Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľký mýtus o raňajkách, po ktorom sa vám otvoria oči: V skutočnosti je to inak!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

To, o čom sme boli presvedčení dlhé roky, je v skutočnosti inak! Zrejme vás prekvapí nové zistenie jednej štúdie, ktorá upozorňuje na nezmysel, šíriaci sa medzi ľuďmi. Údajne neexistujú žiadne vedecky podložené dôkazy o tom, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Práve naopak!

Nepomôžu pri chudnutí

Nový výskum jasne hovorí, že ak sa snažíte schudnúť, mali by ste vynechať raňajky! Predchádzajúce štúdie naznačujú, že väčšie jedlo v dopoludňajších hodinách potláča chuť do jedla po celý deň. Tým pádom tí, ktorí sa snažia schudnúť, nezjedia toho toľko veľa a uľahčí im to dodržiavanie diéty. Avšak recenzia, publikovaná v časopise The BMJ naznačuje, že "najdôležitejšie jedlo dňa" nemusí pomôcť ľuďom pri kontrole svojej hmotnosti!

Čítajte tiež: Dr. Igor Bukovský upozorňuje: Toto je častá chyba, ktorú robia mnohí pri užívaní vitamínu D!

Výskumníci zistili, že neexistujú žiadne dobré dôkazy, ktoré by podporili myšlienku, že konzumácia raňajok prispieva k tomu, že ručička na váhe sa pohne smerom nadol. Alebo tiež aj to, že ignorovanie raňajok vedie k zvýšeniu telesnej hmotnosti. V skutočnosti zistenia ukazujú, že denný príjem kalórií bol vyšší u ľudí, ktorí jedli raňajky a že vynechanie raňajok nespôsobuje väčšiu chuť do jedla neskôr v priebehu dňa!

Podľa odborníkov však mnohí len mávnu rukou nad týmto ich tvrdením! I napriek tomu, že je podložené výskumom. Predsa len spochybňujú veľmi známe a populárne odporúčanie, že by sme mali dbať na konzumáciu raňajok a že nám to pomôže pri chudnutí. Taktiež sa raňajky spájajú s udržaním si celkového pevného zdravia. Ako dodali vedci, dosť veľkú úlohu v tom zohráva zdravý životný štýl a výber potravín, ktoré mame na tanieri. 

Čo presne zistil výskum? 

Tím z univerzity Monash v Melbourne v Austrálii skúmal účinok pravidelnej konzumácie raňajok na zmenu hmotnosti a denný príjem energie na základe dôkazov z 13 štúdií, a to predovšetkým vo Veľkej Británii a USA, za posledných 28 rokov. Niekoľko štúdií sa zameralo na súvislosť medzi jedlom alebo vynechaním raňajok a zmenami telesnej hmotnosti, zatiaľ čo iné skúmali vplyv raňajok na denný príjem energie.

Medzi účastníkmi sa nachádzali tí, ktorí pravidelne jedávali raňajky, iní ich vynechávali. Vedci skúmali ich hmotnosť, ktorá bola monitorovaná 24 hodín počas 16 týždňov. Výskumníci zistili, že celkový denný energetický príjem bol vyšší v skupinách, ktorí raňajkovali v porovnaní s tými, ktorí ranné jedlo odmietali - v priemere o 260 viac kalórií spotrebovaných za deň. Taktiež výsledky ukázali, že tí, ktorí vynechali raňajky, boli v priemere o 0,44 kg ľahší. Účinok raňajok na hmotnosť sa však neodlišoval medzi ľuďmi s normálnou hmotnosťou a tými, ktorí mali nadváhu.

Raňajky optimálneho zloženia majú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Opatrnosť je na mieste

Predtým sa predpokladalo, že konzumácia raňajok môže pomôcť pri úbytku hmotnosti kvôli účinnému spaľovaniu kalórií v priebehu dňa, čím sa zabráni prejedaniu v neskorších hodinách. Vedci tak zistili, že neexistujú žiadne významné rozdiely v rýchlosti metabolizmu medzi raňajkovými jedákmi a tými, čo si zvyknú dať prvé jedlo dňa až na obed. Vynechávanie raňajok tak nebolo spojené s popoludňajším pocitom hladu, ako to bolo doteraz známe. 

Vedci však uviedli, že z dôvodu rôznej kvality zahrnutých štúdií by sa mali zistenia interpretovať opatrne.

Spoluautorka štúdia profesorka Flavia Cicuttiniová z Univerzity Monash upozorňuje: "V súčasnosti dostupné dôkazy nepodporujú úpravu stravy u dospelých, aby zahŕňali konzumáciu raňajok ako dobrú stratégiu na zníženie telesnej hmotnosti. Napriek tomu, že pravidelná konzumácia raňajok môže mať iné dôležité účinky, pri odporúčaní raňajok na zníženie hmotnosti u dospelých je potrebná opatrnosť, pretože môže mať opačný účinok."

Profesor Tim Spector, ktorý hovorí o týchto zisteniach, uviedol, že ľudia majú rôzne preferencie a je to veľmi individuálne, pričom každý má iný metabolizmus. Iný výskum totiž zistil, že vynechanie raňajok zvyšuje riziko rozvoja cukrovky druhého typu až o tretinu. Veľmi dôležité je to, aké potraviny máte na tanieri. Ak sa rozhodnete pre raňajky, dbajte na to, aby boli zdravé! 

Viac o téme: PotravinyZdravieRaňajkyStravaChudnutie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9