Tajomstvo japonskej kuchyne odhalené: Táto rastlina je vraj ingredienciou dlhovekosti!

24.02.2019

Japonská kuchyňa je povestná svojimi zdravotnými benefitmi. Nielen výber potravín, ale aj spôsob ich úpravy jej dodávajú jedinečný charakter. Svoje miesto v nej má aj rastlina, ktorú Japonci nazývajú ašitaba. Práve ona by mohla byť kľúčom k dlhovekosti.

Ašitaba, ktorú podľa povestí často konzumovali samurajskí bojovníci, obsahuje látku s pozoruhodnými účinkami. Tzv. DMT (4,4’-dimetoxychalkon) by podľa štúdie zverejnenej v magazíne Nature Communications mohol chrániť bunky pred starnutím. Flavonoid DMT sa vyskytuje v listoch zelenej rastliny s latinským názvom Angelica keiskei koidzumi.

Čítajte viac: Zaženie choroby a rozdúcha silnú vášeň: Lopúch je klenotom tradičnej medicíny

Japonci konzumujú listy legendárnej rastliny buď ako súčasť jedla, čaju (výluh zo sušených listov), ale aj v podobe výživových doplnkov. Ašitaba je bohatým zdrojom množstva vitamínov a minerálov. Organizmus zásobuje vitamínmi skupiny B (B1, B2, B3, B6 a B9). Z minerálov sa v nej nachádzajú napríklad draslík, vápnik, sodík, horčík či fosfor.

Tradičný liek na všetky neduhy

Vďaka silnému antioxidačnému pôsobeniu rastlina chráni bunky pred poškodením a existujú predpoklady, že by mohla byť účinná aj v boji s rakovinovými bunkami. Podľa Naturalfoodseries.com je osvedčeným prostriedkom pri chudnutí, pretože zrýchľuje metabolizmus a napomáha k rýchlejšej redukcii tukovej hmoty. Takisto reguluje hladinu krvného cukru a znižuje vysoký krvný tlak. Pôsobí tiež antitromboticky a pomáha predchádzať tvorbe krvných zrazením.

Pre Japoncov je ašitaba známym detoxikačným prostriedkom na „čistenie krvi“ od škodlivých toxínov. Ako diuretikum tiež podporuje vyplavovanie nežiaducich látok v moči a ako stimulant trávenia a metabolizmu podporuje pravidelné vylučovanie.

Rastlina má v tradičnej japonskej medicíne už stáročia svoje pevné miesto. Obyvatelia „krajiny vychádzajúceho slnka“ jej pripisujú všestranné liečivé vlastnosti. Veria, že organizmu dodáva silu, spomaľuje starnutie, prospieva srdcu, zlepšuje metabolizmus, chráni duševné zdravie a stimuluje imunitu. Takisto vraj poskytuje úľavu pri pálení záhy a rozličných gastrointestinálnych ťažkostiach.

Fotogaléria


Tagy:
ašitaba japonská rastlina dlhovekosti

24.02.2019  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Diskusia