Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jednoduchý a účinný tip na rýchlu liečbu závratov: Koniec problému, s ktorým mnohí bojujú!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Môže sa prejaviť kedykoľvek, aj uprostred noci. Človeka ihneď oslabí a vyradí z každodenného života. Závraty, kedy sa nám točí hlava a strácame rovnováhu, sú veľmi nepríjemné. Ako sa ich zbaviť čo najrýchlejšie?

Točenie hlavy, inak nazývané aj vertigo vie človeku poriadne znepríjemniť život. Závraťou trpí až 10 percent populácie a často sa vyskytuje u ľudí nad 60 rokov, no neobchádza ani mladšie ročníky. Problém môže byť vo vnútornom uchu, mozočku, alebo v krčnej chrbtici.

Čítajte tiež: Keď telo z ničoho nič prepadne zimnica: Pred čím vás organizmus varuje?

Štandardnou formou liečby sú Epleyeho a Semontov manévre a tiež podávanie liekov ako sú antihistaminiká, benzodiazepíny, anticholinergiká a iné. Aj keď na toto ochorenie existujú lieky, veľa pacientov uvádza, že im nezaberajú. Pacienti trpia pocitom neistoty pri chôdzi, majú dojem že sa tackajú, či padajú. Iní majú rozmazané videnie.

Ako sa zbaviť sa závratov? 

Dr. Carol Fosterová, vedúca Laboratória rovnováhy na Coloradskej univerzite v Denveri prišla s revolučným cvičením s názvom Manéver polovičného kotúľa, ktoré má pomôcť pacientom s Vertigom, ako sa uvádza na theheartysoul.com. Sama doktorka trpela závraťou a nevoľnosťami. Hoci absolvovala operáciu ušného nervu a na chvíľu sa symptómov zbavila, tie sa po určitej dobe vrátili a boli ešte silnejšie. Pustila sa do boja s Vertigom a prišla na toto unikátne cvičenie. Ako tvrdí, nejde o nič zložité a pacienti tento cvik môžu cvičiť v pohodlí domova.

Prepadol vás stres? Trápi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ako cvičiť?

1.     Kľaknite si na podlahu.

2.     Zakloňte hlavu a pozrite na strop. Nezľaknite sa, je pravdepodobné, že sa vám hlava začne krútiť ešte viac. Pokračujte v cvičení.

3.     Položte ruky pred seba na podlahu, hlava má byť voľne zvesená, bradu pritiahnite ku krku. Temeno hlavy by sa malo dotýkať podlahy.

4.     Otočte hlavu k svojmu pravému alebo ľavému lakťu, v závislosti na tom, ktoré ucho potrebujete liečiť.

5.     V tejto pozícii vydržte minimálne 30 sekúnd, alebo pokiaľ pocit krútenia nepominie.

6.     Nechajte ruky na zemi a rýchlo zdvihnite hlavu. Hlava by mala byť zarovno s chrbtom a stále otočená na postihnutú stranu.

7.     Zdvihnite hlavu úplne dohora.

Ako doktorka Fosterová uviedla, aby toto cvičenie fungovalo, mali by ste ho zopakovať niekoľkokrát. Medzi jednotlivými cvičeniami si dajte 15 minútovú prestávku.

Ak potrebujete vizuálnu ukážku, pozrite si video Dr. Carol Fosterovej:

Čo je Vertigo?

Vertigo môžeme označiť za pocit narušenej rovnováhy. Vnútorné ucho má tri vzájomne prepojené kanáliky a gravitačné senzory. Kanáliky sú pokryté vrstvou kryštálov, ktoré sa môžu uvoľniť a upchať kanálik, čo spôsobí intenzívne závraty.  

Príčiny vertiga:

  • choroby vnútorného ucha
  • vysoký krvný tlak
  • nízka hladina cukru
  • arytmia
  • neurologické ochorenia
  • tetánia
  • psychické ochorenia
Viac o téme: HlavaBolestiZávrateVertigo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9