Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Biely úsmev, no za krutú cenu: Dôsledky bieliacich prípravkov na chrup sú horšie, ako sa predpokladalo!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zuby sú po nich žiarivo biele, no zároveň aj poškodené! Vedci upozorňujú na používanie bieliacich prípravkov na zuby, obsahujúcich peroxid vodíka. Môže poškodiť tkanivo pod zubom a oslabiť ho!

Peroxid vodíka sa nachádza predovšetkým v bieliacich pásikoch na zuby. Táto látka pôsobí nepriaznivým spôsobom na tkanivo hlboko v zube a poškodzuje ho, ako sa uvádza na sciencedaily.com!

Pôsobia na dentín

Bieliace prípravky sú medzi ľuďmi mimoriadne populárne. Spoločnosti, ktoré ich predávali, však dostali stopku práve kvôli potenciálnym nebezpečným účinkom na zdravie chrupu. Vedci zistili, že škodlivé látky v týchto produktoch sú schopné dostať sa hlbšie do zubu ako je sklovina. Testy ukázali, že peroxid vodíka zasiahne dentín. Drsná chemikália rozbije proteín v dentíne na malé fragmenty, ako dodali výskumníci.

Čítajte tiež: Najväčší poklad slovenskej kuchyne: Takto pôsobí cesnak na našu pamäť!

Akademici zo Stocktonskej univerzitx v New Jersey už dávnejšie ukázali, že kolagén vo vrstve dentínu klesol, keď sa zuby ošetrili bieliacimi pásmi.

 „Snažili sme sa ďalej charakterizovať, čo peroxid vodíka robí pre kolagén. Na štúdie sme použili celé zuby a zamerali sme sa na vplyv peroxidu vodíka na proteíny v zuboch," dodala vedúca autorka Kelly Keenanová. 

Jej tím zistil, že proteín v dentíne sa premieňa na menšie fragmenty, keď sa ošetruje peroxidom vodíka - čím sa zuby stávajú citlivejšími. V ďalších experimentoch spracovali vedci čistý kolagén peroxidom vodíka a potom ho analyzovali pod mikroskopom.

 „Naše výsledky ukázali, že ošetrenie s koncentráciami peroxidu vodíka sú podobné tým, ktoré sa nachádzajú v bieliacich pásikoch. Ide o dostatočné množstvo na to, aby pôvodný kolagénový proteín zmizol, čo je pravdepodobne spôsobené tvorbou mnohých menších fragmentov,“ povedala odborníčka a dodala, že nie je však jasné, aké percento peroxidu vodíka testované produkty obsahovali.

Poškodzuje proteín

Zub je vyrobený z troch vrstiev - vonkajšieho skloviny, spodného dentínu a spojivového tkaniva, ktoré viaže korene na ďasno. Väčšina štúdií bieliacich pásikov sa zamerala na zubnú sklovinu, ktorá obsahuje veľmi málo bielkovín. Štúdia bola prezentovaná na stretnutí Americkej spoločnosti pre biochémiu a molekulárnu biológiu v Orlande na Floride so zameraním na dentín, ktorý tvorí väčšinu zubov.

Biely úsmev, no za
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tím výskumníkov sa vyjdril jednoznačne na konferencii: „Tieto výsledky naznačujú, že peroxid vodíka, dokonca aj pri koncentráciách používaných v bieliacich pásoch, môže poškodiť proteín.“

Výskumníci sa nezaoberali tým, či je možné regenerovať kolagén a iné proteíny v zuboch, takže tvrdia, že nevedia presne, či je poškodenie trvalé.

Prípravky s vyššími koncentráciami látky

Bieliace prípravky na zuby sa dostali na výslnie hlavne vďaka známym celebritám a osobnostiam, ktoré ich začali vo veľkom propagovať. Niektoré z nich obsahujú bielidlá, ako je peroxid vodíka a peroxid karbamidu, ktoré sa môžu legálne predávať na verejnosti len v množstve nižšom ako 0,1%. Niekoľko internetových spoločností však nezákonne predáva gély a pásy obsahujúce až 33 percent peroxidu vodíka, podľa British Dental Association! Zubní lekári alebo zubní lekári môžu používať chemickú látku v dávkach až do šiestich percent, ale hovoria, že ich postupy sú úplne bezpečné.

Viac o téme: ZdravieZubyChrupBielenie zubov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9