Jahody prekypujú živinami: Odborníčka prezradila, čo by ste mali urobiť pred ich zmrazením

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-06-23 15:30:00

Jahody patria k najobľúbenejším a najvýživnejším druhom ovocia. Podporujú imunitu, zlepšujú trávenie, znižujú krvný tlak, vynikajú protizápalovými vlastnosťami. Doktorka Natália Šranková prezradila, koľko dní po zbere si udržia svoje nutričné kvality a prečo po ich konzumácii opekniete.

Podľa doktorky Natálie Šrankovej z Odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava (RÚVZ BA) existuje viac ako 600 odrôd jahôd, ktoré sa líšia chuťou, veľkosťou i obdobím plodenia. Čo majú všetky spoločné, je ich zdravotný prínos.

Čítajte viac: Najkrajšia okrasa leta: V jedinej višňovej bobuli sa ukrýva obrovská prírodná sila!

Okrem vody (90 percent) obsahujú veľké množstvo výživných látok. „Jahody sú bohaté na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém, má protizápalové účinky, podporuje zdravie očí, pleti a vlasov. Kyselina listová má priaznivý účinok na krvotvorbu a rast buniek a jej dostatočný príjem je nevyhnutný pre tehotné ženy na ochranu pred defektmi neurálnej trubice ich detí,“ vysvetľuje doktorka Šranková.

Čítajte viac: Zelenina a ovocie ako časovaná bomba: ZOZNAM tých, ktoré sa najrýchlejšie kazia!

Ďalším zdravotným benefitom je kyselina salicylová, ktorá pomáha pri liečbe akné a odstraňuje mŕtve kožné bunky. Dopĺňajú ich alfa hydroxykyselina (AHA) a kyselina ellagická, ktoré pomáhajú redukovať hyperpigmentácie kože. Vitamín B7 zlepšuje kvalitu pleti, vlasov a nechtov. Preto sú jahody často používané ako zložky pleťových masiek. Výhody prinášajú každému typu pleti. Navyše, ich drobné zrniečka pôsobia ako jemný píling, ozrejmuje lekárka.

Bohatý zdroj mangánu

Odborníčka tiež vyzdvihuje vysoký obsah draslíka v jahodách, ktorý pôsobí odvodňujúco, reguluje vysoký krvný tlak, zlepšuje funkciu obličiek a zabraňuje zavodňovaniu organizmu. „Jahody majú najviac mangánu spomedzi všetkých druhov ovocia. Ten podporuje metabolizmus, činnosť nervov a mozgového systému, je potrebný pre tvorbu krvi, zvyšuje libido, vlasom a pleti dodáva farbu a stimuluje tvorbu hormónov štítnej žľazy,“ spresňuje.

V jahodách nájdete aj vápnik vyživujúci kosti, zuby, vlasy a nechty. Vďaka jahodám má zubná sklovina vyššiu kvalitu, zuby sa menej kazia, a dokonca sú aj belšie. „Kyselina citrónová a jablčná v jahodách majú dezinfekčné účinky na tráviaci systém a zlepšujú vstrebávanie železa z rastlinných potravín,“ dopĺňa.

Prvá pomoc pri tráviacich ťažkostiach

Vďaka flavonoidom majú jahody protizápalové vlastnosti, znižujú riziko aterosklerózy, zabraňujú hromadeniu krvných doštičiek, znižujú krvný tlak, zlepšujú krátkodobú pamäť, podporujú vitalitu, potláčajú únavu a malátnosť. „Medzi flavonoidy patria antokyaníny, rastlinné farbivá zodpovedné za červenú farbu ovocia. Katechíny viažu ťažké kovy v črevách a pomáhajú pri plynatosti a hnačke. Spolu s vlákninou pomáhajú udržať pravidelné pohyby čriev a pomáhajú pri liečbe zápchy. Vitamín C spolu s ďalšími antioxidantami, ako kyselina listová, kyselina ellagická, flavonoidy a ďalšie pomáhajú v prevencii proti rakovine,“ vyzdvihuje odborníčka.

Podľa lekárky majú jahody nižší glykemický index ako mnoho iných druhov ovocia a sú vhodné aj pre diabetikov. Keďže obsahujú veľké množstvo vody a minimum kalórií, rýchlo zasycujú, odvodňujú telo, povzbudzujú trávenie a tým pomáhajú pri chudnutí.

„Lapače“ chemikálií

Ako dodáva odobrníčka, okrem plodov sú zdravé aj jahodové listy - majú vysoký obsah katechínov, éterických olejov, vitamínu C, alkaloidov, glykozidu, fragarínu a flavonoidov.

Ako pri iných druhoch ovocia a zeleniny, aj v prípade jahôd platí zlaté pravidlo, že najlepšie plody rastú vo vašej vlastnej záhrade. Pestovatelia ich totiž môžu ošetrovať pesticídmi, herbicídmi, rastovými stimulátormi, živicami či voskami. Okrem toho môžu niesť stopy po hnojivách. Chemikálie sa v jahodách dokážu hromadiť a môžu vyvolávať alergické prejavy, ako napríklad pľuzgieriky na perách, upozorňuje doktorka Šranková.

Po dvoch dňoch strácajú výživné látky

„Jahody sú citlivé na skladovanie a rýchlo podliehajú skaze. Bez straty cenných látok vydržia približne dva dni. Neumyté jahody by mali byť skladované v chladničke, nenatlačené na seba, prikryté len fóliou. Umývať jahody sa odporúča studenou vodou a až tesne pred ich konzumáciou, pretože dlhším namáčaním vo vode rýchlejšie hnijú a strácajú farbu a chuť. V mrazničke je možné ich uskladniť až šesť mesiacov. Pre zachovanie výraznej farby je pred zamrazením odporúčané pokvapkať ich citrónovou šťavou,“ radí odborníčka z RÚVZ BA.

V ideálnom prípade by ste jahody mali konzumovať surové a čerstvé, pretože pri pečení a inej tepelnej úprave sa z nich cenné látky vytrácajú. Čerstvé jahody môžete použiť na prípravu dezertov, drinkov, mliečnych kokteilov, smoothies, zeleninového a ovocného šalátu, pri výrobe zmrzliny či ovocnej drene.

Hoci sú jahody veľmi zdravé, denne by ste nemali zjesť viac než hrnček tohto ovocia. „Nadmerná konzumácia jahôd totiž môže spôsobiť hnačku a plynatosť, ochorenie pečene, zadržiavanie vody, choroby obličiek, alergickú reakciu, alebo aj zápal výstelky dýchacieho ústrojenstva,“ varuje lekárka a dopĺňa, že u niektorých ľudí môže konzumácia jahôd spúšťať alergické prejavy v podobe brnenia v ústach, žihľavky, bolesti hlavy, opuchov pier, tváre, jazyka alebo hrdla, v závažných prípadoch aj problémy s dýchaním. „Predpokladá sa, že bielkovina spôsobujúca alergiu súvisí s antokyanínmi jahôd. Bezfarebné biele jahody sú zvyčajne dobre znášané ľuďmi, ktorí by inak boli na jahody alergickí,“ uzatvára.

Fotogaléria


Tagy:
jahody Natália Šranková

2019-06-23 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: RÚVZ BA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia