Najväčší poklad slovenskej kuchyne: Takto pôsobí cesnak na našu pamäť!

Zdroj: gettyimages.com
2019-04-11 06:00:00

Patrí do našej kuchyne a jedlám dodá správnu chuť a grády! Aby toho nebolo málo, príjemným bonusom je zlepšenie zdravia. Reč je o cesnaku, ktorý je stále predmetom skúmania mnohých vedcov a odborníkov. Tí opäť prichádzajú s novým zistením, čo táto zelenina dokáže.

Zdravé črevá sú dôležité

Vedci naznačujú, že konzumácia surového cesnaku môže pomôcť predísť strate pamäte spojenej s vekom, ako sa uvádza na sciencedaily.com. S pamäťou majú problém predovšetkým pacienti trpiaci Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Na svedomí to má prírodná zlúčenina nachádzajúca sa v cesnaku – alylsulfid, ktorá zlepšuje zdravie baktérií v žalúdku a tiež kognitívne zdravie u starších ľudí. Americkí vedci zistili, že zmes obnovuje bilióny mikroorganizmov v čreve, tiež známe pod názvom črevná mikrobióza.

Čítajte tiež: Sabotéri, ktorí spomaľujú metabolizmus: Odstráňte ich a dosiahnete výsledky!

Už predchádzajúci výskum poukázal na dôležitosť črevnej mikroflóry pri udržiavaní zdravia. Niekoľko štúdií preskúmalo zdravie čriev a zdravotné stavy či problémy súvisiace s vekom. Tentokrát je tu však nová štúdia, ktorá zrealizovala podobný výskum a prišla na zaujímavé výsledky. 

Dr Jyotirmaya Behera na University of Louisville v Kentucky povedal: „Naše zistenia naznačujú, že konzumácia cesnaku obsahujúceho alylsulfid by mohla pomôcť udržať zdravé črevné mikroorganizmy a zlepšiť kognitívne zdravie starších ľudí.“ Spoluautor Dr Neetu Tyagi dodal: „Rozmanitosť črevnej mikroflóry sa u starších ľudí zmenšuje, v štádiách života môžu klesať neurodegeneratívne ochorenia ako Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba a pamäť a celkovo kognitívne schopnosti. Chceme lepšie pochopiť, ako sa zmeny v črevnej mikroflóre týkajú poklesu kognitívnych funkcií súvisiacich so starnutím.“

Zabraňuje zápalu

Tím zrealizoval testy na myšiach, ktoré mali 24 mesiacov, teda boli vo veku, ktorý koreluje s ľuďmi vo veku od 56 do 69 rokov. Hlodavcom sa podával alylsulfid a porovnávali sa s myšami, ktoré boli mladšie a v rovnakom veku, no nebola im podávaná cesnaková zlúčenina. Výsledky ukázali, že staršie myši, ktoré konzumovali zlúčeninu, vykazovali lepšiu dlhodobú a krátkodobú pamäť, ako aj zdravšie črevo v porovnaní s inými hlodavcami, ktorí trpeli narušenou priestorovou pamäťou.

Ďalší výskum zistil, že alylsulfid zachoval génovú expresiu natriuretického faktora odvodeného od neurónov (NDNF) v mozgu, ktorý je rozhodujúci pre dlhodobú a krátkodobú pamäť. Gén bol predtým objavený vedcami University of Louisville. Výskumníci objavili myši, ktorým bola podávaná cesnaková zlúčenina, ktoré tiež vykazovali vyššie hladiny génovej expresie NDNF, ako aj plynný sírovodík - molekulu, ktorá zabraňuje črevnému zápalu.

Tím plánuje naďalej skúmať, ako obnovené črevné baktérie môžu zabrániť strate pamäti súvisiacej s vekom a či by sa cesnak mohol použiť aj na liečbu stavov, ako sú Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba.

Čo ešte dokáže cesnak? 

Cesnak sa používa tisíce rokov na liečbu ochorení a môže znížiť riziko vzniku určitých druhov rakoviny, ako sú rakovina prsníka a žalúdku, kardiovaskulárne ochorenia a cukrovka typu 2. Jedinečná chuť cesnaku pochádza zo zlúčenín síry. Podobne ako iné rastliny z rodu allium, absorbujú sulfát z pôdy a zapracovávajú ho do molekúl aminokyselín a síry. Tieto molekuly so sírou potom môžu rozložiť ďalších 50 rôznych zlúčenín, keď sa cesnak pripravuje a konzumuje.

Nová štúdia dokonca odhalila, že cesnak by mohol odvrátiť superbaktérie v nemocniciach. Ajoén, aktívna sírna zlúčenina nachádzajúca sa v cesnaku, v kombinácii s antibiotikami pomáha rozkladať obranyschopnosť baktérií. Vedci dúfajú, že tento prelom by mohol bojovať proti nevyliečiteľnej cystickej fibróze a chronickým ranám u diabetikov, ako aj proti MRSA a bežnej nemocničnej infekcii P. aeruginosa.

Zistenia boli prezentované na výročnom stretnutí Americkej fyziologickej spoločnosti počas stretnutia Experimentálnej biológie v roku 2019 v Orlande.

Fotogaléria


Tagy:
cesnak zelenina pamäť Alzheimerova choroba Parkinsonova choroba kognitívne funkcie

2019-04-11 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia