Bežný jav ako signál vysokého krvného tlaku: Tento pocit v rukách môže byť rozhodujúci

Zdroj: gettyimages.com
2019-10-22 07:00:00

Vysoký krvný tlak už v dnešnom svete nie je výnimočným stavom. Postihuje starších i mladších a prejaviť sa môže takmer kedykoľvek. Aj vo forme príznakov, o akých by ste to vôbec nečakali!

Tichý zabijak

Keď niekto trpí hypertenziou, resp. vysokým krvným tlakom, krv silno tlačí na steny tepien, čo zaťažuje krvný obeh. Tento fakt spôsobuje život ohrozujúce zdravotné komplikácie, ak sa včas nepodniknú kroky na zníženie vysokého krvného tlaku na normálnu úroveň. Často krát sa o ňom hovorí ako o tichom zabijakovi. Niekedy si ho ani nevšimnete, že ním trpíte, keďže nebolí. 

Čítajte tiež: Sedem ranných návykov, ktoré vám bránia v chudnutí: Odstráňte ich a uvidíte výsledky!

Ak sa podchytí neskoro a nelieči sa, hrozí srdcový infarkt, mozgová porážka a v najhoršom prípade smrť, ako upozorňuje express.co.uk! Poznať príznaky a symptómy stavu je preto rozhodujúce pri odstraňovaní zdravotných komplikácií. Jedným z nich je aj určitý pocit v rukách alebo v tvári, ktorý síce na prvý pohľad vyzerá nevinne, no môže ísť o prejav vysokého krvného tlaku. 

Mravčenie v rukách ako príznak

Pocit mravčenia v rukách už zažil takmer každý. Po pár minútach však tento stav zvyčajne prejde a úplne zmizne, preto nad tým mnohí len mávnu rukou a nepripisujú mu žiaden problém. Väčšinou vzniká vtedy, ak človek sedí v neobvyklej polohe a vyvíja sa tlak na nervy. 

Spoločnosť Harvard Health na svojej webovej stránke uviedla, že „znecitlivenie alebo brnenie je nepríjemný pocit, pri ktorom má človek pocit, ako by mu pokožkou prešlo stovky drobných ihiel a špendlíkov. Najčastejším dôvodom znecitlivenia alebo brnenia je problém s nervovými funkciami z toho dôvodu, že samotný nerv je poškodený a niečo naň tlačí na alebo nerovnováha v chémii tela narúša nervové funkcie.

Podľa webu express.co.uk, ktorý sa odvoláva na medicínsku webovú stránku Livestrong, pocit mravčenia v rukách môže znamenať, že človek je vystavený riziku vzniku hypertenzie. Mohlo by ísť o niečo vážnejšie, a teda o jeden z príznakov hypertenzie. 

„Hypertenzia zvyšuje riziko srdcových chorôb, infarktu, mozgovej príhody a obličiek. Ak nie je možné skontrolovať hladinu krvného tlaku, môže to viesť k bodu, keď začnete mať fyzické príznaky. Niektoré zo symptómov sú nešpecifické a možno ich prehliadnuť ako vedľajší prejav niektorej z menej závažných stavov alebo vonkajších príčin. Patria sem bolesti hlavy, únava, úzkosť, zmätenosť alebo zábudlivosť, nadmerné potenie alebo závraty. Tieto príznaky sa môžu akútne zhoršiť a v niektorých prípadoch viesť k náhlej smrti,“ uvádza sa na stránke. 

Čo za tým ešte môže byť? 

Varovnými znakmi stavu môže byť aj slabosť alebo necitlivosť na strane tváre a ťažkosťami s hovorením alebo porozumením reči. Podľa medicalnewstoday.com sa môže za vysokým krvným tlakom dokonca skrývať aj rakovina, AIDS, HIV, záchvaty či srdcové choroby. Tento závažný stav však potvrdí lekár, na ktorého sa vždy obráťte vtedy, ak sa vám bude zdať, že niečo nie je v poriadku. 

Fotogaléria


Tagy:
liečba prevencia hypertenzia príznaky vysoký krvný tlak

2019-10-22 07:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia