Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najbezpečnejšie polohy v posteli: Spánok, ktorý zmení život!

Dajte si pozor na polohu, v ktorej zaspávate. Vo veľkom vplýva na vaše zdravie!
Dajte si pozor na polohu, v ktorej zaspávate. Vo veľkom vplýva na vaše zdravie! (Zdroj: thinkstock.com)

Máte svoju obľúbenú polohu pri spánku? Nespíte na boku, pretože je pre vás pohodlnejšie oddychovať na bruchu tak, ako vás to naučili v detstve? To, ako spíte, má vplyv na vaše zdravie viac, ako by ste predpokladali!

Isté zdravotné problémy môžete zmierniť aj tým, ako spíte. Okrem toho, že je nevyhnutné mať kvalitný matrac či vankúš, záleží aj na polohe pri spánku. To, v akej polohe zaspíte, vám totiž môže pomôcť, ale aj uškodiť!

Najvhodnejšia poloha? Pre každého iná!

Odborníci sa zhodujú, že najlepšie je spať na chrbte. Chrbtica je zaťažovaná najmenej, je uložená „prirodzene“. Aj matrac zohráva svoju primárnu funkciu, slúži chrbtici ako opora.

  • Spať na chrbte sa neoplatí, ak...

Tí, ktorí trpia na spánkovú anpoe alebo chrápu vedia, prečo nie je spanie chrbte tá najvhodnejšia poloha. Spánková apnoe je syndróm, kedy je regulácia dýchania určitým spôsobom porušená. Porucha sa vyznačuje prestávkami v dýchaní s minimálne desaťsekundovým trvaním. Človek s apnoe máva počas hodiny spánku niekoľko prestávok. Príčinou je obštrukcia horných dýchacích ciest alebo aj nesprávne fungovanie dýchacieho svalstva.


Voda pred spaním vám môže zachrániť život: Neskutočné, čo vraj dokáže!


Ako sa prejavuje? Najčastejšie je to únava počas dňa, bolesť hlavy, problémy s koncentráciou alebo depresie. Chcete sa chrápaniu zbaviť? Pozrite si toto video a sem tam si cviky vyskúšajte:

Čo dokáže spánok na boku?

V rebríčku tých správnych polôh na spanie je na druhom mieste spánok na boku. Nielenže má v horúčavách „ochladzovaciu funkciu“, spanie v takejto polohe sa odporúča aj tehotným ženám.

Obzvlášť na ľavom boku by sme mali (za)spávať vtedy, ak trpíme častým pálením záhy kvôli uloženiu vnútorných orgánov. Tým, že spíme na ľavej strane, vyvíjame menší tlak na pažerák.

Opačná strana je zakázaná, pretože pálenie záhy by sa v tomto prípade mohlo zbytočne zhoršiť. Ak je pálenie záhy aktuálne a chcete sa ho zbaviť čo najskôr a v posteli si neviete nájsť správnu polohu, ľahnite si na bok a mierne pokrčte kolená. Ak by to nefungovalo, skúste sa pretočiť na chrbát a podložiť si hrudník a hlavu niekoľkými vankúšmi.

  • Ak spíte na boku, nezabúdajte na vankúš.

„Potrebujete vyplniť priestor medzi ramenom, hlavou a krkom, udržať ich v neutrálnej polohe,“ povedala Ken Shannonová, fyzioterapeutka z Brigham and Woman´s Hospital v Bostone.

To, že tehotným ženám sa odporúča spať na boku je preto, že takýmto spánkom sa zlepšuje krvný obeh, čo je vhodné pre budúcu mamičku aj pre dieťatko. 

Čítajte tiež: Zlozvyk po jedle, na ktorý nedajú mnohí dopustiť: Šlofík po dobrom jedle sa vám môže vypomstiť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9