Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O tomto ste zrejme nevedeli: KEDY by sa mal jesť ANANÁS kvôli ÚČINKOM na telo

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Počuli ste už o bromelaíne? Táto látka nachádzajúca sa v ananáse má pozitívne účinky na zdravie a tráviaci systém. Bonusom je lahodná chuť tohto ovocia.

Ananás je jedno z najviac konzumovaných exotických plodov na svete. Pochádza z Južnej Ameriky, no rozšíril sa takmer na všetky kontinenty. Jeho plody sú šťavnaté a sladké, plné vitamínov i minerálnych látok.

 

Ako sa píše na steptohealth.com, bromelaín, ktorý sa v ňom nachádza, je súbor enzýmov podporujúcich trávenie. Má schopnosť štiepiť bielkoviny na aminokyseliny. Používa sa na prevenciu zažívacích ťažkostí po veľkých jedlách. Pôsobí tiež protizápalovo, ale aj ako analgetikum a antitrombotikum. Existuje dokonca výskum, ktorý tvrdí, že ananásový bromelaín pozitívne pôsobí na imunitný systém a zlepšuje jeho fungovanie.

Kedy pomôže?

Málokto vie, že si ananás môžete dať obzvlášť po veľkom jedle na zníženie tráviacich problémov alebo ťažkosti v žalúdku. Z tohto dôvodu sa ovocie odporúča práve po jedle, aby sa uľahčila tráviaca funkcia tela. Vďaka vyššiemu obsahu vody je rozklad živín znesiteľnejší, čím sa znižuje riziko bolesti. Hydratácia zabraňuje zápche, najmä u pacientov s neurologickými patológiami.

Keďže doplnky bromelaínu ešte nie sú na trhu bežné, najlepšie urobíte, ak do svojho jedálnička zaradíte ovocie. Vyhnite sa pitiu sirupu, pretože má oveľa vyšší obsah cukru, čo môže byť zdraviu škodlivé.

O tomto ste zrejme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedľajšie účinky bromelaínu

Hoci je príjem bromelaínu takmer vždy prospešný, jeho nadmerná konzumácia vedie k určitým vedľajším účinkom. Najčastejšie ide o nevoľnosť, vracanie, hnačku a reakcie z precitlivenosti. Nie je to však častý jav. Okrem toho môže bromelaín vzájomne pôsobiť s antikoagulantami, preto je potrebné poradiť sa s lekárom o možnosti konzumácie ananásu, ak sa liečite liekmi tohto typu. Ide o liečivá, ktoré znižujú zrážanlivosť krvi. Môže tiež zvýšiť účinky antibiotík, pričom s nimi pôsobí synergicky.

Ďalšie potraviny pre zdravé trávenie

Bromelain je charakteristický pre ananás, ale v rôznych potravinách je možné nájsť aj iné tráviace enzýmy. Príkladom môže byť papája, ktorá je bohatá na proteázy, ktoré pomáhajú štiepiť bielkoviny. Mango je ďalšie ovocie, ktoré obsahuje značné množstvo enzýmov, v tomto prípade amylázy.

Avokádo a kiwi obsahujú zlúčeniny, ktoré pomáhajú uľahčiť tráviace procesy, čím znižujú nepohodlie spojené s črevným prechodom. Pravidelná konzumácia týchto plodov je spojená s poklesom zápchy.

Okrem pozitívnych tráviacich procesov, ktoré má na svedomí ovocie, vyniká aj protizápalovými účinkami. Pomáha predchádzať vzniku komplexných ochorení súvisiacich so systémovým zápalom. Aby ste predišli ochoreniam tráviaceho traktu, jedzte ananás pravidelne, nie len raz za čas!

Viac o téme: ZdravieAnanásPrevenciaBromelaín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9