Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vydávate na toalete zvuky? Chyba, ktorá vás pripraví o dôkladné vyprázdnenie!

Vyprázdňovanie pôjde lepšie bez akýchkoľvek zvukov.
Vyprázdňovanie pôjde lepšie bez akýchkoľvek zvukov. (Zdroj: profimedia.sk)

Nehovorí sa o nej, keďže sa mnohí jednoducho hanbia. Preto je u nás tabu. Vyprázdňovanie, resp. veľká potreba patrí výlučne len za dvere toalety. Aj keď ide o prirodzený proces, každý by mal vedieť o jednej chybe, o ktorej ani netušil.

Ten pocit, keď človek vyjde z toalety vyprázdnený je na nezaplatenie. Napriek tomu mnohí len nad vykonávaním veľkej potreby mávnu rukou. Podľa nich sa nie je nad čím pozastavovať, je to prirodzené, v podstate sme sa to sami naučili už od prírody a vlastne ani nemá žiadne pravidlá. Keď nám treba, ideme na toaletu. To je však skutočne všetko?

Jan Fallingborg, odborník na gastroenterológiu z Fakultnej nemocnice v Aarhuse, zdvíha varovný prst a upozorňuje na určitú vec, ktorá je u väčšiny zvykom a robia ju pravidelne pri vykonávaní veľkej potreby. Pritom by s tým mali prestať! Ak sa chcú vyprázdniť a celkovo posilniť svoje zdravie.

Prečo byť na toalete ticho? 

Niektorí z nás vydávajú pri vykonávaní veľkej potreby rôzne zvuky. Nimi si akoby pomáhajú, aby všetko išlo von. Podľa expertov by sme sa však tomu mali vyvarovať a mali by sme ich obmedziť.

„Je to všetko o tlaku. Tlak klesá, ak vypustíme zvuk z našich úst a nosu. U mnohých majú zvuky, ktorými si pri vylučovaní pomáhajú, negatívny efekt. Pritom zrejme dávajú ľuďom pocit psychologického uspokojenia,“ dodal expert.

Ticho je pri vyprázdňovaní tou najlepšou voľbou. Zvuky, ktoré totiž pritom vydávame z úst či nosu, bránia uvoľneniu tráviaceho traktu. Na záchode tak strávime viac času, keďže vykonávanie veľkej potreby je kvôli tomu ťažšie a pomalšie.

Odborníci prišli k tomu záveru na základe vykonaného prieskumu o vylučovacích návykoch čitateľov jedného dánskeho denníku. Tak zistili, že na prvý pohľad bežný zvyk – vydávanie zvukov na toalete, môže zabrániť dostatočnému vyprázdneniu. Mnohí sú presvedčení, že si nimi pomáhajú, pritom je efekt opačný. Ak chceme mať pohyb čriev pod kontrolou, radšej by sme mali byť ticho. 

Čítajte tiež: Šokujúce dôsledky bežného zvyku pracujúcich: Hrnček nenechávajte na stole!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9