Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bežné rituály na záchode, ktorými si ubližujeme: Odstráňte ich, inak to dopadne zle!

Na záchode robievame množstvo chýb, ktoré si ani neuvedomujeme.
Na záchode robievame množstvo chýb, ktoré si ani neuvedomujeme. (Zdroj: thinkstock.com)

Trávime tam čas niekoľkokrát denne, pritom zakaždým ohrozujeme svoje zdravie. Záchod je miesto, kde si ani neuvedomujeme, že vôbec niečo robíme zle. Cieľ - vykonať malú alebo veľkú potrebu je splnený, takže na maličkosti, ako to robíme, sa nepozeráme!

Najčastejšie chyby na záchode, ktorých by sme sa mali zbaviť:

Vysedávate na záchode príliš dlho

Ak strávite na záchode o dve minúty dlhšie, pretože si chcete prelistovať časopis alebo sa pozrieť na mobile, čo je nové na sociálnej sieti, nerobíte nič zlé. Problém však nastáva, ak tam vysedávate 15 minút a viac! Riskujete totiž hemoroidy - bolestivé, opuchnuté žily v konečníku, ktoré môžu krvácať. Nemeckí odborníci upozorňujú, že akýkoľvek dlhší pobyt na WC spojený s tlačením, narušuje cievy v okolí zvierača. Spôsobuje ich kruhové zdurenie, ktoré je bolestivé.

"Ak máte zápchu, lepšie je vstať, odísť a vrátiť sa na záchod neskôr. Pomôže vám prechádzka, ktorá stimuluje črevá. Veci sa vám tým pádom dajú do pohybu, čo vám môže pomôcť uvoľniť sa," radí gastroenerológ Anish Sheth.

Utierate sa silno a dlho

Menej je viac. To platí pri utieraní sa po veľkej potrebe dvojnásobne.

"Nadmerné utieranie môže podráždiť perianálnu kožu a spôsobiť drobné odreniny, ktoré môžu viesť k zápalu a svrbeniu," hovorí odborník.

Ak si utriete intímne partie raz alebo dvakrát, bude to stačiť. Ak stále nie sú čisté, môže sa stať, že budete mať zápchu. V tomto prípade zvýšte príjem vody a vlákniny, aby sa zabránilo hemoroidom. Potrebujete sa utrieť? Pred drsným toaletným papierom dajte prednosť detským vlhčeným obrúskom alebo použite bidet.


Chcete zahodiť topánky na vysokých opätkoch? Čo sa stane, ak ich prestanete nosiť!


Používate sušiče rúk

Mohli by sa pokojne nazývať ako dávkovače baktérií! Najnovšie výskumy z Veľkej Británie ukazujú, že nové, silné sušiče rúk šíria 27-krát viac mikróbov než papierové utierky a takmer päťkrát viac baktérií ako staré sušiče rúk, z ktorých prúdi teplý vzduch. Vedci zistili, že baktérie sa rozšíria do vzduchu okolo sušičky 15 minút po jej použití. Je lepšie rozhodnúť sa pre papierové utierky na jedno použitie, ktoré ihneď zahodíte do koša..

Utierate sa zlým smerom

Túto chybu robí množstvo ľudí, pritom si to ani neuvedomujú a zbytočne ohrozujú svoje zdravie.

"Vždy sa utierate spredu dozadu. Utieranie v opačnom smere môže priniesť baktérie z konečníka do močových ciest a tie zvyšujú šance na infekcie močových ciest," hovorí gynekologička Alyssa Dwecková.

Močová trubica u žien je pomerne krátka, baktérie sa preto môžu ľahko dostať do močového mechúra a za krátky čas budete čeliť bolestivému zápalu.

Ste príliš čistý v intímnych partiách

Používate intímne gély, vlhčené utierky a nezabúdate na mydlá, určené na intímnu hygienu? Chyba! Ženské intímne partie by ste nemali prehnane čistiť a umývať. Môžete tým narušiť rovnováhu pH a spôsobíte si svrbenie, podráždenie a vyrážku. Umyte sa intímnym gélom po sprchovaní, a tým sa vaša hygiena končí.

Nezatvárate záchodový poklop

Podľa odborníka Charlesa Gerba sa pri splachovaní môžu nečistoty z toalety dostať do vzdialenosti približne dvoch metrov. Baktérie vo vzduchu pretrvávajú dlho, pokiaľ sa neusadia ako špinavý film v miestnosti. Preto by mal každý po potrebe a následnom splachovaní ihneď zavrieť poklop.

Čítajte tiež: Dajte si banán na vlasy a sledujte, čo sa bude diať: Ovocie opäť ukazuje svoju silu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9