Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zabudnite na PROTEÍNOVÉ nápoje: Šťava z tejto ZELENINY zvyšuje svalovú SILU počas cvičenia!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Trh je zaplavený obrovským množstvom rôznych športových nápojov, ktoré sľubujú energiu a silu pred tréningom. Jeden z nich nájdete aj v prírodnejšej forme medzi druhmi zeleniny.

Šťava z červenej repy výrazne zvyšuje svalovú silu, vďaka čomu budete vládať zdvíhať činky s ťažšou váhou a vykonávať viac opakovaní! Prišla na to štúdia, ktorá bola zverejnená v časopise Acta Physiologica.

Zelenina vrátane červenej repy je bohatá na dusičnany, teda chemikálie, ktoré zvyšujú kyslík a krv v tele a sú spojené so zvýšenou vytrvalosťou. Káva taktiež patrí medzi ďalšie silné stimulanty, ktoré môžu pomôcť pri tréningu tým, že stimuluje centrálny nervový systém a dodáva viac energie.

V najnovšej štúdii odborníci z Exeter University vo Veľkej Británii prijali desať zdravých mužov vo veku okolo 20 rokov. Boli požiadaní, aby tri dni pred začatím experimentu dodržiavali diétu s nízkym obsahom dusičnanov, takže sa mali vyhýbať napr. listovej zelenine. Potom boli rozdelení do dvoch skupín, pričom polovica dostala predtréningový nápoj bohatý na dusičnany s objemom necelých 140 ml, ktorý podľa výskumníkov zodpovedal šťave z jednej červenej repy. Zvyšok dostal placebo nápoj obsahujúci napodobeninu prášku. Obe skupiny nevedeli, čo vlastne pili, keďže nápoje boli na nerozoznanie vzhľadom, vôňou a chuťou. Účastníci potom absolvovali jedno cvičenie o tri hodiny neskôr po rozcvičke.

Dôležité látky pri výkone cvičenia

Pri tomto pohybe účastníci stiahli svoje kvadricepsové svaly - veľký sval v prednej časti hornej časti nohy - 60-krát, zatiaľ čo ich dominantná noha bola pripevnená k páke stroja. Počas experimentu museli stiahnuť sval bez pohybu nohy. Pomocou elektrických impulzov výskumníci merali svalovú silu. Zistili, že moment pri pohybe generovaný účastníkmi bol o sedem percent vyšší v skupine, ktorá mala skutočný predtréningový nápoj.

Zabudnite na PROTEÍNOVÉ nápoje:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Taktiež boli odobraté svalové biopsie z nohy po konzumácii nápoja a pred a po cvičení na kontrolu hladín dusičnanov v tkanive. Vedci zistili vyššie hladiny dusičnanov vo svaloch ľudí, ktorí dostali nitrátový nápoj, v porovnaní s tými, ktorí ho nemali. Dusičnany môžu pomôcť pri rozširovaní krvných ciev, čím sa zvyšuje množstvo kyslíka, ktoré sa dostáva do svalov.

Doktorka Barbara Piknova, vedecká pracovníčka Národného inštitútu pre diabetes a choroby tráviaceho traktu a obličiek v USA, povedala: „Táto štúdia poskytuje prvý priamy dôkaz, že hladiny dusičnanov vo svaloch sú dôležité pre výkon cvičenia, pravdepodobne tým, že pôsobia ako zdroj oxidu dusnatého. Výsledky majú významné dôsledky nielen pre oblasť cvičenia, ale aj pre iné medicínske oblasti, ktoré sa zameriavajú na neuromuskulárne a metabolické ochorenia súvisiace s nedostatkom oxidu dusnatého."

Dr Andy Jones, fyziológ z University of Exeter, dodal, že výskum poskytol veľké množstvo dôkazov o vlastnostiach dusičnanov v potrave zvyšujúcich výkonnosť, ktorý sa bežne nachádza v šťave z červenej repy.

Viac o téme: CvičenieSvalyČervená repa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9