Šokujúci nález v detských potravinách: TEST odhalil toxické chemikálie!

Zdroj: gettyimages.com
2019-10-21 06:00:00

Aj v potravinách, ktoré dávate vášmu dieťaťu, sú pravdepodobne toxické chemikálie. Vyplýva to zo záverov šokujúcej štúdie, ktorú zverejnili v Spojených štátoch. Až 95% testovaných detských potravín obsahovalo ťažké kovy, vrátane arzénu a olova.

Ťažké kovy sa nachádzajú vo všetkých potravinách, vyskytujú sa v nich prirodzene alebo následkom znečisteného životného prostredia. Plodiny ich absorbujú z pôdy a vody a sú dokonca aj v biopotravinách. Kým dospelý organizmus sa s nimi vysporiada ľahšie, deti sú na toxické vplyvy citlivejšie. Medzi najrizikovejšie patria potraviny obsahujúce ryžu, mrkvu, sladké zemiaky a ovocné šťavy. 

Čítajte tiež: Ušetrí čas, no za akú cenu? Čo sa stane, ak zjete 5-dňové cestoviny

Ťažké kovy takmer vo všetkých výrobkoch

Štúdiu, v ktorej testovali 168 detských potravín, medzi nimi aj ryžové pokrmy určené pre najmenších, obilninové výrobky, zeleninové príkrmy či šťavy, si dala vypracovať nezisková organizácia Healthy Babies Bright Futures (HBBF). Závery sú naozaj viac ako prekvapujúce! Až 94% testovaných potravín obsahovalo olovo, 75% kadmium, 73% arzén a 32% výrobkov ortuť. Odborníci upozorňujú, že ide o neurotoxíny, ktoré môžu natrvalo zmeniť vyvíjajúci sa mozog, narušiť IQ a ovplyvniť správanie dieťaťa.

Každá štvrtá testovaná detská potravina obsahovala dokonca všetky ťažké kovy, žiadny nenašli iba v 9 zo 168 výrobkov! Odborníci pripúšťajú, ide o stopové množstvá, no ako sa uvádza v správe, „aj tie môžu zmeniť vyvíjajúci sa mozog a narušiť IQ dieťaťa.“ Pripomínajú, že i keď v jednej porcii je stopové množstvo toxínov, dopady sa sčítavajú s každým jedlom, ktoré dieťa skonzumuje. 

Na ryžu radšej zabudnite

Experti odporúčajú nepodávať deťom ryžové krekry, ryžové cereálie, ryžové sušienky používané pri problémoch s prerezávaním zúbkov a ryžové sucháre.„Tieto populárne detské jedlá neobsahujú iba anorganický arzén, najtoxickejšiu formu arzénu, ale takmer vždy sú kontaminované všetkými štyrmi toxickými kovmi,“ uvádza sa v správe.

Arzén je prirodzene sa vyskytujúcim prvkom v zemskej kôre a nachádza sa vo vzduchu, potravinách, pôde a vode. V anorganickej forme a na vysokej úrovni môže byť extrémne toxický a dokonca smrteľný. 

Predchádzajúce štúdie naznačujú, že deti vystavené nízkym hladinám arzénu majú horšie kognitívne schopnosti ako ich rovesníci. Potvrdila to napríklad štúdia z Columbia University v New Yorku z roku 2004 o bangladéšskych deťoch, ktoré boli vystavené arzénu v pitnej vode.

Práve ryža v porovnaní s ostatnými obilninami veľmi rýchlo absorbuje arzén z pôdy a vody, kde sa pestuje.Často sú to oblasti, ako napríklad Južná Amerika, kde sa používajú pesticídy na báze arzénu a pôda je zamorená. Viac arzénu si oproti iným druhom zachováva aj koreňová zelenina, ako napríklad mrkva či sladké zemiaky (batáty). 

Ako nahradiť rizikové potraviny? 

Autori štúdie odporúčajú rodičom nahradiť najmä všetky ryžové výrobky, ktoré sa obvykle používajú ako prvá tuhá strava pre bábätká, inými potravinami. Vybrali také, ktoré neobsahujú žiadny alebo minimum arzénu. Môžu to byť ovsené vločky alebo viaczrnné cereálie. 

Na bolesti pri prerezávaní zúbkov navrhujú prikladať deťom mrazený banán či chladenú uhorku

Ako bezpečnejšiu alternatívu k ovocným šťavám obsahujúcim arzén a olovo odporúčajú vodu a mlieko.

Vedci vyzývajú na zníženie arzénu v potravinách

Vedci tiež vyzvali spoločnosti na výrobu detskej výživy, aby znížili množstvo ťažkých kovov vo svojich výrobkoch, napríklad získavaním ryže z polí s nižšou hladinou arzénu v pôde. Už v súčasnosti sú hladiny arzénu v detskej výžive obsahujúcej ryžu o 40% nižšie ako pred 10 rokmi, no stále je problémom. Na ťahu je podľa nich Správa potravín a liečiv (FDA). „Keď FDA koná, spoločnosti reagujú,“ uviedla autorka štúdie Jane Houlihan, výskumná riaditeľka organizácie Health Babies Better Futures vo vyhlásení pre CNN.

HBBF sa definuje ako skupina vedcov, organizácií a darcov, ktorí spolupracujú na obmedzení vystavenia detí neurotoxínmi. 

Fotogaléria


Tagy:
deti potraviny dieťa zdravie olovo arzén kovy

2019-10-21 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia