Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Čo sa v skutočnosti nachádza v našom jedle? Šokujúce VIDEO odhalilo nechutnosti v čerstvej zelenine!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak si dáte šalát, prijmete množstvo zdraviu prospešných látok, z ktorých bude profitovať vaše telo. To však nie je všetko. Spolu s cennými látkami skonzumujete niečo, s čím by ste nerátali ani v tom najhoršom sne! Video odhalilo stovky roztočov, červov a iného hmyzu, ktoré číhajú v zelenine.

Vyzerajú ako špina, no ide o mŕtvy hmyz

Dvadsaťosemročný Martin Kaae Kristiansen, ktorý študuje biomedicínu na univerzite v Aaalborgu v Dánsku zverejnil videá ukazujúce na baktérie a hmyz, ktoré sa nachádzajú v zelenine! Pri experimente použil výkonný mikroskop, aby zistil, čo sa nachádza na povrchu čerstvých potravín. Predmetom výskumu bolo niekoľko druhov zeleniny, ako sa uvádza v internetovom denníku The Irich Sun.

Čítajte tiež: Nenápadné orechy, ktoré vyrazia dych svojou silou: Lieskovce skrášlia pokožku a zvýšia sexuálny apetít!

 „Väčšina organizmov je neškodných, ale nie všetkých ľudí sa to týka. Zakaždým som našiel aspoň dva druhy organizmov, pričom vzorky boli odobraté z niekoľkých druhov zeleniny,“ povedal študent, ktorý natočil video s použitím zmesi bežnej zeleniny vrátane mrkvy, zemiakov, zeleru a póru. 

Zistil, že ľudským okom sú baktérie a hmyz neviditeľné, pričom niektoré z nich na prvý pohľad vyzerajú ako špina. V skutočnosti však zelenina nie je špinavá, ale ide o mŕtvy hmyz. Kristiansen dokonca prirovnal zeleninu k „cintorínu hmyzu“, keďže sa na nej často nachádzajú mŕtve zvyšky hmyzu. Niektoré z nich sú dokonca zakryté plesňou, keďže sú mŕtve už dlhšie. 

Aký hmyz bol nájdený v zelenine? 

Jedným z najrozšírenejších mikroorganizmov, ktoré Kristiansen našiel, boli roztoče a škrkavky, inak povedané hlístovce: „Škrkavky sú ľudské parazity, ale tie, ktoré sa nachádzajú na potravinách s najväčšou pravdepodobnosťou nie sú škodlivé. Väčšina z nich žila, ale našiel som aj pár mŕtvych.“

Čo sa v skutočnosti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vo väčšine prípadov infekcia z hlístovcov nespôsobuje žiadne zjavné príznaky. Ak však niekto prehltne ich vajíčka, môžu vyvolať bolesti žalúdka, nevoľnosť a hnačku, no je to skôr zriedkavé. Ďalším organizmom, ktorý našiel na zelenine boli tardigrady, ktoré sa hovorovo nazývajú ako vodné medvede. Ide o drobné, len jeden milimeter veľké vodné živočíchy. 

„Sú schopné znášať extrémne podmienky, ako je obrovské množstvo tlaku a teploty z absolútnej nuly do bodu varu. Takže nie je prekvapujúce, že žijú v našom jedle a tiež sa rozmnožujú,“ povedal Kristiansen.

Hoci ide o organizmus, ktorý je často označovaný ako nezničiteľný, nezdá sa, že by predstavoval hrozbu pre ľudí.

Objavil sa však aj ďalší hmyz – dvojkrídlovce, kde patria aj komáre. Sú schopné uštipnúť človeka a taktiež niektoré z nich šíria choroby v mnohých častiach sveta, ako je zimnica a malária. To však nie je všetko! Študent taktiež odhalil neidentifikovateľného červa – presnejšie jeho larvy. Vo veľkom množstve natrafil aj na jednobunkové organizmy, ktoré sa vo veľkom nachádzajú na potravinách. Podľa študenta ide o dobrý dôvod, prečo by sme mali venovať čas dôkladnému umytiu zeleniny. 

Video, ktoré ukazuje, čo sa nachádza na povrchu zeleniny:

Viac o téme: VideoBaktérieHmyzZeleninaPotraviny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9