Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šokujúce dôsledky daždivého počasia: Zmeny v tele, ktoré sa vám nebudú páčiť!

Daždivé počasie vplýva na naše zdravie, majte sa na pozore.
Daždivé počasie vplýva na naše zdravie, majte sa na pozore. (Zdroj: thinkstock.com)

Zmena počasia ovplyvňuje naše zdravie. Aj keď nejde o prevratné zistenie, málokto vie, čo presne prírodný živel - dážď robí s naším organizmom. Treba sa mať na pozore, keďže chladné a sychravé počasie už vo veľkom úraduje!

Zvýšenie telesnej hmotnosti

Vedecký tím z Aberdeen University zistil, že upršané počasie sťažuje dodržiavanie diéty. Navyše tí s nadváhou, majú nižšie hladiny vitamínu D, ktorý sa vytvára, keď je telo vystavené slnečnému žiareniu. Množstvo vitamínu D v krvi ovplyvňuje fungovanie hormónu leptínu, ktorý dáva mozgu signál, že je žalúdok plný. Obézni produkovali menej vitamínu D ako tí, ktorí mali priemernú hmotnosť.

Baktéria E.coli

Silný dážď, najmä vo vidieckych oblastiach, zvyšuje riziko zachytenia tejto nebezpečnej baktérie. Lekárski odborníci v Ayrshine a Arran v Škótsku upozornili ľudí, ktorí žijú v krajine, aby podnikli kroky na zníženie rizika infekcie častým umývaním rúk po tom, čo strávia čas vonku v upršanom počasí.

Je pravdepodobné, že hnoj u poľnohospodárov obsahuje baktérie E. coli O157. dážď údajne môže spôsobiť to, že sa hnoj dostane do potokov. Baktérie sa potom môžu nachádzať v bahne prilepenom na topánkach alebo ich môžu šíriť domáce zvieratá.

Bolestivé jazvy

Mnoho ľudí so starými zraneniami tvrdia, že ich bolia jazvy počas zlého počasia. Niečo na tom zrejme bude.

"Jedným z možných dôvodov môže byť rýchlo klesajúci atmosferický tlak, ktorý signalizuje nástup búrlivého počasia. Keď vonku tlak klesne, môže to spôsobiť rozpínanie a zmršťovanie tkaniva. Vzhľadom k tomu, že zjazvené tkanivo nie je elastické, ale husté a pevné, je schopné prispôsobiť sa zmene tlaku, čo má za následok pocit ťahania, ktoré môže viesť až k bolesti," upozorňuje doktor Adam Carey, poradca Britskej olympijskej asociácie.

Predčasný pôrod

Nízky tlak môže vyvolať komplikácia u tehotných žien.

"Keď je zlé, upršané počasie, veľa žien máva vtedy prenatálne komplikácie, ako je vysoký krvný tlak. Tieto zdravotné problémy by mohli vyvolať pôrod," tvrdí Dr. Bowen Simpkin.  

Bolesti kĺbov

Väčšina starších žien je presvedčená, že v upršanom počasí sú bolesti kĺbov a osteoartróza horšie. Aj keď zatiaľ neexistuje presvedčivý dôkaz, ktorý by to vysvetlil, môže to byť spôsobené receptormi tlaku (baroreceptory) v kĺbe tým, že klesá atmosférický tlak pri zmene počasia zo suchého na daždivý, ako tvrdí Robert Moots, profesor reumatológie z Fakultnej nemocnice Aintree v Liverpoole.

"Hladina tekutiny v kĺbe kolíše v reakcii na tieto zmeny, ktoré by mohli vyvolať bolesť nervov," pokračuje odborník.

Z daždivého počasia majú radosť snáď len alergici. Príchod chladnejšieho a sychravého počasia spôsobil koniec kvitnutia rôznych tráv či poletujúceho peľu v ovzduší. Konečne tak môžu lepšie dýchať a nemusia všade chodiť s vreckovkou v ruke. Aspoň v niektorých prípadoch má škaredé počasie svoju svetlú stránku..

Čítajte tiež: Starý predsudok, ktorému všetci veria: Je zlé jesť len jedno jedlo denne?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9