Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Objavila sa nebezpečná kozmetika na trhu: Tieto výrobky nepoužívajte!

Nebezpečná kozmetika na trhu! (Ilustračná fotografia)
Nebezpečná kozmetika na trhu! (Ilustračná fotografia) (Zdroj: thinkstock.com)

Úrad verejného zdravotníctva SR varuje pred nebezpečným šampónom, lakom na nechty a farbou na tetovanie, ktoré sa objavili na európskom trhu. Je možné, že sa dostali aj na Slovensko. Informoval o tom dnes hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Šampón

Ide o šampón Basisches Shampoo značky BASIC WORLD, Natural cosmetics pôvodom z Nemecka. Predáva sa v 250-mililitrovej bielej plastovej fľaši. Vo výrobku bol zistený prekročený povolený limit pre celkový počet mikroorganizmov (10.000 KTJ/g).

"Okrem toho bola zistená prítomnosť nepovoleného patogénneho mikroorganizmu - Pseudomonas Aeruginosa. Pseudomonas môže cez poškodenú pokožku alebo sliznice vniknúť do ľudského tela a spôsobiť infekcie alebo zápaly," doplnil Rovný.

Lak na nechty

Nebezpečný je aj lak na nechty značky Bellazi pôvodom z Českej republiky. Ide o modrý lak v 11-mililitrovej sklenej fľaške s čiernym uzáverom. Výrobok obsahuje látku dibutyl phthalate (4%).

"Pri dlhšom styku s nechtami môže látka penetrovať do ľudského tela a negatívne ovplyvňovať zdravie (napr. reprodukčné problémy)," vysvetlil nebezpečenstvo hlavný hygienik.

Tetovanie

Pozor si treba dať aj na farbu na tetovanie značky Intenze z Číny, ktorá sa predáva v plastovej fľaške. Vo výrobku bola zistená prítomnosť látky 4-methyl-m-phenylendiamine (aromatický amín - 1133 mg.kg-1).

"Výrobok nie je v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up," doplnil Rovný.

Farba na obočie a mihalnice

Na Slovensku sa objavila nebezpečná farba na obočie a mihalnice. Ide presne o farbu s názvom Profi Pil – eyelash and eyebrow tint, 3 Brown značky Kallos. Odporúča sa výrobok nepoužívať.

Farba sa predáva v 15-mililitrovej oranžovej tube, ktorá je uložená v čiernom kartónovom obale s popisom v oranžovej farbe. Laboratórna analýza zistila prítomnosť látky 2-Methylresorcinol (1758 mg/kg a 1708 mg/kg), čo je v rozpore s prílohou nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) o kozmetických výrobkoch.

"Distribútorom bolo uložené opatrenie – zákaz výroby, manipulácie alebo uvádzania výrobku do obehu a jeho stiahnutie z predaja. Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča spotrebiteľom, aby predmetné výrobky nepoužívali," uviedol Rovný.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9