Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Môže konzumácia čučoriedok zmeniť zdravotný stav? Takto pôsobia na životne dôležitý orgán!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú sladké, no poskytujú oveľa väčší bonus, z ktorého bude profitovať vaše srdce! Čučoriedky sú totiž schopné zaktivizovať množstvo chemických látok, ktoré sa podieľajú na metabolickom zdraví. Aké procesy spúšťajú a k akému mechanizmu dochádza?

Rada United States Highbush Blueberry Council pomohla vedcom financovať štúdiu, ktorá skúmala potenciálny prínos čučoriedok na zdravie srdca. Výskumníci z University of East Anglia v USA sa spojili s vedcami z Harvardskej univerzity v Cambridge, MA a zisťovali, či pravidelné konzumovanie čučoriedok môže zmeniť zdravotný stav u ľudí s metabolickým syndrómom.

Metabolický syndróm opisuje skupinu stavov, ktoré zahŕňajú vysoký krvný tlak, nadbytok telesného tuku v oblasti pása, vysoké hladiny cukru v krvi a abnormálne hladiny cholesterolu a triglyceridov. Tieto faktory spoločne zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky 2. typu. V súčasnosti metabolický syndróm postihuje viac ako jednu tretinu dospelých v USA, pričom niektorí odborníci ho označujú za globálnu epidémiu.

Čítajte tiež: Koniec s nepríjemným pálením záhy: VIDEO, ako sa zbaviť refluxu kyseliny pomocou masáže!

Čučoriedky a antokyány

„Predchádzajúce štúdie ukázali, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú čučoriedky majú znížené riziko vzniku ochorení vrátane cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení,“ hovorí vedúci výskumník Prof. Aedin Cassidy a pokračuje: "To môže byť preto, že čučoriedky majú vysoký obsah prirodzene sa vyskytujúcich zlúčenín nazývaných antokyaníny."

Antokyaníny sú vo vode rozpustné pigmenty, ktoré môžu byť červené, čierne, modré alebo fialové. Tieto flavonoidy sú prítomné v tkanivách - vrátane stoniek, listov, kvetov, koreňov a plodov u mnohých vyšších rastlín.

Už predchádzajúce štúdie odhalili vzťah medzi zvýšenou spotrebou antokyanínu a zníženým rizikom úmrtnosti. Iné spojili tieto chemikálie so zníženým rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Doteraz sa však väčšina výskumov uskutočnila v relatívne krátkom období a v skutočnosti sa niektoré štúdie zaoberali spotrebou iba jednej porcie čučoriedok. Neboli tiež žiadne randomizované kontrolované štúdie skúmajúce potenciál čučoriedok v ochrane pred chorobami v populácii s vyšším rizikom rozvoja cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení.

Cassidy hovorí: "Chceli sme zistiť, či konzumácia čučoriedok môže pomôcť ľuďom, ktorí už boli identifikovaní ako ohrození rozvojom týchto zdravotných stavov."

Testovanie čučoriedkového prášku

Na tento experiment tím prijal 115 účastníkov vo veku od 50 do 75 rokov, z ktorých všetci boli buď s nadváhou alebo obézni a mali metabolický syndróm. Štúdia trvala 6 mesiacov, čím sa stala najdlhšou svojho druhu.

Vedci rozdelili účastníkov do troch skupín:

  • Jedna skupina konzumovala 1 šálku (150 gramov) lyofilizovaných práškových čučoriedok denne.
  • Ďalšia skupina konzumovala pol šálky (75 gramov) sušených čučoriedok denne.
  • Posledná skupina pôsobila ako kontrolná skupina; dostali prášok, ktorý vyzeral podobne ako čučoriedkový prášok, ale ktorý primárne obsahoval dextrózu, maltodextrín a fruktózu.

Na začiatku a na konci štúdie výskumníci hodnotili biomarkery na inzulínovú rezistenciu, stav lipidov a vaskulárnu funkciu. Nedávno zverejnili svoje zistenia v American Journal of Clinical Nutrition.

"Zistili sme, že konzumácia jednej šálky čučoriedok denne viedla k trvalému zlepšeniu vaskulárnych funkcií a arteriálnej stuhnutosti - čím sa dosiahol dostatočný rozdiel na zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení o 12 až 15%," povedal vedúci štúdie Peter Curtis.

Zaujímavé je, že vedci zaznamenali zdravotné výhody v skupine, ktorá konzumovala jednu šálku čučoriedok denne - nie u tých, ktorí konzumovali pol šálky. Dr Curtis verí, že je to preto, že "vyššie denné dávky môžu byť potrebné pre prínosy pre zdravie srdca u obéznych, rizikových populácií v porovnaní s bežnou populáciou."

Sezóna modrofialového ovocia je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ako to vedci vysvetľujú?

Vedci sa domnievajú, že kardiovaskulárne prínosy, ktoré videli, sú primárne spôsobené prítomnosťou antokyanov v čučoriedkach. V dolnom čreve organizmus metabolizuje antokyaníny, aby produkoval celý rad chemikálií. Niektoré z týchto chemikálií poskytujú živobytie rezidentným črevným baktériám a "pravdepodobne hrajú kľúčovú prospešnú metabolickú úlohu," hovoria autori štúdie.
 
Ponúkajú niekoľko príkladov. Niektorí výskumníci napríklad preukázali, že kyselina injekčná, ktorá je chemickou látkou prospieva vaskulárnym endotelovým bunkám v laboratóriu. Podobne vedci zistili, že kyselina vanilová, ďalší produkt rozkladu, znižuje hypertenziu u potkanov.
Dr Curtis uzatvára: "Jednoduchou radou je denne konzumovať jednu šálku čučoriedok na zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia."
Medzi iné potraviny, ktoré obsahujú antokyanín patria čierne ríbezle, maliny, slivky, reďkovka, atď.
 
Čučoriedky sú zdravým doplnkom k akejkoľvek strave, rovnako ako väčšina ostatných druhov ovocia a zeleniny. Vedci však budú musieť vykonať väčšie štúdie na potvrdenie klinických prínosov tohto ovocia.
Viac o téme: SrdceOvocie ZdravieČučoriedkyBobule
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9