Žena VSTÁVALA každý deň o 5-TEJ ráno: DOPAD na telo, s ktorým nerátala!

Zdroj: gettyimages.com
2023-01-27 20:10:00

"Vždy som bola skôr nočná sova ako ranné vtáča," začína svoj príbeh mladá redaktorka, ktorá odjakživa nechápala tých, ktorí vstávali ešte pred úsvitom. O to väčšia bola pre ňu výzva, keď si to vyskúšala na vlastnej koži.

S novým rokom prišlo novoročné predsavzatie, ktoré by mohlo zvýšiť jej produktivitu a zároveň prospieť zdraviu. Každý deň sa snažila vstávať o 5:00 po dobu 30 po sebe nasledujúcich dní. Chcela zistiť, či bude mať tento mnohými ospevovaný návyk nejaký vplyv a spôsobí výrazné rodziely v jej duševnom i fyzickom zdraví, ako sa píše na eatthis.com.

Prečo sa na to dala?

Na tento experiment sa mladá žena dala z jednoduchého dôvodu. Jej starostlivosť o seba samú nebola nikdy ukážková. Pravidelné jedenie a dodržiavanie pitného režimu bolo pre ňu priam nadľudský výkon. Výsledkom bol neraz vyšší krvný tlak. Preto sa rozhodla, že jej telo si zaslúži oveľa viac a s vidinou pozitívnych výsledkov sa pustila do experimentu.

Prispel k tomu aj výskum zo správy publikovanej v Cell Metabolism, ktorá naznačuje, že neskoršie jedenie by mohlo zvýšiť hlad počas dňa. To však nie je všetko. Výsledky tiež ukázali, že neskoré nočné jedenie môže zvýšiť riziko obezity v dôsledku potenciálne pomalšieho spaľovania kalórií a väčšieho množstva kalórií uložených v tukových tkanivách – čo by mohlo byť príčinou toho, prečo mala mladá žena problémy s chudnutím. Ďalšie vedecké štúdie zaznamenali súvislosť medzi cirkadiánnymi rytmami a chuťou do jedla, hladinou cukru v krvi, ako aj metabolizmom. 

Po diskusii s priateľom sa rozhodla odštartovať svoj pokus, pričom sa inšpirovala radami v jednej knihe, ktorá povzbudzovala čitateľov, aby sa pridali do klubu tých, ktorí vstávajú o 5-tej ráno. Podľa knihy sa zdá, že jedným spoločným znakom, ktorý majú najúspešnejší ľudia, je zvyk vstávať skoro ráno. 

Zmeny na tele

Zo začiatku bola skôr skeptická, keďže zvykla vstávať o 6:30 ráno. Myslela si, že ak to posunie o hodinu a pol skôr, žiadny významný rozdiel nepocíti. Chyba!

Každý deň viac plnohodnotných jedál vrátane raňajok

Aj keď chápala skutočnosť, že raňajky sú „najdôležitejším jedlom dňa“, pred experimentom bol jej postoj k jedlu skôr ako: „Dostaňte čokoľvek do tela čím skôr, aby ste naštartovali váš metabolizmus a udržujte ho v pohybe!" Jej raňajky boli vždy skôr nutrične jednostranné ako plnohodnotné, dobre vyvážené jedlo. Napríklad jede deň si dala len proteínovú tyčinku alebo kúsok ovocia. Avšak vstávanie o 5:00 jej umožnilo plánovať viac, čo jej poskytlo flexibilitu a slobodu premýšľať o veciach a strategicky plánovať dobre vyvážené a výživné jedlo.

Tieto účinky sa potom prejavili v tom, ako pristupovala k obedu a večeri, pretože nemusela príliš premýšľať o kompenzácii akejkoľvek dennej nutričnej hodnoty, ktorú mohla prehliadnuť alebo vynechať počas náhodného pokusu o raňajky. Tým, že mala viac času na plánovanie, jej jedlá boli v priebehu dňa výživnejšie. 

Väčšie prípravy a menej potravinového odpadu

Zistila, že keď začala deň o 5:00 každé ráno, bola schopná byť strategickejšia pri plánovaní jedla, príprave a organizácii. Veľmi rada varí, takže pokojné rána vyplnené krájaním a restovaním mäsa alebo zeleniny považovala za akúsi meditáciu. Varila častejšie a menej plytvala jedlom. Už si toľko neobjednávala obedy, čo znížilo záťaž na jej peňaženku. Vďaka schopnosti plánovania robila inteligentnejšie rozhodnutia o tom, čo zjedla.

Viac hydratácie a menšia túžba po alkohole

Pred týmto experimentom sa zvykla obklopiť niekoľkými pohármi vody. Následne si nastavila budíky, aby si pripomenula, že ich má vypiť. Vtedy si neuvedomovala, že dôvod, prečo zanedbávala pitie vody, mohol súvisieť s tým, ako sa neustále v každodennom živote ponáhľala. Tým, že začala vstávať skôr, dbala viac na pitný režim, keďže bola skôr prirodzene smädná. 

Taktiež bývala veľkou fanúšičkou pohára ružového vína. Bol to pre ňu rituál, dať si pohárik s večerou, na ktorý sa tešila každý večer ako na odmenu za prežitý deň. Keď vstávala o 5:00, pitie akéhokoľvek alkoholu počas týždňa stratilo na príťažlivosti. Na druhý deň po alkohole si všimla, že ráno mala nedostatok energie, kvôli čomu bolo ťažšie zdolať úlohy počas dňa. Dnes jej víno vôbec nechýba. 

Získala čas navyše a hlavne pevné zdravie

Skorším vstávaním tak vznikla príležitosť na to, aby sa počas dňa rozhodla pre zdravé veci, čo bolo kedysi náročné. Prospelo jej to v mnohých smeroch. Predovšetkým získala viac času pre seba, čím sa v konečnom dôsledku minimalizoval jej každodenný stres a pomohlo jej to potlačiť úzkosť. Vďaka tomu bolo oveľa jednoduchšie zaspať a prebúdzať sa prirodzene dobre oddýchnutá a nabitá energiou na ďalší deň.

"Nie je prekvapujúce, že ľudia môžu pociťovať pozitívne účinky, keď sa zobudia skôr - pokiaľ dovolia svojmu telu dostatok spánku tým, že idú odpočívať o niečo skôr," hovorí odborníčka Lauren Manakerová, MS, RDN, LD, CLEC. "V priebehu času môže byť neadekvátny spánok spojený s priberaním na váhe, ťažkosťami so sústredením a podráždenosťou. Takže, ak má človek dostatok spánku, skoršie vstávanie môže mať určite pozitívne účinky na zdravie."

Navyše, za posledných pár dní sa jej krvný tlak dostal na zdravých 120/80. Hoci chudnutie nebolo jej primárnym cieľom, bolo pekné vidieť, že schudla okolo štyroch kíl. Všetky tieto pozitívne zmeny nastali po vykonaní len jednej malej, nepríjemnej úpravy jej rutiny.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia vstávanie

2023-01-27 20:10:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia