Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bežný LIEK proti bolesti môže OTUPIŤ zmysly: Po užití tabletky nečakané SPRÁVANIE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jeden z najpredávanejších liekov proti bolesti má aj svoju odvrátenú tvár. Ukázalo sa, že toto analgetikum utlmuje emócie a človek tak nedokáže správne vyhodnotiť možné riziká.

Acetaminofén, tiež známy ako paracetamol (tylenol, panadol), uľavuje od bolesti kĺbov, zubov a hlavy. Pomáha aj pri nachladnutí a zápaloch v tele. Prišlo sa však na to, že ľudia po jeho užití menej pociťujú obavy a nepokoj a môžu sa nevedomky vystaviť nebezpečným situáciám. Zistenia boli zverejnené v časopise Social Cognitive and Effective Neuroscience.

„Keďže ide o liečivo, po ktorom siahajú mnohí po celom svete každý deň, zvýšené podstupovanie rizika môže mať negatívny vplyv na spoločnosť, keďže po jeho konzumácii môže dôjsť k zníženej empatii a k otupeniu kognitívnych funkcií,“ konštatoval neurológ Baldwin Way z Ohio State University na scientalert.com.

Menej úzkosti, viac odvahy a riskovania

Experimentu doktora Way sa zúčastnilo viac ako 500 univerzitných študentov. Vedci zisťovali ako jedna 1 000 mg dávka acetaminofénu ovplyvnila rizikové správanie jednotlivcov, ktorí ho užili. Druhej skupine bolo podávané placebo.

Účastníci mali za úlohu pomocou pumpy nafúkať balón, pričom každá jedna pumpa zarábala imaginárne peniaze. Pozorovaní ich mali nafúkať čo najviac, no nesmeli prasknúť, inak by o peniaze prišli.

„Výsledky ukázali, že študenti, ktorí užívali acetaminofén, podstupovali počas cvičenia výrazne väčšie riziko, prepínali sily a ich balóniky praskali,“ uviedol neurológ.

Bežný LIEK proti bolesti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Okrem simulácie s balónikmi účastníci vypĺňali aj dotazník, v ktorých hodnotili mieru rizika, ktorú vnímali v rôznych hypotetických scenároch, ako je napríklad stávkovanie, skok bungee jumpingom z vysokého mosta alebo šoférovanie auta bez bezpečnostného pásu. Vedci sa zhodli na tom, že konzumácia acetaminofénu znížila vnímané riziko v porovnaní s kontrolnou skupinou. Sú presvedčení, že existuje významný vzťah medzi užívaním acetaminofénu a výberom väčšieho rizika, aj keď pozorovaný účinok môže byť mierny.

„Je možné, že keď sa balón zväčšuje, tí, ktorí užívajú placebo, pociťujú čoraz väčšiu úzkosť z potenciálneho prasknutia, no acetaminofén môže znížiť túto úzkosť, čo vedie k väčšiemu riskovaniu," vysvetlili vedci.

Stále ho odporúča WHO

Napriek závažnosti týchto zistení zostáva acetaminofén stále jedným z najpoužívanejších liekov na svete. Odporúča ho aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ako medikament na tlmenie bolesti a tiež liek na liečbu COVID-19.

„Nie je vylúčené, že niekto s miernymi príznakmi tohto ochorenia, užívajúci paracetamol, môže zmeniť myslenie po lieku, že nie je riskantné opustiť svoj dom a stretnúť sa s ľuďmi," uzavrel Way.

Podľa neho je potrebný ďalší výskum, aby sa skutočne potvrdilo, že acetaminofén predstavuje naozaj riziko a v akej miere.

Viac o téme: LiekSprávanieParacetamolAcetaminofén
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9