Nezmysel o sušenom ovocí, z ktorého sa priberá: S týmto účinkom nikto nerátal!

Zdroj: gettyimages.com
2019-02-03 15:30:00

Mnohí sa ich boja, pritom sú absolútne neškodné! Sušené ovocie síce môže obsahovať veľa cukru, netýka sa to však sušených sliviek. Tie dokonca prispievajú k štíhlej línii a postarajú sa o to, aby ručička na váhe klesala smerom nadol!

Nie je žiadnou novinkou, že pri konzumácii sušeného ovocia by sme mali byť opatrní. Hoci si každý povie, že ovocie je zdravé, v sušenej podobe sa často doň pridáva množstvo cukru, čo by mohlo zabrániť vašej snahe schudnúť. Záleží však na tom, aké sušené ovocie si doprajete. V prípade sliviek nemôžete nič pokaziť. 

Čo spôsobili? 

Výskum University of Liverpool prichádza so zaujímavým zistením. Pri strate hmotnosti vám dopomôžu sušené slivky! Súčasťou výskumu bolo sto ľudí s nadváhou a obezitou. Polovica z nich pridala do svojej stravy každý deň približne 15 alebo viac sušených sliviek, pričom u žien to bolo 140g denne a u mužov 171g. Druhá polovica bolo len poskytnuté poradenstvo o zdravom stravovaní.

Účastníkom štúdie sa podarilo schudnúť z pása až o 50% viac. Podmienkou boli sušené slivky v jedálničku. Tie taktiež majú na svedomí stratu o 33% viac váhy než u tých, ktorí ich nejedli. Ako odhalili výskumníci, slivky spôsobili väčší pocit plnosti. Tieto výsledky sa týkajú prvej polovice účastníkov, ktorí schudli v priemere 2 kg, pričom druhá polovica dala dole 1,5 kg. Čo sa týka obvodu v páse, tí, ktorí jedli sušené slivky schudli 2,5 cm v páse v porovnaní s ostatnými, ktorí mali o 1,7 cm menej. 

Prospešné pre chudnúcich

Štúdia bola prezentovaná na Európskom kongrese o obezite v Sofii v Bulharsku. Podľa doktorky Jo Harroldovej, ktorá viedla výskum, ide o prvé preukázateľné údaje, ktoré ukazujú na prospešnosť sušených sliviek, čo sa týka chudnutia, bez akýchkoľvek negatívnych vedľajších účinkov. 

„Čo sa týka dlhodobého hľadiska, môžu byť prospešné pre ľudí, keďže zmierňujú hlad a uspokojujú chuť k jedlu, čo je pri chudnutí dôležité,“ dodala odborníčka. 

K nej sa pridáva aj profesor Jason Halford, odborník na stravovacie návyky, podľa ktorého je dodržiavanie zdravej výživy náročné. Jedným z riešení môže byť sušené ovocie pridané k čerstvému ovociu a zelenine. Ide o vhodný doplnok stravy, ktorý môže utíšiť apetít počas diéty!

Fotogaléria


Tagy:
slivky zdravie sušené ovocie

2019-02-03 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia