Bežný problém alebo dôvod na obavy? Čo môžu signalizovať vyrážky na jazyku!

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-14 15:00:00

Rovnako ako naše zuby, vlasy, pokožka a nechty, aj jazyk môže prezradiť, v akom ste zdravotnom stave. Hoci ho nevidíte, treba si ho viac všímať, keďže aj prostredníctvom neho vám môže telo naznačiť, že niečo nie je v poriadku. Kedy treba spozornieť?

Zrejme ste sa s tým už niekedy stretli. Na jazyku ste zrazu pocítili nepríjemné výrastky, hrčky alebo bolestivé vyrážky. Nič príjemné, no čo je v skutočnosti za tým? Je dôvod na obavy alebo sa tým netreba znepokojovať?

Čítajte tiež: Horkastý kráľ všetkých citrusov: Takto by sa v skutočnosti mal jesť grapefruit!

Keď je za tým zápal

Hrčky na jazyku môžu byť spôsobené čímkoľvek - od stresu až po autoimunitné ochorenie, ako sa uvádza na rd.com. Tieto výrastky sa inak volajú ako jazykové papily. Ide o opuchnuté, malé hrbolčeky, ktoré sa tvoria na povrchu jazyku, ako povedal Jason Abramowitz, MD zo spoločnosti Allergy Associates v New Yorku. Samotné hrčky nie sú nebezpečné, ale môžu vzniknúť kvôli inému zdravotnému problému. Hoci ich príčina nie je úplne jasná, podľa Dr. Abramowitza môže byť za tým zápal. Ten sa môže vyskytnúť v dôsledku vírusových infekcií, žalúdočných štiav, stresu, potravín s vysokým obsahom kyselín a potravinových alergií. 

Amit Kochhar, MD, asistent profesora na oddelení otolaryngológie a chirurgie hlavy a krku na Keck School of Medicine v USC sa odporúča vyhnúť korenistým jedlám, opláchnuť jazyk slanou vodou, čistiť si zuby po každom jedle a používať ústnu vodu na redukciu baktérií v ústach. 

„Väčšina hrbolčekov je na jazyku dva až tri dni. Potom zmiznú,“ hovorí Dr. Kochhar. 

Čo ešte za tým môže byť? 

Existujú však aj iné dôvody, prečo sa vám na jazyku vytvorili nepríjemné hrbolčeky.  Iné výrastky na povrchu jazyka sú podľa Omida Mehdizadeha, MD, otolaryngológa a laryngológa v zdravotníckom centre Providence Saint John's Health Center v Santa Monike v Kalifornii spojené so tzv. sjogrenovým syndrómom, automimunitnou poruchou, ktorá tiež spôsobuje suché oči a sucho v ústach a zápal jazyka. Tieto hrbolčeky sú neškodné, no rozhodujúca je ústna hygiena. Pravidelné čistenie jazyka tomu môže zabrániť. 

Ľudia s bielymi škvrnami alebo s hrčkami na jazyku by mohli mať čo do činenia s leukoplakiou. Dr Mehdizadeh hovorí, že to často dochádza u ľudí, ktorí fajčia alebo žujú tabak, pretože si tým podráždili jazyk. Ak si myslíte, že máte leukoplakiu, Dr. Mehdizadeh hovorí, že liečba môže zahŕňať biopsiu na vylúčenie rakoviny. Podobne, spinocelulárny karcinóm sa prejavuje vo forme hrubých bielych alebo červených lézií, ktoré môžu byť bolestivé a sú spojené s užívaním alkoholu a tabaku.

Ďalšie možné dôvody pre rôzne hrbolčeky jazyka zahŕňajú všetko od vírusu Epsteina-Barrovej (EBV) a herpesu až po ľudský papilomavírus (HPV). Ľudia s EBV by mohli mať na jazyku škvrny a biele vyrážky a tí s HPV zase papilomové hrčky. Ak trpia herpesom, na jazyku, ďasnách i ústach sa vám môžu objaviť pľuzgiere.

Najhorší scenár

Hoci ide o zriedkavé prípady, najhorším scenárom by bola rakovina v ústnej dutine! Rakovina jazyka začína vo forme zvýšených bielych škvŕn, ako tvrdí Dr. Abramowitz. Vyformované hrbolčeky často vyzerajú ako vredy, sú ružové alebo červenohnedé a ľahko krvácajú. Lekár musí vyšetriť akúkoľvek léziu, ktorá je bolestivá, krváca alebo sa zväčšuje. Nie je na škodu zájsť za svojím lekárom, nech už máte akékoľvek fyzické zmeny.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie jazyk choroby

2020-07-14 15:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia