Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Boli ste v tejto KRAJINE? Ihneď navštívte LEKÁRA, vysoká miera ÚMRTNOSTI kvôli chorobe

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pri príznakoch horúčky či hnačky po návrate z krajiny, kde sa vyskytuje ochorenie ebola, sa odporúča vyhľadať lekársku starostlivosť. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Ak sa u vás v období niekoľkých týždňov po návrate z krajiny, kde sa ochorenie vyskytuje, objaví horúčka, nevysvetliteľná únava, hnačky, zvracanie, nevysvetliteľné krvácanie, silné bolesti hlavy, odporúča sa preventívne vyhľadať lekársku starostlivosť a informovať lekára o vašej cestovateľskej anamnéze," priblížil.

Ako postupovať? 

Pri priamom vystavení sa telesným tekutinám živých alebo mŕtvych infikovaných osôb alebo zvierat by ľudia mali vyhľadať zdravotnú starostlivosť a zdieľať informácie o ich cestovateľskej anamnéze. Rovnako tak aj v prípade, ak mali nechránený pohlavný styk s vyliečeným pacientom.

Odporúča sa tiež telefonicky kontaktovať zdravotnícke zariadenie.

"Aby si zdravotnícky personál mohol ešte pred vaším ošetrením či prijatím zaobstarať osobné ochranné pomôcky," skonštatoval.

Boli ste v tejto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Epidémia v Ugande

Ebola je zriedkavé, no veľmi závažné vírusové ochorenie spôsobené vírusom eboly. Má vysokú mieru úmrtnosti (25 až 90 percent v závislosti od typu vírusu). V súčasnosti prebieha epidémia eboly spôsobená sudánskym vírusom v piatich oblastiach Ugandy. Väčšina ohnísk sa doteraz vyskytla v subsaharských krajinách.

Viac o téme: ZdravieHorúčkaEbolaCestovanie Prevenciaa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9