Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Skvelý trik ako odstrániť povlak a zubný kameň: Zlikvidujte ich v priebehu niekoľkých sekúnd!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hollywoodsky úsmev je stále pre mnohých zahalený rúškom tajomstva. Ako je možné, že jeden má krásne biele zuby a iného chrup je zožltnutý? Hoci za tým môžu byť drahé zákroky v zubárskom kresle, existujú aj menej nákladné spôsoby, ako odstrániť zubný kameň a tým dať „zelenú“ žiarivému úsmevu.

Hoci čistenie zubov dvakrát denne a pravidelné používanie zubnej nite je podľa healthline.com najjednoduchším spôsobom, ako odstrániť zubný povlak, sú aj iné triky na docielenie čistého chrupu.

Čítajte tiež: Po tomto vás prejde chuť čistiť si uši: Nový dôkaz o škodlivosti vatových tyčiniek!

Tak ako vlasy sú korunou krásy, aj zuby sú určitou vyzitkou. Po krásnych rovných a žiarivo bielych zuboch túži snáď každý, no mnohí bojujú s pravým opakom. Niekedy zmeniť stravu nestačí a napriek tomu zuby zdobia nepekné žlté škvrny. Najjednoduchšie je uchýliť sa k drahým profesionálnym metódam a vybieliť si zuby na počkanie! Alebo ešte lepšie, vybieliť si ich doma. V oboch prípadoch by však človek mal byť opatrný. Pri nesprávnej manipulácii hrozí poškodenie zubnej skloviny a nakoniec si viac uškodíte, ako pomôžete. 

Domáci recept na zubný kameň

Existujú však domáce triky, ktorými môžete docieliť belšie zuby o niekoľko odtieňov! Nasledujúci recept obsahuje prírodné zložky, ktoré sú úplne bezpečné a zároveň pomôžu.

Gélom z aloe vera nemôžete nič pokaziť. Málokto vie, že táto číra tekutina dokáže nádherne očistiť zubný kameň a tiež povlak zo zubov. Gél dokáže viac, než len pomôcť pri hojení rán či popálenin! Jedna štúdia z roku 2015 ukázala, že gél je účinný pri ničení baktérií, ktoré spôsobujú zubné kazy ako iné komerčne dostupné zubné pasty! 

Skvelý trik ako odstrániť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Sóda bikarbóna sa zase postará o zosvetlenie zubov a krásne zuby bez povlaku. Výskumníci zistili, že tí, ktorí si čistili zuby zubnou pastou obsahujúcu jedlú sódu, odstránili viac povlaku zo svojich zubov a amli menej rastúceho zubného plaku za 24 hodín ako ľudia, ktorí si čistili zuby zubnou pastou bez jedlej sódy. Jedinou nevýchodou je, že ak pritlačíte na zuby, môžete si chrup poškodiť. Preto s ňou treba zaobchádzať veľmi jemne. Nejideálnejšie je zjemniť ju v miske a zmiešať s trochou vody, čím vytvoríte hustú kašičku. 

Skvelý trik ako odstrániť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Potrebujete:

  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • lyžicu gélu z aloe vera
  • 10 kvapiek citrónovej šťavy
  • 4 lyžičky kokosového alebo olivového oleja

Postup:

Zmiešajte všetky ingrediencie a zmes aplikujte na zubnú kefku. Jemne ňou krúžte po ploche zubov. Pozor, aby ste kefkou príliš netlačili na zuby. Zrniečka sódy bikarbóny, ktorá sa nachádza v zmesi, môžu zubnú sklovinu pri neopatrnom zaochádzaní poškodiť. 

Viac o téme: ZubyHygienaZubný kameňZubný povlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9