Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Terapia, ktorá vás zachráni pred PLEŠATOSŤOU: Po pár týždňoch levia hriva!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vypadávanie vlasov postihuje mužov aj ženy v rôznom veku. Aj keď je prirodzenou súčasťou života a má rôzne fázy, nadmerné vypadávanie, ktoré vedie k alopécii, dokáže poriadne strpčiť život. Vedci našli nový spôsob, ako pomôcť plešatým ľuďom. Pomôcť im môže terapia kmeňovými bunkami.

Nie nadarmo sa hovorí, že vlasy sú korunou krásy. Niektorí ľudia majú to šťastie a o vlasy sa nemusia starať. Napriek tomu ich hlava pripomína leviu hrivu. Iní majú tú smolu, že akokoľvek sa o svoju korunu krásy starajú, vlasy im padajú, majú lysiny, či dokonca sú aj plešatí. 

Čítajte tiež: Prečo by ste mali zvážiť pitie PIVA? Nečakaný vplyv obľúbeného nápoja na sexuálny život

Kmeňové bunky ako riešenie

Alopécia, ako sa odborne nazýva strata vlasov, postihuje po celom svete 50 percent mužov a 45 percent žien nad 50 rokov. Niektorí sa so stratou vlasov zmeria, iným môže spôsobiť psychické problémy a pokles sebavedomia. Plešatým ľuďom sa ale blýska na dobré časy! Vedci totiž prišli na spôsob, ako im pomôcť. Podľa nich napomáha rastu vlasov terapia kmeňovými bunkami, ako sa píše na thesun.co.uk.

Vedci z Univerzity Jangsan v Južnej Kórei aplikovali extrakt z kmeňových buniek, ktorý pochádzal z tukového tkaniva (ADSCS), na pokožku hlavy 38 pacientom. Tí trpeli na alopéciou, pričom 89 percent z nich boli muži. Extrakt im bol podávaný po dobu šestnástich týždňov. Vedci uviedli, že už po ôsmich týždňoch fototrichogramové testy ukázali nárast počtu vlasov. Aj samotní testovaní uviedli, že si všimli, ako im začali rásť vlasy. ADSCS sú typom mezenchymálnych kmeňových buniek, ktoré vylučujú rastové hormóny.

Autori uviedli, že účastníci nemenili účes počas 16 týždňov a nedostávali žiadnu inú starostlivosť o vlasy. Aby sa vyhodnotil rast vlasov na rovnakom mieste, vytetovali pacientov na hlave bodky, čo umožnilo opätovné skenovanie toho istého miesta.

Terapia, ktorá vás zachráni
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

 „Výsledky štúdie naznačujú, že použitie ADSCS má potenciál ako alternatívna liečba opätovného rastu chĺpkov a vlasov,“ uviedli vedci.

Ako dodali, vlasy sú po použití hustejšie a hrubšie. Extrakt navyše nedráždi pokožku hlavy.

O korune krásy

Dospelí človek má v priemere 100- až 200-tisíc vlasov. Denne nám vypadne približne 100 až 150 z nich. Niektorých však trápi alopécia, alebo trpia iným ochorením, ktoré spôsobuje nadmerné vypadávanie. Hovorí sa, že v lete rastú vlasy rýchlejšie ako v zime. Až 85 percent vlasov je v rastovej fáze.

Prečo vypadávajú?

Aj keď existuje mnoho príčin vypadávania vlasov, mnohé štúdie naznačujú, že za všetkým je dedičnosť. Znamená to, že ak váš otec stratil vlasy, je pravdepodobné, že o ne prídete aj vy. Príčina však môže byť aj iná. Čo sa môže skrývať za vypadávaním vlasov?

  • ochorenie štítnej žľazy
  • liečba rakoviny
  • stres
  • strata hmotnosti
  • nedostatok železa

Z akých častí sa skladá vlas?

Základným materiálom je elastická bielkovina nazývaná keratín. Od neho závisí pevnosť, pružnosť vlasu. Ďalej obsahuje melanín, ktorý mu farbu, vodu, stopové prvky, tuky a bielkoviny. Na priereze je vlas tvorený troma základnými vrstvami, a to kutikulou, vlasovou kôrou a dreňou.

Kutikula – Vonkajšia vrstva, ktorá obklopuje vlas. Chráni vlasy pred mechanickým a chemickým vplyvom z vonkajšieho prostredia.

Vlasová kôra – Tvorí prevažnú časť vlasu. Skladá sa z buniek, ktoré tvoria dlhé vlákna a sú spojené medzibunkovým tmelom. Vďaka tomu je vlas pevný a elastický.

Dreň – Kanálik, ktorý sa nachádza v strede vlasu.

Vlas rastie vo vlasovom folikule. Ide o tkanivo, ktoré obaľuje vlas a z ktorého vyrastá. Folikul tvorí rastová cibuľka.

Viac o téme: ZdraviePlešatosťPrevenciaKmeňové bunkyVypadávanie vlasovVlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9