň už nemusia pociťovať žiadne príznaky ochorenia.

Teplo dráždi

Teplé a vlhké počasie zvyšuje množstvo znečisťujúcich látok, peľu a plesní vo vzduchu. Tie zhoršujú príznaky astmy, ako je kašeľ, sipot a tlak na hrudníku. Alergény, ktoré sa dostanú do tela totiž spúšťajú reťazovú reakciu. Najskôr vás začnú svrbieť oči, potom začnete kýchať a nakoniec sa vám upchá nos. Hlien, ktorý sa nahromadí v nosnej dutine, zatečie do krku a vy začnete kašľať. Nepríjemný kolotoč kýchania, smrkania a kašľania sa začína.  

Príznaky sa menia vplyvom počasia

Astma je chronické zápalové ochorenie dýchacích ciest, ktoré sa prejavuje dráždivým kašľom, ktorý trvá aj niekoľko týždňov. Sprievodnými javmi je pískanie a neprestávajúca nádcha. Príznaky sa menia vplyvom počasia, pri sezónnej astme sa strieda obdobie škaredého kašľania s bezpríznakovým obdobím. Cieľom liečby je dosiahnuť a udržať klinickú kontrolu nad ochorením.

Ak alergologické vyšetrenie ukáže, že trpíte na astmu, alergológ vám pravdepodobne predpíše dva druhy liekov. Lieky na kontrolu astmy sú určené na každodenné dlhodobé užívanie. Ich úlohou je udržať astmu stabilizovanú. Uvoľňovacie lieky vám pomôžu pri akútnych ťažkostiach s dýchaním. Účinkujú rýchlo a zabránia zúženiu priedušiek.

Viac o téme: AlergiaZdravieChorobaKašeľAstmaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9