Nepriateľ menom citrónová voda, ktorý sa vám môže vypomstiť: Prečo na ňu v lete radšej zabudnúť!

Opatrne s citrónovou vodou v letných mesiacoch!
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-15 11:30:00

Pripravujete si počas horúcich letných dní na osvieženie citrónovú vodu či si krájate do miešaných drinkov limetky? Mali by ste si dávať veľký pozor! Internetom sa totiž šíria fotky bolestivých popálenín, ktoré spôsobilo spojenie slnka a citrusovej šťavy!

Nápojom tohto leta sa nepochybne stala citrónová voda. Nielenže nášmu telu dodá zdraviu prospešné látky, ale aj výborne osvieži. Preto nesmie chýbať na pláži, keď si užívame slnko a šum mora. Vedeli ste však o tom, že citrusové plody môžu byť v spojení so slnečným žiarením, pre nás nebezpečné? Obzvlášť vtedy, ak sa opalujeme a nešťastnou náhodou vylejeme na seba citrónovú vodu!

"Ide o mimoriadne zriedkavý druh fytofotodermatitídy, ochorenia, ktoré možno opísať ako prudkú reakciu na pokožke, vyvolanú súčinnosťou dvoch vonkajších faktorov – silného slnečného žiarenia a dlhodobého pôsobenia chemikálií, ktoré možno nájsť v ovocí, alebo v niektorých rastlinách," povedala pre náš portál primárka klinky Tomar, MUDr. Adriana Tomeková. 

O tom, že takýchto prípadov je stále viac, svedčia aj fotky na sociálnej sieti.

Bolestivé prejavy

Už z fotiek je jasné, že najčastejšie reakcia prejavuje pľuzgiermi či tmavými škvrnami na postihnutom mieste. 


Nezvyčajný signál, že sa o vás pokúša mozgová porážka: Všímajte si túto časť tváre!


"Klinické príznaky sa objavujú približne do 24 hodín, ale iba na miestach vystavených slnečnému žiareniu. Na miestach kontaktu s týmito rastlinami býva koža najprv začervenaná, zapálená, niekedy sa na nej vytvoria pľuzgieriky a môže jemne svrbieť. Tvar ložiska zodpovedá odtlačkom rastlín, s ktorými prišiel človek do kontaktu. Následne sa vyvíja výrazná hyperpigmentácia, ktorá pretrváva niekoľko týždňov až mesiacov," povedala Tomeková.  

Na čo si ešte dávať pozor?

Nebezpečné popáleniny však nevznikajú iba v spojení s citrusovými plodmi. Na „vine“ môže byť aj mrkva, zeler, figy či kôpor.

  • Ako tomu predchádzať?

Ak prídete do kontaktu s týmito potravinami a predpokladáte, že sa budete v blízkej dobe vystavovať slnečnému žiareniu, poriadne si umyte ruky. Zmyjete tak chemikálie, ktoré sa nemusia zniesť so slnkom.

  • Čo robiť, ak už k takémuto stavu príde?

"Na zmiernenie prejavov a liečbu sa používajú púdre, mlieka či peny, kortikosteroidy, ako aj vlhké obklady. Zinková emulzia zmierňuje prejavy svrbenia a ochladzuje. Vhodný je taktiež panthenol, ktorý má regeneračné účinky," radí MUDr. Adriana Tomeková. 

  • Je fytofotodermatitída iba záležitosťou reakcie citrusov a slnka? 

"Aj mnohé látky, ktoré tvoria súčasť kozmetických prípravkov alebo liečiv, majú tzv. fototoxický potenciál, čo znamená, že zvýšia vnímavosť kože na UVA žiarenie. Medzi takéto látky používané v kozmetických prípravkoch patrí napríklad bergamotový olej, či iné vonné oleje, ktoré sa pridávajú do parfémov, mydiel, alebo krémov," dodala MUDr. Tomeková na záver.  

Čítajte tiež: Bežná hygiena rúk, o ktorej sme boli roky presvedčení: V skutočnosti je to inak!

Fotogaléria

2017-06-15 11:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, goodhousekeeping.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia