Poznáme spôsob, ako telu poskytnúť ochranný štít pred rakovinou a srdcovocievnymi ochoreniami? Podľa vedcov áno! Tvrdia, že najgeniálnejší liek stvorila sama príroda.
Podľa výskumníkov z austrálskej Edith Cowan University by sme potraviny bohaté na obsah flavonoidov mali konzumovať čo najčastejšie. Flavonoidy sú známe svojimi silnými protizápalovými účinkami a ochranným pôsobením na cievy. Ich vysokú koncentráciu nájdeme v zelenom a čiernom čaji či v niektorých druhoch ovocia, napríklad v jablkách. Obsahujú ich tiež kakao, červené víno i liečivé rastliny.
Čítajte viac: Flavonoidy, prírodné látky s mimoriadnymi účinkami: Výskumníčka prezradila, čo všetko dokážu
Vedci v štúdii publikovanej v Nature Communications tvrdia, že flavonoidy môžu čiastočne odvrátiť závažné zdravotné riziká aj od fajčiarov či ľudí so závislosťou na alkohole. Prišli na to na základe analýzy zdravotného stavu viac než 53-tisíc Dánov. Vedci 23 rokov zhromažďovali informácie o ich výžive, informuje portál Sciencedaily.com.
Čítajte viac: Tajomstvo japonskej kuchyne: Táto rastlina je vraj ingredienciou dlhovekosti!
Výskumníci postrehli, že ľudia, ktorí častejšie konzumujú veľa potravín s vysokým obsahom flavonoidov, s menšou pravdepodobnosťou zomierajú na rakovinu alebo srdcovocievne ochorenia. A to aj vtedy, ak tieto osoby fajčia alebo denne pijú alkohol – napriek tomu, že práve tieto návyky riziko rozvoja chronického ochorenia dramaticky podporujú.
Koľko flavonoidov telo potrebuje?
Najnižšie riziko úmrtia na rakovinu alebo srdcovo-cievne ochorenie mali ľudia, ktorí v strave denne skonzumovali aspoň 500 miligramov flavonoidov. Samozrejme, za predpokladu, že nefajčili a vyhýbali sa alkoholu.
Podľa doktorky Nicoly Bondonno, ktorá výskum viedla, môžete svoje dennú dávku flavonoidov naplniť napríklad vypitím čaju, skonzumovaním jablka, pomaranča, alebo si dáte sto gramov čučoriedok či sto gramov brokolice. V praxi to znamená, že by ste mali uprednostňovať stravu, ktorá obsahuje veľa rastlinných zložiek.