Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ako často si zdriemnuť, aby to malo vplyv na srdce? Poobedná siesta zachráni nielen pred únavou!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Patríte k tým, ktorí si počas dňa radi dajú „šlofíka“? Komu by nebodol. Krátky oddych počas dňa dokáže naozaj vzpružiť. Ak si doprajete takéto zdriemnutie jeden až dvakrát týždenne, pocítite pozitívne zmeny na svojom zdraví. Poďakuje vám najmä jeden telesný orgán.

Zdriemnutie počas dňa 1 až 2-krát týždenne môže podľa odborníkov prospieť k zdraviu srdca. Zistili, že môže znížiť na polovicu riziko kardiovaskulárnych príhod ako sú srdcové infarkty, mozgové príhody a zlyhanie srdca. Toto je hlavný záver pozorovacej štúdie, ktorá sa objavila v časopise Heart.

Čítajte tiež: Príznaky, ktoré sa pri diagnostike prehliadajú: Signály tela o prítomnosti leukémie!

Zrealizovaná štúdia

Štúdiou reagovali na informácie z niektorých predchádzajúcich výskumov, ktoré priniesli sporné výsledky. Kým niektoré zistili u tých, ktorí si denne zdriemnu nižšie riziko koronárnych srdcových chorôb, iné tvrdia, že im hrozí vyššie riziko srdcových príhod alebo kardiovaskulárnej úmrtnosti.

Aktuálna štúdia, ktorej hlavou autorkou je Nadine Häusler z oddelenia interného lekárstva vo Fakultnej nemocnici Lausanne vo Švajčiarsku, pozorovala 3 462 dospelých Švajčiarov vo veku 35 až 75 rokov. Ich zdravie priebežne monitorovali v priemere 5 rokov. Keď sa ich opýtali na spánkové vzorce, viac ako polovica uviedla, že v prechádzajúcom týždni si nezdriemli cez deň vôbec, takmer 20% uviedlo, že si zdriemli raz alebo dvakrát, asi 12% uviedlo, že si zdriemli 3 až 5-krát a podobný počet ľudí si zdriemlo 6 až 7-krát. Väčšina z tých, ktorí si zdriemli najčastejšie, boli fajčiari vo vyššom veku s nadváhou. Títo mali tendenciu spať dlhšie aj v noci, mali spánkové apnoe a aj počas dňa sa cítili ospalejšie.

Ako často si zdriemnuť,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Frekvencia zdriemnutí ako dôležitý faktor

Tí, ktorí si dopriali týždenne 1 až 2 zdriemnutia, mali o 48% nižšou pravdepodobnosťou srdcového infarktu, mozgovej príhody alebo srdcového zlyhania v porovnaní s tými, ktorí si zdriemnutie nedopriali ani raz! Analýza však neodhalila žiadnu súvislosť medzi kardiovaskulárnymi príhodami a trvaním spánku. Tiež sa neukázala žiadna súvislosť so znížením či zvýšením kardiovaskulárneho rizika u tých, ktorí si zdriemli častejšie.

Zatiaľ čo presná fyziologická cesta spájajúca zdriemnutie počas dňa s rizikom kardiovaskulárnych chorôb nie je jasná, táto štúdia prispieva k diskusii o zdravotných dôsledkoch zdriemnutia a naznačuje, že nemusí záležať len na dĺžke spánku, ale aj na frekvencii. Ak teda máte možnosť, doprajte si minimálne raz za týždeň popoludňajší spánok. Na tom, či potrvá desať minút alebo hodinu, zdá sa, nezáleží. Aspoň čo sa týka vplyvu na srdce.

Viac o téme: SrdceZdravieSpánokOdpočinok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9