Pravda, z ktorej sa mnohí budú dlho spamätávať: S fajčením mentolových cigariet je to úplne inak!

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-02 06:00:00

Z blata do kaluže? Mnohí si uvedomujú negatívne účinky fajčenia cigariet na svoje zdravie, preto dávajú prednosť radšej tým, menej škodlivým, ktoré nemajú taký dopad na ich telo. Sú však mentolové a iné „lahšie“ cigarety lepšou voľbou?

V skutočnosti je to úplne jedno! Hoci tieto ľahšie cigarety majú nízky obsah dechtu a hlavne tými mentolovými fajčiari neobťažujú zápachom svoje okolie, to nič nemení na fakte, že rovnako ohrozujú samých seba, ako keby si dali klasické cigarety. 

Čítajte tiež: Najšpinavšie miesta posiate baktériami: Po dotknutí týchto PREDMETOV si ihneď umyte ruky!

Nie sú zdravšie!

Potvrdzuje to najnovší výskum, ktorý ukázal, že tí, ktorí holdujú ľahším alebo mentolovým cigaretám môžu rovnako zomrieť na rakovinu pľúc ako ostatní, ktorí majú radi tie klasické. Vedci varujú, že neexistuje žiadna bezpečná cigareta! Napriek tomu mnohí veria, že tie cigarety s nízkym obsahom dechtu môžu byť zdravšou voľbou. 

Výskumníci na Lekárskej univerzite v Južnej Karolíne analyzovali zdravotné záznamy 14 000 fajčiarov vo veku 55 až 74 rokov. Všetci dobrovoľníci fajčili minimálne 30 rokov, počet balení za deň vynásobili počtom vyfajčených rokov. Vedci sa pozreli na vplyv fajčenia na výskyt a úmrtnosť na rakovinu pľúc, ako aj na úmrtia zo všetkých príčin, hoci nie je jasné, aké ďalšie príčiny boli študované. Nebol zistený žiadny rozdiel v incidencii alebo úmrtí na rakovinu pľúc, alebo na úmrtnosť všetkých príčin medzi pravidelnými fajčiarmi klasických cigariet a fajčiarmi, ktorí uprednostňovali ľahšie cigarety. 

„Stále je všeobecne známe, že ľahké cigarety môžu byť pre vás lepšie, ale nie je to tak. Všetky cigarety sú zlé. Všetky zvyšujú riziko rakoviny pľúc a riziko úmrtia na rakovinu pľúc,“ upozorňuje vedúci autor Dr Nina Thomas. 

Čo je však zaujímavé, výsledky ukázali, že fajčiari ľahkých cigariet od určitej značky, známej aj vďaka tomu, že predáva mentolové a podobné ľahšie cigarety, mali nižšiu závislosť od tabaku. Podľa údajov z Národného skríningu pľúcnych vyšetrení v USA bolo menej pravdepodobné, že by u nich vznikol zvyk ako u bežných fajčiarov cigariet.

Ako to je s nefiltrovanými cigaretami? 

Ľahké cigarety, ktoré sa začali vyvíjať v šesťdesiatych rokoch minulého storočia sú propagované pre svoje menšie množstvo tabaku, nikotínu, dechtu a lepšiu chuť. Mentolové cigarety sú navyše aj ochutené mentolom.

Thomas dodal, že pri porovnávaní fajčiarov mentolu s dospelými, ktorí majú radi normálne cigarety, neexistuje žiadny rozdiel. Avšak fajčiari nefiltrovaných cigariet mali o 40% väčšiu pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinie rakovina pľúc, a takmer dvojnásobnú pravdepodobnosť, že na ňu zomrú! Taktiež je u nich o 30 percent viac pravdepodobné, že zomrú na akúkoľvek príčinu a budú viac závislí v porovnaní s filtrovanými cigariet fajčiarov.

Filtrované cigarety boli zavedené v päťdesiatych rokoch minulého storočia ako riešenie rastúceho záujmu o bezpečnosť cigariet. Predtým boli všetky cigarety predané „nefiltrované“, ktoré si môžete dodnes vyrobiť valcovaním tabaku. Thomas dodal, že v posledných 70-tych rokoch došlo k niekoľkým zmenám cigariet v reakcii na obavy verejnosti o zdravotné riziká.

Napriek týmto zmenám zostáva fajčenie spojené s 90% rakoviny pľúc, čo je hlavná príčina úmrtnosti súvisiacej s rakovinou,“ povedal odborník.

Miera fajčenia za posledných 50 rokov klesla, ale okolo 40 miliónov Američanov stále fajčí, podľa Centier pre kontrolu chorôb a prevenciu. Počet fajčiarov vo Veľkej Británii sa v posledných desaťročiach tiež znížil na rekordne nízku úroveň len 14,9% podľa Národnej zdravotnej služby (NHS). Z tých, ktorí fajčia, chce 60,8% skončiť s touto neresťou, ako dodal Úrad pre národnú štatistiku.

Vo Veľkej Británii každoročne pribudne približne 46 700 nových prípadov rakoviny pľúc a v roku 2018 sa v USA odhadovalo 234 000 nových prípadov rakoviny pľúc.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie závislosť cigarety fajčenie rakovina rakovina pľúc

2019-06-02 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia