Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prečistí telo i myseľ: Džús z tohto ovocia odporúčajú vedci pri kognitívnom úpadku!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Postupne ako starneme, pamätáme si čoraz menej vecí a schopnosť myslieť už tiež nie je taká ako kedysi. Kognitívny pokles však nastáva aj vtedy, ak sa nezdravo stravujeme a máme nedostatok pohybu. Podľa vedcov je tu jedna vec, ktorá udrží kognitívne zdravie na vysokej úrovni!

Choroby, nezdravý životný štýl či vplyv veku. To všetko prispieva k úpadku kognitívneho zdravia. Starostlivosť o zdravie by však mohla pomôcť, ako aj mentálna aktivita. Zdravá strava v jedálničku a primeraný pohyb sú zaručenými spôsobmi, ako byť zdravý telom i duchom. Nový výskum však zistil, že je tu ešte jedna možnosť, ktorú treba zaradiť do jedálnička. 

Čítajte tiež: Redaktorka sa mesiac sprchovala v studenej vode: Takto sa to odrazilo na jej tele!

Zmeny po vypití džúsu

Podľa vedcov by sme mali pravidelne piť višňový džús! Višne obsahujú množstvo flavonoidov čo je druh polyfenolov, teda chemikálií so silnými antioxidačnými účinkami, ktoré majú na svedomí okrem iného aj ochranu tela pred kognitívnym úpadkom. Prišiel na to výskum na čele s pedagogičkou Delawareskej univerzity v Newarku v New Jersey Sheau Ching Chaiovej. Experimentu sa zúčastnilo 37 dobrovoľníkov vo veku 65-80 rokov, ktorí mali bežnú kognitívnu funkciu. 

Účastníci výskumu boli rozdelení do dvoch skupín: 20 nich pilo 2 poháre višňového džúsu po dobu 12 týždňov, pričom jeden si dali ráno a druhý večer. Ostatní pili placebo, ktorý chuťou, vzhľadom i obsahom cukru zodpovedal višňovému džúsu, ale v skutočnosti višne neobsahoval. 

Po 12 týždňoch bolo zaznamenaných niekoľko zmien:

  • Zvýšila sa subjektívna spokojnosť s pamäťou o 5%
  • Znížil sa čas vykonávania pohybov o 4%
  • Znížila sa chybnosť epizodickej vizuálnej pamäte o 23%
  • Zlepšila sa vizuálna pozornosť o 3%
  • Znížila sa chybnosť pri vykonávaní testov na priestorovú pamäť o 18%

Prečistí telo i myseľ:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako dodala Chaiová, prospešné účinky višní pravdepodobne súvisia s bioaktívnymi zložkami, ktoré v nich nájdeme. Ide konkrétne o polyfenoly, antokyaníny a melanín. Zrejme môžu aj za schopnosť znižovať krvný tlak. Krvný tlak môže ovplyvniť prúdenie krvi do mozgu. 

Hoci výskum sponzorovala jedna spoločnosť, ktorá dodala vedcom višňový koncentrát, údajne nehrala žiadnu úlohu pri hodnotení a analyzovaní výsledkov. 

Višňový džús síce poskytuje množstvo zdravotných benefitov, čo však obsah cukru? Odborníčka dodala, že väčšina účastníkov nahradila višňovým džúsom iný sladený nápoj, ktorý pila. Navyše, účastníci prispôsobili celý svoj jedálniček višňovému džúsu alebo kontrolnému nápoju. Výsledok? Nedošlo k nárastu príjmu energie a tým ani k nárastu hmotnosti. 

Viac o téme: Ovocie ZdraviePamäťVišneVišňový džús
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9