Tajomné ovocie, ktoré očarí zvláštnym zjavom: Prečo mať tento záhadný plod na tanieri?

Zdroj: gettyimages.com
2019-02-02 06:00:00

Svojím vzhľadom pripomína dračie vajce, pritom ide o ovocie, ktoré je u mnohých ešte len veľkou neznámou! Za zaujímavým názvom Pitahaya sa skrývajú plody, ktorých kvety sa rozvíjajú len v noci. A nielen kvôli tomu ide o ovocie, ktoré stojí za povšimnutie.

Mnohí sa neznámym kúskom ovocia radšej vyhýbajú. Hoci by sme mali jedávať predovšetkým to, čo sa urodí v našom podnebnom pásme, nezaškodí aj experiment s exotickým ovocím. Jedným z nich je Pitahaya, ktoré je zaujímavé už len svojím vzhľadom – vďaka svojmu vajcovitému tvaru s tŕňmi. Tento plod pralesných kaktusov pochádza z tropických a subtropických oblastí Južnej Ameriky. Prečo by sme však mali mať toto záhadné ovocie častejšie na tanieri? 

Čítajte tiež: Dr. Igor Bukovský upozorňuje: Toto je častá chyba, ktorú robia mnohí pri užívaní vitamínu D!

Už len kvôli tomu, že jeho kvety sa rozvíjajú len v noci a opeľujú ich netopiere, ide o zaujímavé ovocie! Pod jeho šupkou sa nachádza rôsolovitá bledá dužina, ktorá svojou konzistenciou pripomína kiwi. Chuť pitahaye je podobná egrešu či červenému melónu. Aj vďaka tomu je skvelá na ochucovanie limonád a tiež sa využíva na výrobu vína. 

Čo obsahuje? 

Toto exotické ovocie skrýva v sebe množstvo zdraviu prospešných látok! Nájdeme v ňom vitamíny B2, B3 a C a taktiež karotény, fosfor, vápnik a železo. Jej semená obsahujú zdravé mononenasýtené tuky a omega-3 mastné kyseliny. Plod vyniká obrovským množstvom vlákniny, antioxidantov a vody. Pritom obsahuje málo cukru a je nízkokalorická. Preto je vhodná pri akejkoľvek diéte či udržiavaní si štíhlej línie!

Účinky na ľudské telo

Pitahaya pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu a zároveň doplní ten dobrý. Vďaka obsahu zdravých tukov pomáha udržiavať srdce v dobrej kondícii a fit. Vláknina obsiahnutá v ovocí zase napomáha dobrému tráveniu. Dá do poriadku tráviaci systém a taktiež uľaví pri zápche. 

Antioxidanty v ovocí sa zase postarajú o únik voľných radikálov z tela a iných škodlivých látok. Ak ho budete konzumovať pravidelne, môžete sa tešiť z pevnej a pružnej pokožky. Dokonca lieči akné! Plátok dračieho ovocia priložený na postihnutých miestach na pokožke dokáže divy. Alebo máte problém so spálenou pokožkou od slnka? Ak skombinujete pitahayu s uhorkovým džúsom a medom, máte vytvorenú podobnú zlúčeninu ako aloe vera. Vďaka obsahu vitamínu B3 pitahaya hydratuje pokožku, odstráni teplo z postihnutej oblasti a upokojí spálenú pokožku. 

Dokonca ovocná šťava je výborná na regeneráciu farbených vlasov! Ak ju nanesiete priamo na pokožku hlavy alebo pridáte šťavu do kondicionéra, ochránite svoje farbené vlasy pred chémiou! Vlasové folikuly sa otvoria, vlasy budú viac dýchať a zostanú zdravé a hebké. Majiteľky farbených vlasov to ocenia, keďže vedia, že mnohé farby obsahujú chemické látky, ktoré môžu vlasy poškodiť. 

Potešia sa aj diabetici, keďže pitahaya stabilizuje hladinu cukru v krvi. Ak dračie ovocie pridáte do jedálnička, pocítite úľavu, ak trpíte artritídou. Preto má ovocie prívlastok „protizápalové“, keďže pomáha v boji s týmto ochorením. 

Máte problémy s nespavosťou? Alebo trpíte miernou formou depresie? Aj v tomto prípade sa môžete spoľahnúť na dračie ovocie. Pôsobí ako antidepresívum, pomáha rýchlejšia zaspať a podporuje sústredenie. Pitahaya tak bude mať na svedomí dosahovanie lepších výsledkov počas dňa! 

Využitie v kuchyni

Pitahayu je dobré používať v rôznych nápojoch či hodí sa aj do ovocných šalátov. Odporúča sa hlavne jej konzumácia na lacný žalúdok, keďže má detoxikačné účinky a týmto spôsobom vyťažíte maximum z prospešných živín a enzýmov.

Recept na ovocné smoothie

Potrebujete:

  • 1 patahayu
  • 1 šálka pokrájaného banánu
  • 1 šálka kokosovej vody
  • zázvorovú šťavu

Postup: 

Príprava smoothie je veľmi jednoduchá! Stačí len vymiešať všetky ingrediencie v mixéri. 

Ak si chcete vychutnať dračie ovocie samotné, rozrežte ho pozdĺžne na dve polovice a pomocou veľkej lyžice vydlabte vnútro. Nakrájajte ovocie na kocky a vychutnajte si ho! 

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie vitamíny prevencia účinky

2019-02-02 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia