Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tiché príznaky, ktoré upozorňujú na nebezpečnú chorobu: Signály, že niečo nie je v poriadku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Aj keď je krvácanie z konečníka najzreteľnejším príznakom rakoviny hrubého čreva, vaše telo vám môže dať aj iným spôsobom najavo, že niečo nie je v poriadku. Ak spozorujete niektorý z nasledujúcich príznakov, nenechávajte si to pre seba a radšej navštívte lekára.

Anémia

Diagnóza anémie môže byť prvým signálom, že vnútorne krvácate, aj keď nevidíte žiadne príznaky, ako píše rd.com.

"Ak žena menštruuje, je menej pravdepodobné, že bude táto choroba sledovaná ďalšími testami, aby sa zistilo, či za tým nie je niečo ako rakovina hrubého čreva," povedal Randall Holcombe, MD, hlavný lekár z New Yorku. "Ak je človek anemický, predpokladá sa, že môže odniekiaľ krvácať."

Čítajte tiež: Čo sa v skutočnosti nachádza v našom jedle? Šokujúce VIDEO odhalilo nechutnosti v čerstvej zelenine!

Nie je nezvyčajné, že ľudia krvácajú vnútorne až šesť mesiacov predtým, než sa niečo objaví v stolici, hovorí Patricia Raymond, MD z Americkej akadémie gastroenterológie. Ak sa u vás objavia príznaky anémie, ako je napríklad únava alebo závrate, navštívte lekára!

Krvácajúci nádor môže spôsobiť stratu krvi, aj keď si to spočiatku nevšimnete. Vtedy dochádza k poklesu železa v krvi, čo vedie k anémii a nedostatku kyslíka.

Dýchavičnosť

Ďalším vedľajším účinkom vnútorného krvácania je dýchavičnosť. Ak príliš nekrvácate alebo vraciate krv, vaše telo dodáva viac krvnej plazmy v krvi bez tvorby železa alebo červených krviniek, hovorí doktor Raymond. To vám zabráni stratiť krv vo veľkých objemoch, ale znižuje schopnosť krvi prenášať kyslík. A to je dôvod, prečo si môžete všimnúť dýchavičnosť.

Ste nafúknutý a máte kŕče

"Ak sú veci zablokované a hromadia sa v hrubom čreve, môže sa objaviť nadúvanie," hovorí Dr. Holcombe.

Ak sa cítite trochu nafúknutý alebo máte kŕče, existuje veľa ďalších faktorov okrem rakoviny hrubého čreva, ktoré môžu byť na vine. Ak tieto stavy pretrvávajú, navštívte svojho lekára. A ak si všimnete neustálu bolesť na pravej strane brucha, môže to znamenať ochorenie v neskorších štádiách, ktoré sa rozšírilo do pečene!

Tiché príznaky, ktoré upozorňujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Máte zápchu

Občasná zápcha nie je dôvodom na paniku, ale ak bude silná a častá, môže sa za tým skrývať rakovina hrubého čreva. Netreba to podceňovať, vaše telo tak môže naznačiť určité problémy, ktoré treba riešiť. Aj keby za tým nebola rakovina, človek nikdy nevie, čo sa skrýva za zápchou.

Tenká stolica

Dávajte pozor na to, čo zanecháte po sebe na toalete. To, že nevidíte krv, ešte nič neznamená.. Ak je stolica príliš úzka a tenká, aj keď bola predtým väčšia, mohlo by to poukazovať na zúženie hrubého čreva spôsobené polypmi, hovorí Dr. Raymond. Pretrvávajúci hnačka môže tiež signalizovať problém.

Vaša stolica má zvláštnu farbu

Krvácanie z konečníka nemusí mať vždy jasnú červenú krv, hovorí doktor Holcombe. Tmavá stolica je znakom, že tu pravdepodobne existuje nejaká krv a hoci to môže byť spôsobené niečím menej závažným, ako je vred, môže to byť aj znakom rakoviny hrubého čreva.

Viac o téme: RakovinaRakovina hrubého čreva
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9