Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zachráni nás pred rakovinou kože a zabezpečí krásne opálenie: Liek, ktorý zabráni spáleniu od slnka!

Zdravé opálenie budeme zrejme môcť dosiahnuť aj bez opaľovacieho krému!
Zdravé opálenie budeme zrejme môcť dosiahnuť aj bez opaľovacieho krému! (Zdroj: profimedia.sk)

Krásna hnedá pokožka je snom mnohých žien i mužov. Opálená pokožka vyzerá lepšie, no každý vie o škodlivom UV žiarení, ktoré môže byť nebezpečné. Čo ak existuje spôsob, ako dosiahnuť pekné opálenie pri pobyte na slnku bez toho, aby sme sa báli o bezpečie svojej pokožky? Vďaka novému vedeckého výskumu sa môže tento sen stať skutočnosťou!


Na ochranu pokožky pred slnečným žiarením slúžia opaľovacie krémy. Tie sú však len vtedy účinné, ak ich vieme správne používať. A tu je tá chyba! Mnohí ignorujú ich pravidelné používanie v určitých intervaloch a taktiež si vyberajú prípravky so zlým ochranným faktorom. Preto sa ľahko stáva, že je pokožka začervenaná až spálená od slnka a po krásnej hnedej pokožke nie sú ani stopy...

Vedci z Massachusetts General Hospital vyvinuli liek, ktorý napodobňuje účinok slnečného žiarenia na pokožku, ktorá sa vďaka tomu opáli bez UV žiarenia! Spôsobí, že pokožka vyrobí hnedú formu pigmentového melanínu, čo bolo testované na kožných vzorkách a na myšiach. Vedci dúfajú, že liek bude účinný aj pre ľudí s fototypom I. - majú svetlú pleť, pehy a pri kontakte so slnečným žiarením sa ľahko spália. Na povrchu kožných buniek im chýba funkčný proteín, ktorý vyrába melanín – tmavý kožný pigment.

Ochráni pred nebezpečnou chorobou

Ba čo viac, tento liek by mohol spomaliť vzhľad starnutia pokožky! Odborníci taktiež dúfajú, že nový liek poskytne prelom v prevencii rakoviny kože.


Odhaľte tichého zabijaka a nedajte mu šancu: Takto by mal vyzerať normálny krvný tlak podľa veku!


"Naším cieľom je nová stratégia na ochranu kože pred UV žiarením a rakovinou. Melanín, resp. tmavý pigment je spojený s nižším rizikom všetkých foriem rakoviny kože," povedal jeden z výskumníkov Dr. David Fisher pre BBC News.

Melanín, ktorý sa označuje ako hnedý pigment, chráni pokožku pred poškodením svetlom. Pohlcuje ultrafialové žiarenie, ktoré mení z veľkej časti na teplo. Okrem iného, znižuje riziko vzniku zhubného nádoru – melanómu. Liek funguje tak, že sa jednoducho natrie na pokožku.

"Má silný tmavý účinok," povedal Dr Fisher. "Pod mikroskopom je to melanín, ktorý skutočne aktivuje produkciu pigmentu nezávisle od UV žiarenia."

Zatiaľ čo samoopaľovacie prípravky v podstate len farbia pokožku a neponúkajú žiadnu ochranu, tento liek by bol iný! Testy ukazujú, že melanín vyrobený z lieku úspešne blokuje škodlivé UV žiarenie.

Ako upozorňuje Dr. Fisher, každý by mal používať opaľovacie krémy. Tie by sa však čoskoro mali kombinovať s liekom, ktorý by poskytol najlepšiu ochranu pred slnečným žiarením.

Aj napriek tomu, že sa neukázali žiadne problémy pri použití lieku, vedci chcú ešte zrealizovať niekoľko výskumov pred tým, než by bol prístupný. Ako však na záver dodal Matthew Gass z Britskej asociácie dermatológov, akýkoľvek liek alebo spôsob, ktorým by sa dalo predísť rakovine kože, je vítaný!

Čítajte tiež: Bežná hygiena rúk, o ktorej sme boli roky presvedčení: V skutočnosti je to inak!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9