Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mylná predstava mnohých o správnej zubnej hygiene: Na toto už zabudnite!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci umývanie zubov považujeme za každodennú rutinu, nad ktorou sa nepozastavujeme, uvedomujete si, koľko zubnej pasty použijete? Jej množstvo je totiž dôležité a má vplyv na náš chrup. Zabudnite na to, že čím viac, tým lepšia starostlivosť o zuby!

Technika čistenia zubov je podstatná, no rovnako aj množstvo použitej pasty! Väčšina ľudí zvykne dávať na kefku veľa zubnej pasty, ktorá pokryje všetky štetiny.  Majú tak pocit, že čím viac, tým lepšie a tým čistejšie budú mať svoje zuby. Je to však správne čistenie? 

Čítajte tiež: Veľký mýtus o raňajkách, po ktorom sa vám otvoria oči: V skutočnosti je to inak!

Hrozba hlavne u detí

Zubní lekári zdôrazňujú, že množstvo fluoridovej zubnej pasty vo veľkosti hrachu stačí na jedno čistenie zubov. Navyše, deti mladšie ako tri roky by mali používať ešte menšie množstvo, okolo jedného zrnka ryže!

Viac pasty ani zďaleka neznamená čistejšie zuby. Ako sa ukázalo, je pravdepodobné, že mnohí to s množstvom preháňajú. Stačí sa pozrieť na zistenia nového výskumu - odhalil, že 40% detí vo veku od 3 do 6 rokov používa kefku, ktorá bola "plná" alebo "napoly plná" zubnou pastou.

"Fluorid má prínos pre zubný chrup, ale musí sa používať starostlivo," upozorňuje doktorka Mary Hayesová, pediatrická zubná lekárka z Chicaga a dodáva, že tento prirodzene sa vyskytujúci minerál má hrať významnú úlohu pri znižovaní dutín a tým aj zubného kazu.

Avšak vystavenie sa príliš veľkému množstvu fluoridu pri tvorbe trvalých zubov môže viesť k dentálnej fluoróze, t.j. stavu charakterizovanému sfarbením alebo škvrnami na sklovine. Jedným z problémov, čo sa týka detskej zubnej pasty je to, že chutí sladko, takže mnohé deti láka zjesť ju. Hayesová preto upozorňuje rodičov, aby dávali väčší pozor na to, koľko zubnej pasty majú deti na svojich kefkách. 

Zatiaľ čo toto riziko je obmedzené hlavne na mladšie vekové skupiny, dospelí môžu mať tiež skúsenosti s použitím nadbytočnej zubnej pasty. To znamená, že okrem viac peňazí, ktoré tým pádom miniete na zubné pasty, keďže ich skôr miniete, to nevplýva taktiež práve najlepšie na zdravie vášho chrupu. 

Mylná predstava mnohých o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Správna zubná hygiena

Na čistenie zubov by mal mať každý vyhradených 2-3 minúty, pričom je dôležité dbať na pohyb kefky rôznymi smermi, aby sa tak dostala do každej časti úst. Stačí menšie množstvo pasty, keďže v ústach sa vytvorí viac peny. Určite sa to stáva aj vám, že ste aj tak väčšinu napenenej zubnej pasty vypľuli do umývadla, keďže ste jej mali veľa v ústach.

„Prebytočná pena naplní naše ústa a môže tiež spôsobiť, že s čistením zubov prestaneme skôr, ako by sme mali,“ tvrdí Dr. Christopher Chamberlin, zubár z Colorada.

Taktiež si treba dávať pozor na to, aby ste zubnou kefkou príliš netlačili na zuby, keďže si mnohí mylne myslia, že si tak lepšie vyčistia zuby. Príliš veľké trenie môže opotrebovať zuby a poškodiť ďasná. Každé dva až tri mesiace si nezabudnite vymeniť zubnú kefku!

Viac o téme: ZdravieZubyHygiena
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9