Najlepšie potraviny s PROTIZÁPALOVÝMI účinkami: TOP jedlá, ktorými vyliečite svoje telo!

Zdroj: gettyimages.com
2020-06-17 12:00:00

V poslednej dobe sa veľa diskutuje o tzv. protizápalových diétach. Tie sú založené na veľmi prísnych obmedzeniach. Je však zápal v tele skutočne obavou a môžu ho ovplyvniť potraviny, ktoré jeme?

Je dôležité si uvedomiť, že zápal v tele nie je vždy zlá vec, informuje portál menshealth.com. V zásade existujú dva rôzne typy zápalu: akútny zápal, čo je normálna, zdravá reakcia organizmu na konkrétne zranenie alebo ochorenie a chronický zápal, keď zápalová reakcia tela trvá týždne, mesiace alebo roky. Je spojený s takými chorobami ako artritída, mozgová porážka a kardiovaskulárne ochorenia. Súvisí tiež s Alzheimerovou chorobou, erektilnou dysfunkciou či rakovinou. 

Čítajte tiež: Neviete schudnúť? Efektívne vytrénovanie metabolizmu na vysoké spaľovanie tukov podľa odborníka!

Strava na zníženie zápalu

Odborníci si nie sú úplne istí tým, akú úlohu, ak vôbec, zohráva strava pri znižovaní zápalu. Šéf odboru výživy na Harvardskej škole verejného zdravia Frank Hu však hovorí, že strava môže zohrávať dôležitú úlohu v mikrobióme čreva, ktorý súvisí s imunitným systémom. 

„Štúdie ukázali, že konzumácia zdravej výživy môže zvýšiť počet zdravých a znížiť počet nezdravých baktérií v mikrobióme v čreve. To môže modulovať zápalovú reakciu,“ vysvetlil.

Ak sa chceme vyhnúť chronickým zápalom, mali by sme podľa neho vynechať zo stravy sladké nápoje, rafinované uhľohydráty a spracované mäsá.

Aj keď presná úloha stravy pri chronických zápaloch nie je úplne jasná, veľa potravín, o ktorých sa predpokladá, že majú niektoré protizápalové vlastnosti, sú výživné aj inými spôsobmi a mali by byť pravidelnou súčasťou nášho jedálnička. Ktoré sú to?

1. Quinoa

Ukázalo sa, že diéta s vysokým obsahom vlákniny znižuje hladinu C-reaktívneho proteínu, čo je znak zápalu. Problémom je, že väčšina z nás jej neprijíma ani polovicu z toho, koľko jej potrebujeme. Quinoa je bohatým zdrojom nielen vlákniny, ale aj bielkovín. Už polovica šálky obsahuje 4 g bielkovín a 3 g vlákniny. Je skvelou alternatívou k ryži, pripravuje sa podobne.

2. Čučoriedky

Výskumy ukazujú, že všeobecne bobuľové ovocie obsahuje antioxidanty nazývané antokyány, ktoré môžu znižovať zápal. Čučoriedky odborníci uprednostňujú o niečo viac ako ostatné pre ich obsah draslíka, vitamínu C, vitamínu K a mangánu. Ak máte možnosť, doprajte si ich denne.

3. Mandle a ostatné orechy

Niektoré štúdie naznačujú, že orechy, nielen mandle, ale aj vlašské orechy, kešu, pistácie a para orechy sú silnými bojovníkmi proti zápalu. Výskumy navyše ukazujú, že pekanové orechy môžu chrániť pred zápalmi v tepnách pre obsah silných antioxidantov známych ako polyfenoly. Pridajte orechy do šalátov, posypte nimi jogurt alebo si len tak dajte za hrsť.

4. Sardinky

Tučné ryby sú plné dôležitých omega-3 mastných kyselín. Podľa kliniky Mayo ich pravidelná konzumácia znižuje riziko vzniku srdcových chorôb a vysokého krvného tlaku. Pri najbližšom nákupe si preto nezabudnite prihodiť do košíka zopár konzerv sardiniek. 

5. Kurkuma 

Toto žlté korenie obsahuje zlúčeninu zvanú kurkumín, ktorá má protizápalové vlastnosti. Je výborná najmä pre tých, ktorí trpia bolesťami kĺbov. Posypte kurkumou udusenú zeleninu, pridajte ju do polievky, prívarku, ale pokojne aj na praženicu. Okrem toho, že má protizápalové účinky, výborne pôsobí na pamäť a náladu. Aby ste z nej vydolovali maximum, prisypte k nej aj trochu čierneho mletého korenia.

6. Losos

Losos je ďalšie skvelé jedlo s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín. Ľahko ho ugrilujte na panvici s olivovým olejom a zeleninou, čím získate zdravé jedlo bojujúce proti zápalom rôzneho druhu.

7. Ovsené vločky

Výskumy ukazujú, že strava s vysokým obsahom vlákniny pomáha znižovať zápaly. Jedna porcia ovsených vločiek obsahuje asi štyri gramy vlákniny, preto by mali byť pravidelnou súčasťou stravy. Ovsená kaša s jablkami, škoricou a čučoriedkami je veľmi chutnou porciou zdravia.

8. Šošovica

Podľa štúdie z roku 2017 publikovanej vo Frontiers in Nutrition existujú dôkazy, že stredomorská strava zmierňuje zápaly. Strukoviny, medzi nimi aj obľúbená šošovica, patria do stredomorskej kuchyne a pre bohatý obsah bielkovín a vlákniny by na tanieri určite chýbať nemali. 

9. Olivový olej

Podľa autorov vyššie uvedenej štúdie z roku 2017 je olivový olej hlavnou súčasťou stredomorskej stravy a má antioxidačné vlastnosti. Ak ho ešte nepoužívate, začnite s tým čo najskôr. Ideálny je do šalátov, ale napríklad aj také uvarené vajíčko s mozarellou posypané kurkumou a mletým čiernym preliate olivovým olejom je ľahkou a zároveň zdravou večerou. 

10. Kel

Listová zelenina, nielen kel, je veľmi bohatá na antioxidanty a ďalšie protizápalové látky. Okrem iného obsahuje kyselinu listovú. Listová zelenina na čele s kelom by preto mala byť podľa Harvard Health Publications súčasťou každej protizápalovej diéty.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie choroba prevencia zápaly

2020-06-17 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia