Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľký potenciál ZELENINY, ktorú mnohí odmietajú kvôli chuti: POMOC po MŔTVICI

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Šance na vyliečenie sa z mŕtvice zvyšuje jeden liek, vyrobený zo semien zeleniny. Vyzerá to tak, že tu máme medzi potravinami sľubného pomocníka, ktorý by mohol zvrátiť stopy po nebezpečnej mozgovej príhode.

Pacienti, ktorým bol podávaný liek, mali menej závažné neurologické symptómy a lepšie duševné schopnosti ako rovesníci, ktorí dostávali placebo, píše sa na dailymail.co.uk.

Spoluautor doktor Baixue Jia z Čínskeho národného klinického výskumného centra pre neurologické choroby v Pekingu povedal: „Toto je prvá štúdia, ktorá ukazuje výhody užívania lieku, chrániaceho mozog pred poškodením, spôsobeným nedostatkom kyslíka v mozgovom tkanive. Liečivo bolo podané pacientom s akútnou ischemickou mozgovou príhodou, ktorí tiež dostávali liečbu na obnovenie prietoku krvi do mozgu."

Chráni mozog

Butylftalid je jednou z chemických zložiek zeleru – zodpovedný za jeho vôňu a chuť. V experimentoch na myšiach sa už dávnejšie ukázalo, že chráni mozog pred poškodením mozgovou príhodou. V Číne je butylftalid licencovaný na použitie pri liečbe ischemických mozgových príhod spôsobených upchatím ciev. Podáva sa injekciou alebo tabletkou – v súčasnosti však nie je schválený v USA alebo vo Veľkej Británii.

Priebeh výskumu

Dr Jia a jeho kolegovia študovali 90-dňové výsledky u 1 216 obetí mŕtvice. Spočiatku boli liečení liekmi na zrážanie zrazenín alebo terapiou mechanického odstraňovania. Účastníci boli liečení v rokoch 2018 až 2022 v jednom z 59 lekárskych stredísk v Číne. Z tejto štúdie boli vylúčení tí, ktorí mali minimálne symptómy mozgovej príhody na svojej úvodnej skúške (definované ako 0-3 na stupnici National Institutes of Health Stroke Scale alebo NIHSS) alebo mali závažné príznaky mozgovej príhody (definované ako >26 na NIHSS).

Veľký potenciál ZELENINY, ktorú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Účastníci boli náhodne vybraní tak, aby dostávali buď butylftalid alebo podobné placebo podávané dennou intravenóznou injekciou počas prvých 14 dní, po ktorých nasledovalo 76 dní perorálnych kapsúl. Pacienti boli náhodne zaradení do skupiny liečenej butylftalidom (607 dospelých) alebo do skupiny s placebom (609 dospelých). Ani pacienti, ani výskumný tím nevedeli, ktorí účastníci boli priradení k akej liečbe.

Lepší stav po mŕtvici

Účastníci v skupine s butylftalidom mali až o 70 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať priaznivý výsledok. Sekundárne udalosti, ako je opakovaná mozgová príhoda a krvácanie do mozgu, sa významne nelíšili.

Dr Jia povedal: „Pacienti, ktorí dostávali butylftalid, mali menej závažné neurologické symptómy a lepší životný stav 90 dní po mŕtvici v porovnaní s pacientmi, ktorí dostávali placebo. Ak sa výsledky potvrdia v iných štúdiách, môže to viesť k ďalším možnostiam liečby mŕtvice spôsobenej zrazeninami."

Štúdie na zvieratách naznačujú rôzne možné mechanizmy, ktoré stoja za úspechom butylftalidu.

Dr Jia povedal: "Ďalším krokom by malo byť skúmanie presných mechanizmov butylftalidu u ľudí."

Butylftalid, liek pôvodne vyrobený zo semien zeleru, však ešte nie je pripravený na použitie pri štandardnej liečbe mŕtvice. Tieto výsledky si však vyžadujú ďalšie skúmanie.

Viac o téme: MŕtvicaZeler
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9