Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Aspirín dokáže divy: Prekvapuje svojim účinkom!

Aspirín znižuje riziko rakoviny hrubého čreva!
Aspirín znižuje riziko rakoviny hrubého čreva! (Zdroj: profimedia.sk)

Zatiaľ čo pred niekoľkými dňami šokovalo ľudí najnovšie zistenie, že ibuprofen prispieva k celiakii, teraz je tu pozitívna správa! Týka sa ďalšieho najpoužívateľnejšieho a najznámejšieho lieku aspirín.

Kyselina acetylsalicylová, inak povedané aspirín, je liek známy a používaný už vyše 100 rokov. Patrí medzi nesteroidné protizápalové látky (NSAIDs) a má analgetické, antipyretické, antiflogistické a antiagregačné účinky. Po aspiríne často siahajú tí, ktorých trápia bolesti hlavy, kĺbov, pri horúčke a liečbe zápalového ochorenia žíl a tiež je vhodný ako prevencia srdcovocievnych ochorení.

U koho znižuje riziko rakoviny?

Vedci študovali použitie aspirínu v prevencii rakoviny hrubého čreva a majú výsledky! Dospeli k záveru, ktorý mnohých poteší. Pravidelné užívanie tohto lieku, ktorý má takmer každý vo svojej domácej lekárničke, znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. Údajne vykazuje ochranný účinok u ľudí s vysokou hladinou enzýmu 15 - PGDH, ktorý sa nachádza v hrubom čreve.

Výskumníci sledovali viac ako 127-tisíc ľudí v dvoch veľkých národných zdravotných prieskumoch a zistili 270 prípadov rakoviny, u ktorých boli sledované hladiny 15 - PGDH. Zistili, že pri užívaní dvoch tabliet týždenne nemal aspirín významný vplyv na riziko rakoviny u ľudí s nízkou hladinou enzýmu. Avšak u ľudí s vysokou hladinou sa znížilo riziko až o 50 percent! Avšak nie je presne jasné, konkrétne od akej výšky hladiny enzýmu aspirín zvýšil šance na zníženie rizika rakoviny hrubého čreva.

Účinok pretrvával aj po kontrole mnohých zdravotných a behaviorálnych faktorov, vrátane používania iných nesteroidných protizápalových liekov, ako je ibuprofén a naproxén.

Štúdia sa realizovala ešte počas rokov 1980 až 1990, kedy bola denná liečba aspirínom na oveľa menej častá ako dnes.  Výsledky boli uverejnené v časopise Science Translational Medicine.

O aký enzým ide?

Spomínaný enzým sa podieľa na odstránení proteínov známych ako prostaglandíny, ktoré sa spájajú s rakovinou hrubého čreva.

"Ak niekomu chýba tento enzým, aspirín nemusí spolupracovať tak dobre s telom určitej osoby na to, aby sa zbavilo prostaglandínov," povedal profesor medicíny na Harvarde Dr. Andrew T. Chan.

Lekári bežne nerobia testy na enzým 15 - PGDH. Dr. Andrew T. Chan tvrdí, že hladiny tohto enzýmu možno určiť bezpečne a lacno tým, že urobia u pacientov ďalšiu biopsiu počas kolonoskopie.

Musíme si počkať na ďalšie výskumy

Výskum však nie je definitívny. Je potrebné vykonať ešte ďalšie pozorovania a štúdie.

"Máme dôkaz, že aspirín znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, ale nedostali sme sa ešte do takého štádia, aby sme mohli odporučiť takúto liečbu pre pacientov," upozorňuje Dr. Andrew T. Chan.

Určite neužívajte aspirín bez predchádzajúcej konzultácie so svojím lekárom!

Zabíja milióny ľudí na svete

Na rakovinu hrubého čreva ročne vo svete ochorie takmer milión ľudí, z nich jej pol milióna aj podľahne. Na Slovensku je to približne 1 500 úmrtí ročne. Patrí k najčastejším onkologickým ochoreniam. Akékoľvek zistenie, čo by pomohlo pacientom so zákernou rakovinou alebo by naznačilo zníženie rizika choroby, môže byť prínosné!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9