Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Žena skoncovala so sociálnymi sieťami na sedem dní: Potom sa stalo niečo nečakané!

Čo sa stane, ak dáte zbohom sociálnym sieťam?
Čo sa stane, ak dáte zbohom sociálnym sieťam? (Zdroj: thinkstock.com)

Jeden týždeň bez sociálnych sietí? V dnešnej dobe nereálne. Aj preto bol nasledujúci experimnert veľkou výzvou pre mladú ženu. Sedemdňový "detox" od sociálnych sietí nakoniec dopadol nad očakávania!

V súčasnosti zažívame booom sociálnych sietí, pričom počet nových používateľov z roka na rok narastá. Mnohí chcú byť súčasťou komunity, zdieľať svoj svet, svoje zážitky a nejakým spôsobom byť v kontakte. Aj keď množstvo vecí uľahčujú, taktiež vplývajú na duševné zdravie človeka. Ľudia ako keby medzi sebou súťažili, kto z nich sa má lepšie, čo dávajú najavo rôznymi fotografiami či statusmi. Realita pritom môže byť iná. Človek môže mať z toho depresie, závidí a dokonca si ani neuvedomujú, že trávením väčšiny času na sociálnych sieťach sú izolovanejší od spoločnosti.

Každý deň trávila sledovaním nových príspevkov, fotiek a udalostí na sociálnych sieťach. Mladá žena sa sama priznala k tomu, že internet je požierač času. Preto sa rozhodla odhlásiť zo všetkých sociálnych sietí a celkovo z internetu na jeden celý týždeň. Výsledok? Nielenže mala viac času na ozajstných priateľov, ale tento experiment ju poznačil aj po zdravotnej stránke!


Nič nevylieči virózu a chrípku tak rýchlo, ako toto: Čo robiť, keď na vás niečo lezie!


Lepší spánok

Jednou z prvých pozitívnych zmien, ktoré na sebe mladá žena pocítila bol dlhší a kvalitnejší spánok. Zrazu prišli noci, kedy lepšie spávala ako predtým. Telefón odložila mimo hneď po tom, ako si ľahla do postele. Predtým zvykla doň pozerať dlhé hodiny, teraz ho vymenila za knihu. Nejeden výskum ukázal, že pohľad na modré osvetlenie, ktoré vyžarujú smartfóny, ovplyvňuje hladiny melatonínu, ktorý je zodpovedný za spánok a teda aj naše cirkadiánne hodiny. Tie hovoria telu, že je čas sa prebudiť. Ak pred spánkom dlho pozeráte do svojho telefónu, je možné, že sa vám bude ťažšie zaspávať a spánok nebude taký kvalitný, aký by mal byť. Je teda pochopiteľné, že po tom, ako si dala žena "detox" od sociálnych sietí, cítila sa na druhý deň odpočinutá a plná energie.

Šťastnejšia, bez stresu a depresie

Odhlásenie zo sociálnych sietí môže prispieť aj k pocitom väčšieho šťastia. Zistila to nielen dánska štúdia, ale aj žena na vlastnej koži. Konečne prestala riešiť, kto má viac lajkov, kto má lepší život ako ona, z čoho bývala často smutná až depresívna. Žiadny stres či pocit osamelosti, len väčšia spokojnosť a celková pohoda. Už nebola bombardovaná skvelými správami od ostatných a svet, kde sa každý prezentuje v lepšom svetle, sa zatvoril.

Je preukázané, že sledovanie používateľských profilov môže vyústiť do dopresií a poškodiť duševné zdravie. Problém nastane vtedy, ak používateľ na sociálnej sieti sleduje finančnú situáciu alebo šťastie vo vzťahoch iných ľudí. Zistí, že sa má horšie a hrozia depresie. To však mladej žene už nehrozilo.

Dnes používa sociálne siete len niekedy a čisto len na udržanie kontaktov s tými ľuďmi, s ktorými sa nemôže stretnúť pre vzdialenosť či iný problém. Skúsite to aj vy?

Čítajte tiež: Šokujúce dôsledky daždivého počasia: Zmeny v tele, ktoré sa vám nebudú páčiť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9