Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šokujúce dôsledky bežného zvyku pracujúcich: Hrnček nenechávajte na stole!

Nechávate si na stole hrnček s nedopitou kávou? Toto vám hrozí!
Nechávate si na stole hrnček s nedopitou kávou? Toto vám hrozí! (Zdroj: thinkstock.com)

Pracovný deň začíname horúcim čajom alebo dávkou kofeínu v podobe kávy. Aj keď chceme doplniť tekutiny a naštartovať metabolizmus, môže to mať nakoniec úplne iný účinok. Ľahko môžete ochorieť!

Každý má svoj rituál, keď príde do práce. Niekto začína deň sledovaním správ a noviniek na internete, potom kontrolou e-mailovej schránky a nakoniec šálkou obľúbeného nápoja. Iní sa nepustia do pracovných činností skôr, pokiaľ nevypijú šálku voňavej kávy. A tu nastáva problém!

Je to dôvod na chorobu? 

Neexistuje snáď nikto, kto by nemal svoj hrnček na pracovnom stole. Ten však môže byť zodpovedný za to, že bývate chorí! Nejde o výber samotného horúceho nápoja, ale o nádobu, ktorú používate. Hrnčeky a šálky v kanceláriách sú podľa profesora environmentálnej mikrobiológie na University of Arizona, živnou pôdou pre všetky druhy baktérií.

"Na vašej obľúbenej šálke žijú kolóny baktérií," upozorňuje Charles Gerba, vedúci výskumu.

Môže to byť aj vaša šálka 

Jeho výskum ukazuje, že viac ako 90 percent kancelárskych hrnčekov a šálok obsahujú choroboplodné zárodky, ktoré môžu žiť v tomto prostredí až po dobu troch dní. Najhoršie na tom je, že približne 20 percent z nich skutočne nesú fekálne baktérie!

"Ak máte na stole neumytý hrnček či pohár po tom, čo ste ho použili, mikróby začnú okamžite reprodukciu - a bakteriálne kolónie rastú, aj keď šálka obsahuje nič viac, než len kruh od kávy," varuje odborník.

Podľa Gerby by sme mali svoj hrnček pravidelne každý deň nosiť domov a umývať ho v umývačke riadu. Taktiež sa treba uistiť, že prechádza cyklom, ktorý používa najhorúcejšiu vodu. Jedine tak sa dá zabrániť vzniku a príp. rozmnoženiu baktérií.

Čítajte tiež: Rana pre milovníkov olivového oleja: Je skutočne taký zdravý ako sa hovorí?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9